In de wereld van het dierenrijk kan het gevaarlijk zijn, als je klein van formaat bent. Daarentegen hangen er veel voordelen aan, waardoor het juist veiliger kan zijn. Verstoppen is namelijk makkelijker en eten vinden is eenvoudiger. Daarnaast bestaat er de leuke bijkomstigheid, dat ze onwijs schattig zijn voor ons om te zien en hun baby’s zo mogelijk nog meer. Hier volgen elf van de kleinste zoogdieren op aarde, voor zover ze bekend zijn. Aangezien ze zo klein zijn, worden er namelijk voortdurend nieuwe soorten ontdekt.

Wimperspitsmuis

wimperspitsmuis
Trebol-a/wikicommons

Het zit vol in de wereld met kleine spitsmuizen, maar de Wimperspitsmuis (ook wel Etruskische spitsmuis) spant de kroon. Deze past helemaal thuis in dit lijstje, aangezien het de kleinste, insectenetende zoogdier ter wereld is qua gewicht. De gemiddelde Etruskische spitsmuis weegt minder dan twee gram en wordt enkel vier centimeter lang. Je zou denken dat zon kleine spitsmuis niet zoveel eten nodig heeft, maar dan heb je het mis. De Etruskische spitsmuis eet namelijk per dag twee keer zoveel, als dat hij zelf weegt.

Springmuizen

Klein zijn, maar wel geweldig kunnen springen; dat klinkt als een ideale combinatie. De benen van springmuizen (ook wel Jerboas) lijken op die van een kangoeroe, waardoor ze hele grote sprongen kunnen maken. Zodoende kunnen ze zich met een sprong ver verplaatsen en dit is heel handig, aangezien ze het meest voorkomen in droge woestijngebieden. Ze zijn echter geen familie van de kangoeroe, ondanks dat ze er zoveel op lijken. Springmuizen vallen wel onder de categorie; kleinste knaagdieren van de wereld.

De Kitti’s varkensneusvleermuis

kittis-varkensneusvleermuis

De kleinste vleermuis op de wereld is de Kitti’s varkensneusvleermuis. Met maar enkel twee gram als gewicht, zou je deze vleermuis makkelijk kunnen verwarren met een hommel. Daarom is het niet raar dat deze vleermuis ook bekend is onder de naam; hommelvleermuis. Deze vleermuis heeft de kleinste schedel van alle zoogdieren op de wereld. Helaas heeft dit kleine beestje wel te lijden onder zijn minuscuulheid; het is namelijk een bedreigde diersoort wegens toedoen van de mens.

Muismaki’s

muismaki
Arjan Haverkamp/flickr

De muismaki is misschien wel een van de schattigste diertjes ooit, met zijn grote, aandoenlijke ogen, in combinatie met een klein lichaam. Inclusief staart kan zijn lengte echter makkelijk oplopen tot wel 27 centimeter. De kleinste in zijn soort is de ‘Microcebus berthae’ die maar net tien centimeter lang wordt en enkel een gewicht van 30 gram kan bereiken. Hij zou daardoor makkelijk op je hand kunnen zitten. De muismaki is kleinste primatensoort.

Wezel

wezel
Bering Land Bridge National Preserve/flickr

Wezels komen ook in diverse groottes voor en zijn de kleinste vleesetende zoogdieren. Met een gewicht, dat onder de vijftig gram blijft, zijn ze wel een van de slimste en sluwste zoogdieren. De kleinere dieren waar hij op jaagt kunnen maar beter uitkijken. De wezel zelf heeft echter niet door dat hij zo klein is; hij gedraagt zich namelijk net zoals een dier van normale grootte.

Dwergbuidelmuizen

dwergbuidelmuizen
Phil Spark /flickr

Met lengtes tussen de vijf en tien centimeter en een gewicht van nauwelijks tien gram worden dwergbuidelmuizen vaak over het hoofd gezien. Ze houden ervan om ondersteboven te hangen aan een boom, vaak ergens in de gebieden van Australië en Nieuw-Guinee. De dwergbuidelmuizen bewijzen dan maar weer dat kleine diertjes nog voortdurend ontdekt kunnen worden; nog niet zolang geleden in 2007 werd er namelijk nog een nieuw soort van dwergbuidelmuizen ontdekt.

De Afrikaanse dwergmuis

afrikaanse-dwergmuis

In dit lijstje komen er veel muizen voor en dat is niet zonder reden. Muizen zijn nou eenmaal kleine dieren. De Afrikaanse dwergmuis is opmerkelijk door zijn opvallende, korte lengte. Met een lengte onder de zeven centimeter en een gewicht beneden de tien gram is het de kleinste muis van de wereld. Hij is zelfs zo klein, dat hij als hydratatie genoeg heeft aan het water, dat hij van kiezelstenen af kan likken. Zo slim als hij is, plaatst hij de kiezelstenen lekker aan de voorkant bij zijn hol.

Dwergzijdeaapje

dwergzijdeaapje
Malene Thyssen /wikicommons

Het is niet gek dat ‘zakaap’ een bijnaam voor dwergzijdeaapje kan zijn, aangezien je hem zonder problemen in je borstzakje, met je mee zou kunnen dragen. De dwergzijdeaap valt onder de kleinste aap ter wereld met zijn lengte van maximaal zestien centimeter en een gewicht dat meestal onder de 140 gram blijft. Het Amazone regenwoud is zijn thuisbasis. Ze kunnen best oud worden; van dwergzijdeaapjes in gevangenschap is het bekend, dat ze twintig jaar zijn geworden.

Platkopbuidelmuis

platkopbuidelmuis
Alan couch/flickr

De kleinste buideldier van de wereld is de platkopbuidelmuis. Deze is zo klein dat platkopbuidelmuis een ander woord voor klein zou kunnen zijn. Hun platte kop versterkt hun minuscule lengte en hierdoor kunnen ze zich makkelijk door kleine openingen wurmen, waar andere dieren onmogelijk in kunnen komen. Ze wegen onder de vijf gram en bereiken een lengte van 60 millimeter.

Amerikaanse spitsmuismol

amerikaanse-spitsmuismol
Natalie McNear/flickr

De kleinste in zijn soort is de Amerikaanse spitsmuismol met een lengte onder de vijf centimeter en enkel een gewicht van tien gram. In het Noordwesten van de Verenigde Staten en in Brits-Colombia van Canada graven deze schattig, kleine mollen hun weg door de grond door gebruik te maken van hun smalle voorpootjes. Hun voorpootjes komen aardig overeen met die van de spitsmuis, vandaar de naam.

Toepaja’s

toepajas
Stavenn/wikicommons

Toepaja’s (ook wel Boomspitsmuizen) zijn een soort op zichzelf; het is zelfs niet duidelijk waar ze precies bij horen. Ze hebben opmerkelijk grote hersens in verhouding met hun kleine lichaam. De kleinste boomspitsmuis is de Vederstaarttoepaja. Deze heeft een gewicht van enkel 25 gram en de lengte komt niet of nauwelijks boven de tien centimeter uit.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media