Veel mensen zijn ontzettend bang voor haaien. Ze denken dan waarschijnlijk aan de grote witte haai of de razendsnelle tijgerhaai. Maar ben je ook bekend met de kleinste haaiensoorten ter wereld? Deze zijn vaak een stuk vriendelijker. Je leest over deze haaien in de top vijf kleinste haaiensoorten.

11. Afrikaanse lantaarnhaai (Etmopterus polli) – 30 centimeter

Etmopterus polli
Tambja/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De Afrikaanse lantaarnhaai heeft een gemiddelde lengte van 30 centimeter en is vooral te vinden in delen van de Atlantische Oceaan. Hij zwemt veel rondom landen zoals Venezuela, Angola, Nigeria en Ivoorkust. Hij heeft een donkergrijze kleur met een paar zwarte strepen op delen van zijn buik, vinnen en snuit. Dankzij zijn kleine formaat is hij geen gevaar voor mensen. Sterker nog: de Afrikaanse lantaarnhaai wordt vaak gegeten door mensen. Ook andere vissoorten vinden het een lekker hapje.

10. Stekeldwerghaai – 28 centimeter

Stekeldwerghaai

De stekeldwerghaai is in alle oceanen over de hele wereld te vinden. Ze leven op een diepte van tussen de 200 en 500 meter. Ze hebben slechts één rugstekel. De mannetjes worden 22 centimeter en de vrouwtjes 28 centimter.

9. Breedsnuitkathaai – 26 centimeter

De Breedsnuitkathaai leeft in de Indische Oceaan op dieptes tussen d 0 en 1040 meter. Er is maar weinig bekend over deze kleine haai. De lengte van 26 centimeter is gemeten bij een jonge haai, het zou dus kunnen dat ze iets langer worden.

8. Dwerghaai – 25 centimeter

dwerghaai

De Dwerghaai prefereert diep water en komt voor in de Grote, Atlantische en Indische Oceaan. De soort komt voor op dieptes tussen 0 en 1800 meter. De mannetjes worden 22 centimeter en de vrouwtjes 25 centimeter.

7. Dwergrugvinkathaai – 24 centimeter

Dwergrugvinkathaai

De Dwergrugvinkathaai is gespot in de oceanen bij Tanzania, Golf van Aden, Golf van Bengalen, Vietnam en de Filipijnen. Ze leven op dieptes van tussen de 70 en 800 meter, voornamelijk in de buurt van modderige bodems.

6. Groene lantaarnhaai (Etmopterus virens) – 23 centimeter

Etmopterus virens
Tambja/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De groene lantaarnhaai is net wat korter dan zijn voorgangers, want deze vissoort bereikt een gemiddelde lengte van 23 centimeter. Je vindt deze haaisoort voornamelijk in het westen van de Atlantische Oceaan, waar hij de kust van Midden-Amerika tot zijn thuis heeft gemaakt. Je herkent de haaiensoort aan zijn relatief korte en stompe snuit. Verder heeft hij een smalle en lange staart. Je zou verwachten dat deze haaiensoort een groene kleur heeft, maar niets is minder waar. De kleur van de groene lantaarnhaai is vaak een mix van bruin en zwart.

5. Kleinoogdwerghaai – 22 centimter

4. Etmopterus carteri – 21 centimeter

Etmopterus carteri
Tambja/wikipedia/CC BY-SA 3.0

3. Bleke kathaai – 21 centimeter

https://www.youtube.com/watch?v=lPBfWZkMdpE

Met een gemiddelde lengte van 21 centimeter hoort de bleke kathaai terecht in dit lijstje met de kortste haaiensoorten thuis. De vis zwemt voornamelijk in de Stille Oceaan, rondom landen zoals Borneo en Sulawesi. Je zult hem niet gauw tegenkomen, want de bleke kathaai zwemt het liefste op een diepte van meer dan 650 meter. De kleur van deze haai is een combinatie van rood met wit, waardoor hij wat bleker oog. Verder kun je de vis herkennen aan zijn smalle en puntige snuit en relatief kleine ogen.

2. Panamaspookkathaai – 20,5 centimeter

De kleinste haai ter wereld is de panamaspookkathaai. Deze haaiensoort heeft een lengte van ongeveer 20,5 centimeter, waardoor hij net iets kleiner is dan zijn voorgangers op dit lijstje. De naam verraadt het al een beetje, maar deze haai is alleen te vinden in het water rondom Panama, waar hij op een diepte van bijna een kilometer zwemt. Hij wordt bovendien een spookkathaai genoemd omdat zijn kleur zo enorm bleek is. De panamaspookkathaai heeft vrijwel geen verkleuringen op zijn lichaam. Verder valt hij op omdat hij een erg brede bek heeft, terwijl zijn neusgaten heel klein zijn. Zijn lichaam is verder enorm smal.

1. Dwerglantaarnhaai – 20 centimeter

dwerglantaarnhaai
Chip Clark/Smithsonian Institution

De allerkleinste haai is de Dwerglantaarnhaai (Etmopterus perryi), ze worden slechts 20 centimeter lang. Er is niet veel bekend over deze haai. Hij werd pas voor het eerst ontdekt in 1964 en wordt zelden gezien. Ze leven in de Caraïben dicht bij de Zuid-Amerikaanse kust op dieptes van tussen de 300 en 500 meter. Ze voeden zich met krill en andere kleine krabben. Net als andere lantaarnhaaien kan de dwerglantaarnhaai zijn eigen licht maken via bioluminescentie.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media