Wie wordt er nou niet blij van de kwispelende staart van een blije hond? Niet alle dieren gebruiken hun staart om blijdschap mee te uiten. Sterker nog: sommige dieren hebben zo’n sterke en lange staart dat deze vaak goed van pas komt voor andere zaken. Deze dieren hebben misschien niet allemaal de langste staart in meters of centimeters, maar wel de langste staart in verhouding tot de rest van hun lichaam. Je leest er meer over in deze top 10 dieren met de langste staart.

Giraffe

giraffen staart
Wanneer je aan een giraffe denkt, denk je waarschijnlijk aan hun ontzettend lange nek. Deze dieren hebben ook een relatief lange staart, vooral voor zoogdieren. De staart van deze dieren kan maar liefst een meter lang worden, wat een stuk langer is dan de staart van een gemiddelde koe, hond of olifant. De staarten van deze dieren zijn echter lang niet die langste op aarde, aangezien ze relatief kort zijn in verhouding tot de rest van hun lichaam.

Voshaai

voshaai
PacificKlaus/flickr

Het is al geen pretje om een haai in het wild tegen te komen, maar bij de voshaai voel je je al helemaal kwetsbaar. Deze haaiensoort lijkt namelijk extra groot vanwege zijn indrukwekkend lange staart. Deze staart is een belangrijk wapen voor de haai, want hij wordt gebruikt om prooien bewusteloos te slaan. Daarna gaan de scherpe tanden aan het werk om het hapje op te eten. De staart van de voshaai is in de meeste gevallen net zo lang als het lichaam van het dier.

Pijlstaartrog

Pijlstaartrog

Deze zeedieren hebben een grote reputatie, want ze staan bekend om hun giftige staart. Zo is de bekende dierenliefhebber Steve Irwin helaas overleden na een aanval van een van deze dieren. Hun staart heeft dan ook een indrukwekkende lengte, want de pijlstaartrog heeft een staart die meestal net iets langer is dan zijn lijf. Je moet dus uitkijken wanneer je in de buurt van deze dieren komt.

Zuidelijke franjeaap

Zuidelijke franjeaap
Grendelkhan/wikipedia

Deze aap weet wel op te vallen met zijn prachtige manen. De dieren gebruiken hun lange staart voornamelijk om te balanceren terwijl ze over hoge boomtakken lopen. Daarnaast wordt er gedacht dat de staart ook een belangrijk communicatiemiddel is voor de beestjes. Gemiddeld is de staart van de zuidelijke franjeaap net iets langer dan zijn volledige lichaam.

Hanenstaartwidavink

Hanenstaartwidavink

Deze vogels zijn helemaal niet groot, maar hun staart compenseert dat voor een groot deel. Gemiddeld is een staart van de hanenstaartwidavink ongeveer vijftig centimeter lang. Voor wetenschappers telt deze staart alleen niet, want officieel vormen de veren van een vogel geen staart.

Ringstaartmaki

Ringstaartmaki

In vrijwel iedere dierentuin kan je wel een ringstaartmaki van dichtbij bewonderen. Deze bijzondere dieren vallen op vanwege de kleur van hun staart: zwart met witte ringen. In sommige gevallen kan de staart een lengte krijgen van maar liefst zestig centimeter, wat betekent dat de staart van de ringstaartmaki ongeveer anderhalf keer de lengte van hun lichaam is.

Ophisaurus

Ophisaurus
NatalieK /wikipedia

Je zou zeggen dat dit een slang is, maar niets is minder waar. De ophisaurus is namelijk een bepaalde soort hagedis zonder poten. Dat is een belangrijk onderscheid, want bij een slang neemt de staart meestal maar een klein deel van hun lichaam in beslag. Bij de ophisaurus ligt dat anders, want de staart van deze dieren is gemiddeld ongeveer twee keer de lengte van de rest van hun lichaam.

Grootoorspringmuis

grootoospringmuis

Dit schattige diertje kom je vooral tegen in landen zoals Mongolië en China. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn grote oren, maar ook de staart van dit muisje is indrukwekkend. De staart van deze diertjes is over het algemeen twee keer de lengte van hun lichaam. In sommige gevallen is de staart van de grootoorspringmuis maar liefst zestien centimeter lang. Deze beestjes gaan springend door het leven, met hun sterke achterpoten maken ze sprongen van wel 2 meter, de staart gebruiken ze om balans te houden.

Zesstreeplangstaarthagedis

Zesstreeplangstaarthagedis
Het is wel duidelijk waaraan deze hagedis zijn naam heeft verdiend. Zijn lange staart is maar liefst drie tot zes keer zo lang als zijn eigen lichaam. Deze staart heeft ook nog een belangrijke functie. Wanneer de hagedis wordt aangevallen kan hij er namelijk voor kiezen om zijn staart los te maken. Zo wordt de aanvaller afgeleid en kan de hagedis veilig wegvluchten.

Diplodocus

diplodocus

Alle dieren op dit lijstje kan je zomaar in het wild tegenkomen, behalve de diplodocus. Deze dinosaurus is namelijk al een aantal miljoen jaar uitgestorven. Dat is zonde, want de diplodocus houdt het record van het landdier met de langste staart. Het lichaam van dit dier was gemiddeld 33 meter lang en de staart had dezelfde indrukwekkende lengte. Relatief gezien is de staart van de diplodocus dus niet zo lang, maar een staart van 33 meter is zeker wel indrukwekkend te noemen en verdient de eerste plaats in dit lijstje.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media