Vogels vind je overal. In je achtertuin, in het bos en natuurlijk in de polder. Het bijzondere van vogels is dat vrijwel alle soorten gespecialiseerd zijn om te functioneren in een specifiek leefgebied. Hierdoor zie je vaak dat veel soorten alleen op bepaalde plekken voorkomen en ook alleen daar kunnen overleven. Wordt het leefgebied om de een of andere reden verwoest, dan verdwijnt vaak ook de zeldzame vogelsoort.

Op de een of andere manier zijn mensen vaak gefascineerd door juist de kleinste vogelsoorten. Een van de eerste wetenschappers die hiermee aan de gang ging was Juan Lembeye. Al in 1850 publiceerde hij zijn wetenschappelijke overzicht van de tien kleinste vogelsoorten ter wereld. Inmiddels is de wetenschap uiteraard een heel stuk verder, maar onze fascinatie met juist de kleinste vogelsoorten is zeker nog niet verdwenen. Vandaar dat u hier opnieuw een overzicht vindt van de tien kleinste vogelsoorten ter wereld.

10. Het Scharlaken Schijnpaapje

Scharlaken Schijnpaapje
Aviceda/wikicommons

Deze zeer kleine vogelsoort is tussen de 10 en 13 centimeter groot en weegt slechts zo`n 11 gram. Het Schijnpaapje komt vooral voor in Australië en kenmerkt zich door zijn lange poten en naar beneden gebogen snavel. Met zijn borstelachtige tong eet hij onder meer insecten en spinnen, maar ook zaden en de nectar uit bloemen. Het Schijnpaapje heeft opvallend heldere kleuren, vooral op zijn borst, waarbij de mannetjes het felst gekleurd zijn.

9. Maskerparulazanger

Maskerparulazanger
Dario Sanches/flickr

Deze tropische vogelsoort komt uitsluitend voor in het Amazonegebied. Het mannetje heeft een opvallend blauwgrijs gekleurd kopje en ruggetje, met daar tegenover juist een knalgele borst. Een opvallende verschijning dus. De Maskerparulazanger dankt zijn naam aan zijn bijzondere roep die erg schel kan zijn. Het diertje haalt met gemak de negende plaats op deze lijst met een lengte van zo`n 11 centimeter en een minimaal gewicht van slechts 7 gram. Ter vergelijking, dat is ongeveer hetzelfde als een gevulde eetlepel met bloem.

8. Het Suikerdiefje

Suikerdiefje
Leon-bojarczuk /flickr

Deze minuscule soort komt voor in het Caribisch gebied en delen van Brazilië. Het vogeltje weegt gemiddeld 9 gram en is slechts 9,5 tot 11 centimeter groot. Daarmee past hij makkelijk in de palm van je hand. Het Suikerdiefje staat bekend als een zeer sociale soort die zich vooral ophoudt in tuinen met veel bloemen en fruitbomen. De Nederlandse naam is waarschijnlijk afkomstig van de voormalige suikerplantages in het Caribische gebied waar het Suikerdiefje zonder twijfel zijn naam waarmaakte.

7. De Goudsijs (Amerikaanse Goudvink)

Goudsijs
Mdf /wikicommons

Dit vinkje is een prachtige zangvogel die vooral voorkomt op de uitgestrekte vlakten van Noord-Amerika. Het heeft een zeer kenmerkende knalgele kleur, afgewisseld met zwart op de vleugels en de bovenkant van zijn kopje. In tegenstelling tot veel andere soorten profiteert de Goudsijs juist wel van de aanwezigheid van mensen. Het is een grote liefhebber van vogelhuisjes in de tuin en ook de toenemende ontbossing is juist goed voor de Goudsijs. Ze voelen zich namelijk het beste thuis in open vlaktes. Echt groot worden ze echter niet. De Goudsijs komt niet verder dan gemiddeld 11 centimeter met een gewicht van zo`n 11 gram.

6. De Bruine Mangrovezanger

Bruine Mangrovezanger
Aviceda/wikicommons

Ook dit is een levendig zangvogeltje. Het komt voor in Oost-Australië waar het zich vooral ophoudt in de tropische wouden die daar te vinden zijn. Het is ook een sociaal dier dat vrijwel altijd in kleine groepjes werkt en leeft van twee of vier Mangrovezangers. Het diertje heeft een opvallende witzilveren kleur en verdient zonder meer een plaats op deze lijst. Het is slechts 10 centimeter lang en weegt niet meer dan 5 gram. Dat is ongeveer net zoveel als een muntstuk van 20 eurocent.

5. De Goudkopgraszanger

.
Goudkopgraszanger
Aviceda/wikicommons

Deze soort heeft inderdaad een zeer kenmerkende gouden kuif op zijn kopje waaraan hij zijn naam heeft verdient. Hij wordt ook wel de kleermakersvogel genoemd vanwege zijn vermogen om op bijna menselijke wijze nestjes in elkaar te `naaien`. Ook dit vogeltje heeft een wijdverspreid leefgebied dat zich uitstrekt van Australië tot India. De Goudkopgraszanger wordt zo`n 10 centimeter groot en weegt ongeveer 10 gram.

4. De Pardalotus

Pardalotus
Fir0002 /wikicommons

Dit is een zeer opvallend vogeltje met bijzondere witte stippen op zijn hoofd en zijn rug. Ook dit vogeltje komt gemiddeld niet verder dan 10 centimeter met een gewicht van 8 gram. Het bijzondere is dat de Pardalotus een reden heeft om zo klein te willen zijn. Hij houdt zich namelijk vooral op in natuurlijk gevormde tunnels op de grond en in boomstronken. Daar jaagt het op kleine insecten en spinnetjes.

3. Het Goudhaantje

Goudhaantje
© Francis C. Franklin / CC-BY-SA-3.0

Dit is niet alleen de nummer drie op deze lijst, maar ook de nummer 1 van een andere lijst. Namelijk die van de kleinste Nederlandse soorten. Het Goudhaantje heeft een enorm groot leefgebied dat zich uitstrekt vanaf Groot-Brittannië, door heel Europa heen en vervolgens helemaal door Rusland tot aan Japan. Het verdient zijn naam door de opvallende goudkleurige rug. Wat grootte en gewicht betreft is het een koning van het minimale. Het Goudhaantje is gemiddeld niet groter dan 9 centimeter met een gewicht van ongeveer 4 tot 7 gram.

2. Het Eucalyptushaantje

Eucalyptushaantje
Aviceda/wikicommons

Dit is een echte boomvogel die te vinden is in de gematigde bossen van Australië. Het jaagt daar op kleine insecten en larven. Het vogeltje is bruinkleurig bovenop met een witbruine onderkant. Het is de op één na kleinste vogel ter wereld met een gewicht van 6 gram en een lengte van niet meer dan acht a negen centimeter.

1. De Bijkolibrie

Bijkolibrie
Bijkolibrie2
Charlesjsharp / wikicommons

Deze ondersoort van de kolibriefamilie is zonder meer de allerkleinste vogelsoort ter wereld. Hij is niet groter dan 5 a 6 centimeter met een bijna onwerkelijk klein gewicht van 1,6 tot 2,8 gram. Dat is ongeveer net zoveel als een muntstuk van 1 eurocent. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de Bijkolibrie toch wel wat groter dan een bij, maar het scheelt niet heel veel. Het kleinste vogeltje ter wereld komt vooral voor op Cuba en eten daar vooral de nectar uit bloemen.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media