Altijd al willen weten wat de snelste dieren ter wereld zijn? In dit artikel zullen we de tien snelste landdieren ter wereld bespreken. Wij beperken ons hier tot de dieren die over het land gaan, want vogels zijn natuurlijk de snelste dieren ter wereld. De snelste vogel ter wereld, de slechtvalk, kan namelijk maar liefst 389 km/uur vliegen! Dit heeft te maken met de wind en de zwaartekracht. Het dier dat zich het snelst op het land kan verplaatsen behaalt een maximum snelheid van 113 km/uur. Welk dier dit is? We bespreken hier de top 10!

10. Coyote

Coyote
Justin Johnsen/flickr

Op de tiende plaats vinden we de coyote. De coyote kan maar liefst 69 km/uur qua snelheid behalen. De coyote komt voor in een groot gebied van Alaska tot Midden-Amerika. Dit roofdier dat behoort tot de familie der hondachtigen is nauw verwant met de wolf. Hij is echter een stuk kleiner en lichter dan de laatste; de coyote is slechts 90 centimeter lang en weegt zo’n 15 tot 20 kg lichter. De coyote gebruikt zijn snelheid vooral bij het jagen op konijnen, muizen, eekhoorns en vee.

9. Afrikaanse wilde hond

Afrikaanse wilde hond
Michael Gäbler/wikicommons

Op de negende plek bevindt zich een ander dier uit de familie van de hondachtigen, te weten de Afrikaanse wilde hond. Deze kan bij een korte sprint wel 72 km/uur behalen. Ze staan er ook om bekend goede duurlopers te zijn. Zo kunnen zij over een afstand van 5 km gemakkelijk een snelheid van 48 km/uur volhouden. Dit uithoudingsvermogen komt hen goed van pas tijdens de jacht. De Afrikaanse wilde hond jaagt vooral op middelgrote antilopen als de blauwe gnoe of de impala. De Afrikaanse wilde hond leeft in savannes en graslanden van Afrika.

8. Eland

eland

Een ander dier dat het van zijn uithoudingsvermogen moet hebben, is de Eland. Deze behaalt met zijn snelheid van 72 km/uur de achtste plek van snelste landdieren ter wereld. Doordat zij voor langere tijd deze snelheid kunnen volhouden, zorgen ze dat zij hun gevaarlijkste predatoren kunnen ontlopen. Elanden komen vooral voor in Canada, Alaska, New England, Scandinavië, Letland, Estland en Rusland.

7. Leeuw

leeuw
Schuyler Shepherd /wikicommons

Op de zevende plek vinden we de eerste katachtige in de lijst, te weten de leeuw. Deze is de op een na grootste soort katachtige, alleen de tijger is groter. De leeuw weet een snelheid van 80 km/uur te behalen. Tijdens hun jacht combineren ze discrete aanvallen met hun snelheid. De leeuw komt voor in Centraal- en Oost-Afrika en in India. De mannetjes zien er zeer indrukwekkend uit met hun manen, maar de vrouwen doen tijdens de jacht het meeste werk. Leeuwen leven in groepsverband, wat zeer uitzonderlijk is bij de katachtigen.

6. Blauwe Gnoe

Blauwe Gnoe
Muhammad Mahdi Karim/wikicommons

De blauw gnoe staat op de zesde plek. Dit dier dat tot de holhoornigen behoort trekt vaak in grote groepen op de savannes van Oost- en Zuid-Afrika. Doordat ze in grote groepen trekken, beschermen ze zich het beste tegen roofdieren. Ze kunnen daarbij een snelheid van 80 km/uur behalen. Ze leggen jaarlijks ongeveer 800 km af.

5. Thomsongazelle

Thomsongazelle
Yathin S Krishnappa/wikicommons

De thomsongazelle behoort net als de blauwe gnoe ook tot de holhoornigen. Het is een Afrikaanse gazellensoort die de mogelijkheid heeft om cheetahs in lange achtervolgingen te ontlopen. Ze kunnen maximaal 80 km/uur behalen en heel snelle bochten maken. De gazellensoort is vernoemd naar de wetenschapper Joseph Thomson, die de soort in 1883 in Kenia ontdekte. Ze leven op de graslanden en steppen van Oost-Afrika

4. Quarter Horse

Quarter Horse

Op nummer vier vinden we de quarter horse. Dit is een van de oudste paardenrassen van de Verenigde Staten. Deze dieren zijn enorm goed in het sprinten van korte afstanden, waarbij ze een snelheid van 88,5 km/uur kunnen behalen. Dit is ook waaraan zij hun naam te danken hebben. Ze waren erg goed in races van een kwart van een Engelse mijl. Het ras is ontstaan uit kruisingen van Engelse volbloed paarden met andere Amerikaanse rassen. Het dier werd veel gebruikt voor de koets, tijdens races of als rijpaard.

3. Springbok

Springbok
Yathin S Krishnappa /wikicommons

Op de derde plek vinden we de springbok. Het dier is een antilope dat leeft in zuidelijk Afrika. De springbok dankt zijn naam aan de hoge sprongen die het kan maken. Ze kunnen tot wel vier meter de lucht in springen en tot 15 meter ver. Dit heeft als doel om de roofdieren van zich af te schudden, om zijn soortgenoten te waarschuwen of om te pronken. Ze kunnen een snelheid van maximaal 90 km/uur behalen.

2. Gaffelbok

Gaffelbok

Het op een na snelste landdier ter wereld is de Gaffelbok. Het dier kan maar liefst 98 km/uur bereiken. De Gaffelbok leeft op de grasvlakten en woestijnen in Noord-Amerika. Het is een eenhoevig zoogdier, wiens lichaam geheel is aangepast op hardlopen. Zo hebben ze een zeer groot hart en longen wat ervoor zorgt dat ze hard kunnen gaan.

1. Jachtluipaard

Jachtluipaard 2
Jachtluipaard
Mukul2u & Malene Thyssen/wikicommons

De absolute nummer 1 is het jachtluipaard. Zij kunnen maar liefst 113 km/uur behalen! In maar liefst drie seconden kunnen zij versnellen van 0 naar 100 km/uur. Het jachtluipaard of cheetah komt alleen nog voor in Afrika en Iran. Hij is zeer flexibel, gespierd en slank gebouwd. Ook heeft hij net als de pronghorn een groot hart en longen, zodat hij perfect is gebouwd voor snelheid. Zijn botten zijn ook lichter. Het jachtluipaard jaagt vooral op antilopen als de Thomsongazelle of de springbok. De jachtluipaard wordt met uitsterven bedreigd, dus er zijn verschillende programma’s in Afrika in de hoop dit tegen te gaan. Laten we hopen dat we nog lang in het wild van het snelste landdier ter wereld kunnen genieten!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media