Afrikaanse wilde hond – 11 Weetjes

Ze worden vaak verward met de hyena, maar de Afrikaanse wilde hond is toch echt een ander dier. Er valt genoeg interessants over ze te leren, van hun uiterlijk tot hun gedrag. Wil je deze dieren beter leren kennen? Lees dan deze 10 weetjes over de Afrikaanse wilde hond.

Ze hebben verschillende namen

afrikaanse wilde hond 2
De wetenschappelijke naam voor de Afrikaanse wilde hond is Lycaon pictus. Lycaon komt van de gelijknamige mythologische figuur. Hij werd door Zeus in een (weer)wolf veranderd. Pictus zou je op een vrije manier naar “geverfd” kunnen vertalen. Die naam heeft de Afrikaanse wilde hond natuurlijk te danken aan het patroon op zijn vacht. Ze worden daarnaast ook wel de hyenahond genoemd.

Ze hebben een uniek patroon op hun vacht

uniek patroon

Je kunt de vacht van een Afrikaanse wilde hond vergelijken met onze vingerafdruk. Niemand ter wereld heeft dezelfde vingerafdruk en er zijn ook nooit twee Afrikaanse wilde honden met dezelfde vacht. Leden uit een groep kunnen elkaar ook identificeren aan de hand van deze vacht. De vacht bestaat meestal uit vier kleuren: zwart, bruin, geel en wit. Deze kleuren zijn niet toevallig, want ze maken het de dieren makkelijker om niet op te vallen in savannes en graslanden.

Het zijn erg sociale dieren

sociale dieren

Net als andere hondachtigen leven Afrikaanse wilde honden in groepen, meestal met zes tot dertig leden. De sociale structuur in een groep is vrij simpel. Er is één paar dat het hoofd van de groep vormt. Zodra deze dominantie is bepaald, is het vrij rustig in de groep. De dieren kunnen met elkaar communiceren door elkaar aan te raken, maar ook met behulp van hun staart en door geluiden te maken. Ze hebben verschillende geluiden in hun repertoire, van een korte blaf tot huilen. Ze maken ook een geluid dat als een bel klinkt en dat vanaf een enorme afstand te horen is.

Het zijn intelligente dieren

wilde hond is slim

Afrikaanse wilde honden zijn echte groepsdieren die hun intelligentie gebruiken om de groep sterk te houden. Ze zullen niet met elkaar vechten en vinden de groep belangrijker dan het individu. De jongere en sterkere dieren gaan daarom op zoek naar eten voor de ouderen in de groep. Wanneer er jongen geboren worden, is dit niet alleen de verantwoordelijkheid van de moeder. De hele groep zal meehelpen om de kleintjes op te voeden.

Het zijn echte zwervers

zwervers

Deze dieren zijn niet gehecht aan één specifieke leefomgeving. Ze blijven nooit lang op dezelfde plek en reizen van gebied naar gebied. Hierdoor hebben Afrikaanse wilde honden een relatief groot territorium nodig. Op de Serengeti in Tanzania zwerft er een groep Afrikaanse wilde honden rond in een gebied dat in totaal bijna 1.500 vierkante kilometer beslaat.

Ze zien er net anders uit dan gewone honden

grote oren

In tegenstelling tot de gemiddelde hond heeft de Afrikaanse wilde hond in totaal vier tenen per voorpoot. De oren van deze dieren zijn bovendien groter. Deze grootte en de ronde vorm stellen de dieren in staat om beter te horen. Ze kunnen leden van hun groep op een grote afstand volgen door kleine geluidssignalen op te pikken.

Ze krijgen veel jongen tegelijkertijd

veel jonkies

Een nest jongen van de Afrikaanse wilde hond kan met gemak uit twee tot twintig kleintjes bestaan. Dat betekent dat deze dieren de grootste nesten van vrijwel alle hondachtigen hebben. Gemiddeld worden er twee keer zoveel mannetjes als vrouwtjes geboren. Zodra de vrouwtjes volwassen zijn, zullen ze de groep verlaten om op zoek te gaan naar een partner. Dit is bij veel andere hondensoorten precies andersom.

Ze zijn actief in de schemering

schemering

Afrikaanse wilde honden zijn het meest actief wanneer het gaat schemeren, dus net voordat de zon opkomt en net nadat de zon ondergaat. Dat heeft een belangrijke reden, want de prooien van de dieren zijn ook het meest actief in deze periode. In de duisternis zijn de dieren minder goed te zien, waardoor ze gemakkelijker achter een prooi aan kunnen sluipen.

Het zijn goede jagers

jagen

In de meeste gevallen hebben Afrikaanse wilde honden het op kleinere hoefdieren gemunt, zoals springbokken en gazelles. De dieren jutten elkaar op voordat ze gaan jagen, zodat ze in topconditie zijn. Ze kunnen met gemak een snelheid van 50 kilometer per uur bereiken en dit ook lang volhouden, waardoor ze hun prooien vaak uitputten. Ondertussen werken ze samen om de prooi te omcirkelen en vast te zetten, waardoor 80% van hun jaagpogingen slaagt.

Ze behoren tot de grootste hondachtigen

In de lijst van grootste wilde honden staat de Afrikaanse wilde hond op de 3e plaats, alleen de rode wolf en de grijze wolf zijn groter. Ze wegen gemiddeld 23 kilogram.

Ze worden met uitsterven bedreigd

uitsterven bedreigd 2

Helaas neemt het leefgebied van de Afrikaanse wilde hond af. Er leven tegenwoordig ongeveer 6.600 van deze dieren in het wild, verspreid over een kleiner aantal landen. Ze hebben namelijk minder plek om te leven door de bouw van nieuwe dorpen en steden. In nationale parken hebben ze nog alle ruimte om rond te rennen en nemen hun aantallen gelukkig iets toe.