Denk je aan honden dan denk je misschien aan de kleine chihuahua tot de grote Duitse dog. Maar over deze honden hebben we het niet in de lijstje, dit gaat over de grootste wilde honden en laten we de gedomesticeerde honden buiten beschouwing.

De familie van hondachtigen bestaat uit zo’n 35 verschillende soorten, denk aan de vos, de wolf en de jakhals. Van al die soorten zijn dit de 10 grootste wilde honden.

10. Gestreepte jakhals

Gestreepte jakhals

Deze hondensoort leeft in Afrika, waar hij de savanne, struikgebieden en bossen onveilig maakt. Het zijn vooral nachtdieren die actief worden in de schemering. Ze gaan op dat moment op zoek naar een lekker hapje, zoals een muis, antilope of vogel. Het zijn groepsdieren die in kleine families leven, vaak als een paar met jongen. De dieren kunnen een gewicht van ongeveer 12 kilo bereiken.

9. Rode vos

rode vos

De vos is vooral in het noordelijk halfrond te vinden, van Rusland tot Canada. Ze hebben een typische rode kleur, al kunnen ze af en toe ook bruin of grijs zijn. Het zijn snelle renners die dankzij hun snelheid gemakkelijk prooien kunnen vangen. Tegelijkertijd zijn het echte alleseters, dus een stuk fruit of een lekkere plant laten ze ook niet liggen. De rode vos kan ongeveer 14 kilo zwaar worden.

8. Andesvos

andesvos

De andesvos is een vosachtige die in een heel specifiek gedeelte van Zuid-Amerika leeft. Je vindt hem alleen aan de westkust van dit continent, waar hij in landen zoals Ecuador, Peru en Chili leeft. Dit is dan ook precies de plek waar het grote Andesgebergte te vinden is, de bergketen waar deze vos zijn naam aan te danken heeft. Ze leven in paren en voelen zich het meeste thuis in open, bergachtige gebieden. De andesvos weegt ongeveer net zoveel als de rode vos, namelijk 14 kilo.

7. Ethiopische wolf

Ethiopische wolf

De Ethiopische wolf wordt ook wel de Abessijnse wolf genoemd en leeft alleen in een specifiek gedeelte van Ethiopië. Hier jaagt hij in de heidegebieden van het land. Doordat Afrika door de eeuwen heen flink is opgewarmd, nemen deze grote graslanden steeds meer af. Daardoor wordt het leefgebied van Ethiopische wolf kleiner, waardoor het een van de meest bedreigde hondachtige ter wereld is. Ze kunnen maar liefst 19 kilo wegen.

6. Aziatische wilde hond

Aziatische wilde hond

In het midden en zuidoosten van Azië kun je deze hondachtige in het wild tegenkomen. De Aziatische wilde hond heeft wat weg van een vos, maar is een stuk groter. Het zijn echte groepsdieren die overdag met elkaar jagen in de bossen van dit continent. Zo kunnen ze ook grote prooien vangen, zoals herten. Hierdoor bereiken ze gemakkelijk een gewicht van 21 kilo.

5. Coyote

Coyote

Je kent de coyote misschien ook wel als de prairiewolf. Ze zijn vooral in Noord- en Midden-Amerika te vinden, waar ze in grote grasvlaktes in het midden van het continent leven. Lange tijd werd er veel op de coyote gejaagd, maar ze zijn nog steeds in grote getale aanwezig in de Verenigde Staten. Het zijn groepsdieren die 90 centimeter lang kunnen worden. Daarom wegen ze ook met gemak 21 kilo.

4. Manenwolf

manenwolf

De naam spreekt voor zich: deze hondachtige is uitgerust met prachtige manen. Ze hebben lange poten en een donkerrode of bruine kleur. De haren rondom hun kop zijn net wat langer, wat ze een opvallend uiterlijk geeft. De dieren leven in de bossen van Zuid-Amerika, vooral in het midden van het continent. Hier hebben ze het vooral gemunt op gordeldieren en konijnen. Ze kunnen maar liefst 23 kilo wegen.

3. Afrikaanse wilde hond

Afrikaanse wilde hond

De vacht van de Afrikaanse wilde hond zorgt ervoor dat deze hondachtige meteen opvalt. Hij heeft namelijk een gevlekte vacht, met geelbruine, grijze, zwarte en witte vlekken. Ze leven in verschillende Afrikaanse gebieden, zoals de oostkust, het zuiden en het midden van het continent. Het leefgebied van de dieren wordt steeds kleiner door de mens, waardoor hun aantallen langzaam afnemen. Ze zijn een stuk groter dan de voorgaande hondachtigen, want ze kunnen 36 kilo wegen.

2. Rode wolf

rode wolf

Als je het hebt over grote wilde honden, dan heb je het natuurlijk over de wolf. De rode wolf dankt zijn naam aan zijn vacht, die vaak een kaneelbruine kleur met een rode ondertoon heeft. In 1970 kwam deze diersoort niet meer in het wild voor, omdat er te weinig ruimte voor ze was. Er zijn sindsdien fokprogramma’s gestart, waardoor er weer een paar rode wolven zijn uitgezet in natuurgebieden in de Verenigde Staten. Ze kunnen een gewicht van 40 kilo bereiken.

1. Grijze wolf

grijze wolf 4

De grijze wolf is misschien wel de beroemdste wilde hond ter wereld. Het is de vijand in talloze sprookjes, wat voor een deel door hun indrukwekkende grootte komt. Deze dieren kunnen namelijk 80 kilo wegen. Ze leven tegenwoordig vooral in het noordelijk halfrond, al zijn ze ook in delen van het Midden-Oosten te vinden. Inmiddels is de grijze wolf ook weer in Nederland gesignaleerd.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media