Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar in de barre omstandigheden van de ruige Noordpool leven wel degelijk prachtige dieren. Met de Noordpool bedoelen we het gebied binnen de Noordpoolcirkel, de Arctis genaamd. De dieren die hier voorkomen, zijn gebouwd om bij temperaturen van -32 tot 0 graden Celsius te overleven. Het Noordpoolgebied bestaat vooral uit ijsvlaktes, maar ook delen vaste land overschrijden de Noordpoolcirkel. Welke dieren, naast de bekende ijsbeer, leven hier?

Veelvraat

veelvraat

De veelvraat komt van de familie van de marterachtige, zoals de das en de otter. Zijn naam doet misschien vermoeden dat hij ontzettend veel eet, maar de naam komt van een verbastering van het woord fjerdfross uit een Noorse taal, dat zoiets als bergkat betekent. De veelvraat is een gespierde en forse carnivoor met een dikke vacht en grote poten met intrekbare klauwen, waarmee hij moeiteloos grote beesten aan durft te vallen. In het Engels heet dit beestje dan ook “Woverine”, en je snapt dus wel dat de beroemde X-man hierop gebaseerd is.

Canadese lynx

canadese-lynx
Keith M. Williams/flickr

Deze katachtige woont voornamelijk in de naaldwouden van Alaska en Canada. In het grootste deel van Amerika staat de Canadese lynx op de lijst van bedreigde diersoorten. De Canadese lynx jaagt het liefst op de Amerikaanse haas. Door zijn harige voetzolen zakken ze, in tegenstelling tot de prooi, niet door de sneeuw heen en kunnen ze hun avondeten stilletjes besluipen. Ook deze kat is een nachtdier, dat overdag rust neemt tussen de wortels van bomen. Ze zijn graag alleen en leven dus niet in een groep.

Fluitzwaan

fluitzwaan
Mdf/wikicommons

De fluitzwaan migreert elke lente naar Alaska om daar nesten te bouwen en eieren te leggen. Als het koud begint te worden in de herfst vliegen deze zwanen naar Noordoost Amerika om te overwinteren. De fluitzwaan dankt zijn naam aan het fluitende geluid dat de vleugels maken tijdens het vliegen.

Poolhaas

poolhaas
Steve Sayles/flickr

De poolhaas leeft in de noordelijkste gedeeltes van Alaska, Groenland en Canada. In de zomer is de kleur van zijn vacht grijzig. In de winter verandert de kleur naar wit, zodat de haas niet opvalt in de sneeuw. Behalve de puntjes van zijn oren en voetzolen; die blijven zwart. In de winter komen ze met grote groepen bij elkaar. De poolhaas eet vooral plantaardig materiaal en soms een klein dier.

Rode vos

rode-vos

De rode of gewone vos woont niet alleen in de Arctic, maar op elk continent, behalve Antarctica. De vos is in Australië geïntroduceerd door de mens voor de jacht en heeft daar veel schade aangericht aan de ecosystemen. Een vos kan zich gemakkelijk aanpassen aan de omgeving. Ze wonen in kleine groepen en eten voornamelijk kleine diersoorten.

Witte dolfijn

witte-dolfijn
Greg5030/wikicommons

De witte dolfijn of beloega is eigenlijk een walvis. Hij zwemt in de ijzige noordelijke wateren en is helaas met uitsterven bedreigd. Ze leven in groepjes: of vrouwtjes met hun jongen, of uitsluitend mannetjes. In ondiep water jagen ze op kreeften, inktvis en kleine scholen vis.

IJsbeer

ijsbeer 4

De ijsbeer of poolbeer is een bedreigde diersoort dit voornamelijk in de kustgebieden van de Arctic leeft. Dat komt omdat ze voornamelijk op zeehonden jagen. De haren van de vacht zijn doorzichtig en hol en verrassend genoeg niet wit. Naast deze waterafstotende vacht hebben ze een dikke vetlaag om zich warm te houden. De zwemvliezen zorgen ervoor dat ze beter kunnen zwemmen.

Rendier

rendier Rangifer tarandus

Het rendier wordt ook wel kariboe genoemd. Het is het enige ras van de hertachtige waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje een gewei draagt. De kariboe leeft in grote groepen en ze eten vooral mos en kortsmos. Als het mos met ijs is bedekt, schrapen ze dat wel weg met hun hoeven om het eten te kunnen bereiken.

Narwal

narwal

Deze walvissoort is familie van de tandwalvis. De narwal heeft een enorme, 3 meter lange slagtand die de walvis de bijnaam “eenhoorn van de zee” heeft gegeven. Helaas is de narwal om deze slagtand te veel bejaagd geweest. De slagtand van de narwal wordt niet gebruikt om te jagen, want hij eet voornamelijk kreeftjes. Waarschijnlijk is het een zeer gevoelig tastorgaan.

Sneeuwuil

sneeuwuil

De sneeuwuil is een van de weinige vogels die het hele jaar op de Arctic woont en niet migreert naar warmere delen van de wereld. Als de uil geboren wordt, zijn zijn veren wit met grijs. Een volwassen uil is spierwit. De uil van Harry Potter, Hedwig, is ook een sneeuwuil.

Poolvos

poolvos
Mr. Per Harald Olsen/wikicommons

Deze vos heeft zich, in tegenstelling tot de rode vos, aangepast op het leven op de toendra. De poolvos leeft in groepen en jaagt op kleine zoogdieren. Als in de winter een voedselschaarste aanbreekt, migreert de poolvos naar een voedselrijker gebied.

Reuzenalk

reuzenalk

De reuzenalk was de voorvader van de pinguïn en is in de negentiende eeuw uitgestorven door toedoen van de mens die het dier slachtte voor vlees en dons. Het was het eerste vogel die niet vloog en leefde in de Noord-Atlantische oceanen. De pinguïn van nu leeft vreemd genoeg alleen maar op de Zuidpool.

Papegaaiduiker

papegaaiduiker 2

Deze grappige snuiter is ook familie van de alken. Hij wordt door zijn manier van voortbewegen ook wel de clown van de zeevogels genoemd. Hij brengt de meeste tijd op het water door en eet voornamelijk vis, kreeft, schaaldier en wormen. We vinden de papegaaiduiker in Noord-Atlantisch gebied en heel soms treffen we in de winter een exemplaar aan in de Noordzee.

En nu ben je vast ook benieuwd welke dieren er aan de andere kant van de wereld wonen? Hier is onze lijst van dieren die leven op de Zuidpool!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media