De Oceaan is niet de enige plek waar grote vissen gevonden kunnen worden. Verborgen onder de troebele wateren van zoetwater rivieren en meren, zijn er ongezien monsters die rondzwemmen. Terwijl de meeste zoetwatervissen kleiner zijn dan de tegenhangers van de zoute zee, zijn er enkele die uitgroeien tot gigantische afmetingen. Je zal er nog wel eens twee keer over nadenken over die ene grote vangst als je deze zoetwaterreuzen hebt bekeken. Dit zijn de 11 grootste zoetwatervissen.

Beluga steur

Beluga steu
Petar Milošević/wikicommons

Niet te verwarren met de Beluga walvis die geen enkel verband heeft met dit dier, behoort de beluga tot de steurachtigen, die in de rivieren en zeeën van centraal Europa en Azië leeft. Gedurende het leven blijven ze continu groeien, waardoor ze de grootste zoetwatervis kunnen zijn. Sommige van deze monsters die gevonden zijn waren bijna wel tien meter lang en wogen meer dan 2700 kilogram. Statistieken die ze ook in stelling zetten om bij de grootste botachtigen vissen van de wereld te horen.

Meerval

meerval
Derek Dsouza/wikicommons

Overal waar de meerval op de loer ligt, zijn er monsters van deze soort. Soorten van de meerval kunnen overal groeien tot gigantische afmetingen, maar er zijn geen vergelijkingen met de Mekong-meervallen in Zuidoost-Azië. Met meer dan 3 meter lengte is dit een vis die je niet langs je been wil zien glijden, terwijl je een duik aan het nemen bent. Hun grote omvang maakt de vissen ook tot een geliefde vangst, waardoor ze bedreigd werden met uitsterven. Hoewel ze nu worden beschermd tegen vissers, zijn ze alsnog een bedreigde soort als gevolg van aanleg van dammen op de Mekong rivier.

Kaaimansnoek

Kaaimansnoek
Steven G. Johnson/wikicommons

Als gevolg van een dubbele rij tanden en een snuit van een alligator, kunnen deze vleesetende vissen tot de engste dingen behoren die op de loer liggen in de rivieren van Noord-Amerika. Gevonden in de onderste regionen van de Mississippi en in de wateren van de Golfkust, hebben deze vissen de neiging om te zwemmen aan het oppervlak of onder het riet om de prooi in een hinderlaag te lokken. Ondanks hun intimiderende uiterlijk zijn ze passief richting de mens. Ze zijn vooral lang, zo’n 2 meter, en niet zwaar, zo’n 15 kilogram.

Arapaima

De arapaima
Quadell/wikicommons

Gevonden in de Amazone rivier zijn deze vissen zo gigantisch groot als dat ze oud zijn. De vissen kunnen langer dan drie meter worden en worden beschouwd als levende fossielen. Deze vissen zijn ongelofelijke jagers en kunnen zich voortbewegen boven het water als ze bedreigd worden. Het is moeilijk om de gegevens van de Arapaima vast te leggen gezien de grote jacht die er op deze vissen is.

Reuzenzoetwaterpijlstaartrog

Reuzenzoetwaterpijlstaartrog
Barry Rogge/flickr

Deze angstaanjagende zoetwatervis kan groeien tot enorme afmetingen met een gewicht van meer dan 500 kilogram. Gevonden in de rivieren van Zuidoost-Azië hebben ze een lange en gekartelde piek op hun staart. Met de staart kunnen ze door het bot heen prikken, wat de vis niet de soort maakt om mee te gaan zwemmen. De reuzenzoetwaterpijlstaartrog wordt ernstig bedreigd als gevolg van de visserij en bouw van dammen.

Lepelsteur

Lepelsteur

Herkenbaar aan hun peddelvormige snuit zijn deze haaiachtige rivierreuzen helemaal niet gerelateerd aan haaien. In feite zijn de lepelsteuren diervriendelijke vissen, die alleen maar plankton eten. Er zijn twee soorten lepelsteuren, te weten de Chinese en de Amerikaanse lepelsteur. Helaas is de Chinese lepelsteur al meer dan een decennium niet waargenomen, waardoor voor uitsterven wordt gevreesd. De Amerikaanse lepelsteur bevindt zich in de vallei van de Mississippi rivier. Er zijn exemplaren aangetroffen van 3 meter lang die 300 kilogram wogen.

Karper

karpter

Karpers van alle rassen kunnen uitgroeien tot enorme afmetingen, maar geen een is daarvan zo groot als de gigantische barbeel die in Zuidoost-Azië werd gevonden. Deze kolossen kunnen wel tot bijna 2 a 3 meter lang groot worden. De vissen zijn zeer onschuldig en geven wat betreft eten de voorkeur aan kleine organismen zoals algen, fytoplankton en soms zelfs fruit.

Witte steur

Witte steur

Met gemak de grootste zoetwatervis van Noord-Amerika, kan de witte steur uitgroeien tot een ongelofelijke lengte van 5 tot 6 meter. Gevonden langs de westkust van Amerika heeft deze vis al meer dan 175 miljoen zijn vorm weten te behouden. Vanwege hun omvang zijn steuren populaire doelwitten voor vissers en is er bezorgdheid onder natuurbeschermers voor overbevissing. Sommige populaties zijn zelfs op de lijst van bedreigde soorten gezet.

Nijlbaars

Nijlbaars

Inheems in de tropische rivieren en meren van Afrika is de nijlbaars de grootste zoetwatervis van Afrika. De vis wordt gekenmerkt door zijn grote mammoetmond. Vanwege de populariteit onder de vissers is de nijlbaars ingevoerd in niet natuurlijke meren, waardoor het een bedreigde soort is geworden. In het Victoria meer is dan ook een tragisch voorval voorgevallen, waarbij honderden nijlbaarzen zijn gestorven.

Rivierhaaien

rivierhaai
Bill Harrison /flickr

Als je denkt veilig te kunnen zwemmen in zoet water omdat je dan veilig bent van haaien, dan zou je toch eens moeten gaan nadenken. Niet alleen woeste stierhaaien zwerven vrij door het zoet en zoutwater, maar ook zijn de stierhaaien ver landinwaarts in Indiana gevonden in de Ohio rivier en in de Mississippi rivier. Samen met de witte haai en de tijgerhaai behoren stierhaaien tot de top drie soorten van haaien die mensen aanvallen. Er zijn ook nog zeker vijf andere haaiensoorten die zijn te vinden in de zoetwateren van Zuidoost-Azië en Australië.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media