Vogels, vleermuizen en insecten, dat zijn de enige dieren die kunnen vliegen toch? Klopt, maar het blijft het dierenrijk dus natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen. Van de volgende zeven dieren zou je totaal niet verwachten dat ze kunnen vliegen, maar ze doen het toch. Soort van dan …

Mobula mobular

mobula rog
mobula

De Mobula mobular behoort tot de adelaarsroggen. De spanwijdte kan wel 5 meter breed zijn, op de manta’s na zijn het hiermee de grootste roggen. Deze gespierde vis kan een paar meter uit het water springen, maar niemand weet precies waarom ze het doen.

Huidvliegers

huidvliegers2
huidvliegers

Huidvliegers worden ook weleens vliegende maki’s genoemd. Onterecht, ze lijken misschien op maki’s maar ze behoren niet tot dezelfde familie. Ze vliegen overigens ook niet, ze zweven. Deze zoogdieren in het geslacht Cynocephalus zijn inheems in Zuidoost-Azië en hebben ongeveer de grootte van een huiskat. Huidvliegers kunnen afstanden van 60 meter tussen bomen zweven met behulp van hun patagium (zweefhuid). Dit zijn flappen van huid tussen hun voor- en achterpoten die zich uitstrekken tot hun staart en nek. In de lucht kunnen ze gracieus door het bos zweven, maar op de grond zien ze er meer uit als een mislukte pannenkoek.

Vliegende vissen

Vliegende vissen 2
Vliegende vissen

Er zijn ongeveer 40 verschillende soorten vliegende vissen in de familie Exocoetidae. Ook deze dieren vliegen niet echt. Ze springen met behulp van hun krachtige borstvinnen hoog uit het water. De meeste soorten leven in tropische wateren. Er is waargenomen dat de vissen 45 seconden in de lucht bleven. Gemiddeld leggen ze ongeveer 50 meter per sprong af, maar met behulp van de golven kunnen ze afstanden van 400 meter halen. En dit met een snelheid van meer dan 70 km/uur. Wetenschappers vermoeden dat vliegende vissen uit het water spring om aan roofdieren te ontkomen.
 

Paradijsslang

paradijsslang
vliegende slang

De paradijsslang leeft in de regenwouden van Zuidoost-Azië. Hij zweeft tussen de boomtoppen door zijn lichaam zo plat mogelijk te maken en deze heen en weer te wiebelen om zo op de juiste locatie te komen. Hoewel het idee van een vliegende slang angstaanjagend klinkt, is de paradijsslang niet gevaarlijk voor de mens. (in tegenstelling tot deze 10 gevaarlijke slangen).

Ptychozoon

Ptychozoon vliegende gekko
Ptychozoon

Ptychozoon is een hagedissengeslacht uit de familie gekko’s. Ze worden ook wel vliegende gekko’s genoemd. Ze leven in de natte bossen van Zuidoost-Azië. Ze kunnen niet echt vliegen maar hebben net als de huidvlieger een patagia. Deze huidflappen zijn ook nog eens opmerkelijk veranderlijke en hierdoor kunnen ze extreem goed tegen boomstammen camoufleren.
 

Zwartvoetboomkikker

Zwartvoetboomkikker3
Zwartvoetboomkikker2
Zwartvoetboomkikker

De zwartvoetboomkikker noemde we eerder al in ons lijstje van vreemde kikkers. Niet zo gek, want hoe vaak zie je nou een kikker vliegen?
De vliezen tussen de tenen en de vingers van de zwartvoetboomkikker dienen niet als zwemvliezen, hij gebruikt deze vliezen als… valscherm. Wanneer hij van de ene naar de andere boom springt, klappen de vliezen open door de luchtdruk, net als bij een parachute. Dankzij deze parachutes kan de zwartvoetboomkikker wel 15 meter zweven. Hij leeft in de regenwouden van Indonesië en Maleisië. Ook in Thailand en op het eiland Borneo komt hij voor. Kijk en verwonder:

Vliegende eekhoorn

vliegende eekhoorn2

vliegende eekhoorn

Er zijn tientallen soorten vliegende eekhoorns. Ze zijn inheems in Noord-Amerika en Eurazië. Wanneer het diertje uit een hoge boom springt, zal een vliegende eekhoorn zijn patagium spreiden en lijkt hij op een vlieger of parachute. De eekhoorn kan sturen door zijn polsen te bewegen en de strakheid van zijn huid aan te passen.
 

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media