Een hoorn is een onvertakt, hard, onbeweeglijk en puntig uitsteeksel aan of nabij de kop van een dier. Een vertakt uitsteeksel hiervan wordt gewei genoemd. Hoorns in deze zin zijn het meest bekend bij zoogdieren en insecten, maar komen ook voor bij reptielen zoals kameleons en bij vissen. Het zijn vooral dieren uit de familie van de Evenhoevigen die soms de meest geweldige, en ook wel bizarre hoorns op hun kop hebben. Een overzicht:

Watusirund


beckstei /flickr

Markfouts/wikicommons

Deze Amerikaanse runderen zijn een afstammeling van de Sanga runderen uit Afrika, een oerossen soort die al meer dan 7.000 jaar bestaat. De Watusirund heeft de grootste hoorns van alle runderen. Er is een stier, CT Woodie, die hiermee zelfs in het Guinness record boek staat, zijn hoorns hebben een omtrek van 103.5 centimeter.

Schroefhoorngeit



A.Savin/wikicommons

Deze wilde geit uit de westelijke Himalaya wordt ook wel markhoor genoemd. De Schroefhoorngeit is waarschijnlijk de grootste geitensoort op aarde. De vorm en lengte van de hoorn verschilt per plaats en individu. In Kasjmir worden de hoorns tot wel 165 centimeter lang, maar meestal zijn de hoorns bij de bok 82 tot 143 centimeter lang. Bij vrouwtjes worden de hoorns veel kleiner, tot 25 centimeter lang.

Nubische steenbok



Netzach Farbiash&Ester Inbar/wikicommons

Ook de Nubische steenbok (ook wel Nubische Ibes) is een wilde geit. Deze soort komt voor in Noordoost-Afrika en het Midden-Oosten. Ze hebben van alle geiten de langste hoorns, namelijk zo’n 100 tot 120 centimeter. Deze hoorns hebben tussen de 24 en 36 knobbels. Het gaat helaas niet goed met de Nubische steenbok, er leven nog maar zo’n 1.200 exemplaren in het wild.

Moeflon


De moeflon is de kleinste wilde schapensoort. De hoorns zijn er echter niet minder indrukwekkend door, ze kunnen bij oude rammen wel 85 centimeter lang zijn. De moeflon komt van oorsprong van Corsica en Sardinië. In de 18e eeuw uitgezet in meerdere plekken in Europa, zo ook op de Veluwe, war nu zo’n 300 moeflons leven.

Reuzenelandantilope



Tom Junek&SASSS/wikicomomns

Reuzenelandantilope is de grootste van alle antilopes, sommige mannetjes wegen meer dan 1.000 kilogram. De hoorns zijn ongeveer 1 meter lang. Ze leven in beboste savannes nabij water in West-Afrika.

Algazel


De Algazel, met zijn prachtige hoorns, is in het wild helaas uitgestorven. In Tunesië en Tsjaad zijn via fokprogramma’s van dierentuinen ondertussen wel algazellen in goed beschermde gebieden in het wild uitgezet. In Nederland is de algazel te bewonderen in dierentuin Amersfoort

Indische antilope


Tony Hisgett /flickr

Tejas054/wikicommons

De Indische antilope heeft niet de grootste hoorns, maar er zit wel een prachtige spiraal in gedraaid. Ze komen voor in zuid-Azië een dan voornamelijk in India.

Addax



Haytem93&MathKnight/wikicommons

Ook de Addax is een antilopesoort. Deze komt voor in de Sahara. Het gaat echter niet goed met de Addax in het wild. Door jacht voor het vlees en de oprukkende landbouw en olie-exploitatie in de Sahara is de addax bijna overal uitgestorven.

Blauwschaap


Balaji/wikicommons

Bundesarchiv, Bild 135-KB-17-038 / Krause, Ernst / CC-BY-SA 3.0

We eindigen het lijstje met een bok. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de blauwschaap geen schaap maar een bok. Het zijn de mannetjes die de indrukwekkende hoorns hebben, ze staan zijwaarts, naar achteren toe omgebogen en kunnen ze 80 cm lang worden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media