Top 5 Grootste Kikkersoorten op aarde

Na de giftige kikkers en de vreemde kikkers is het nu tijd om te kijken naar de alle grootste kikkers in de wereld.

5. Afrikaanse stierkikker

Steven G. Johnson/wikicommons

Afrikaanse stierkikker wordt ook wel Afrikaanse brulkikker genoemd (drie keer raden waarom). Het mannetje wordt meestal groter dan het vrouwtje. De lichaamslengte bedraagt 8 tot 23 cm.

4. Reuzenpad


Fritz Geller-Grimm /wikicommons

De reuzenpad komt oorspronkelijk voor in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika, maar is door de mens op verschillende andere plaatsen geïntroduceerd, zoals het Caraïbisch gebied, delen van Azië en op Australië. De kikker werd hier vrijgelaten om insecten en muizen te bestrijden, maar in plaats van deze plaagdieren op te eten richtte de kikker zich op andere dieren, zoals andere amfibieën die ook insecten eten. Daarnaast is de kikker erg giftig en vijanden in gebieden waar de kikker van nature niet voorkomt kunnen doodgaan als ze de kikker proberen te eten. Hierdoor wordt de reuzenpad tegenwoordig zelf als plaagdier gezien. De reuzenpad is zelfs een symbool geworden voor diersoorten die een ecologische ramp veroorzaakt hebben als ze in gebieden terechtkomen waar ze eigenlijk niet thuishoren. Ze worden ongeveer 20 centimeter groot.

3. Limnonectes blythii

De Limnonectes blythii komt voor in Zuid-Oost Azië. De vrouwtjes kunnen 26 centimeter lang worden. De mannetjes slechts 12.5 cm.

2. Chileense Helmkop


José Grau de Puerto Montt/wikicommons

De naam doet al verraden waar deze grote kikker voorkomt, in Chili. Hier noemen ze de helmkop ook wel springkrokodillen, vanwege hun fanatieke jaaggedrag en formaat. Ze eten alles wat in hun bek past. De mannetjes worden 12 tot 16 centimeter romplengte , vrouwtjes kunnen meer dan 32 cm lang worden.

1. Goliathkikker

Een flink uit de kluiten gewassen kikker, om ‘u’ tegen te zeggen! We hebben het over de Goliathkikker, de grootste kikkersoort op aarde. Het beest bereikt een respectabele lengte van 32 centimeter, poten niet meegerekend. Je treft hem aan in de regenwouden van West-Afrika, vooral in Kameroen en Equatoriaal-Guinea. Een kieskeurige eter is hij bepaald niet. Op zijn menu staat zowat alles wat kleiner is dan hijzelf: kleine knaagdieren, insecten, hagedissen.