Sneeuwluipaard – 11 Weetjes over de ‘geest van de bergen’

Ze staan bekend als een van de meest ongrijpbare dieren in het wild: het sneeuwluipaard. Ze worden bijna nooit door mensen gezien en staan dan ook niet voor niets bekend als de ‘geest van de bergen’. Wat weet jij over het sneeuwluipaard, ook wel bekend als de sneeuwpanter?

Ze zijn zeer goed aangepast aan hun koude leefomgeving

goed aangepast

De sneeuwpanter leeft in de koude gebergtes van Azië. Onder andere in Tibet en Afghanistan. Het kan hier ijskoud zijn. Maar dankzij zijn dikke vacht, 5 centimeter op de rug en wel 12 centimeter bij de buik, houden ze het zelfs in de strengste winters hier goed uit. En is het toch te koud? Dan gebruiken ze hun 1 meter lange staart als een soort shawl door deze om zich heen te slaan.

Ze leven op grote hoogtes

grote hoogtes

Hoe hoger de berg, hoe beter! Sneeuwluipaarden leven op hoogtes tussen de 3.000 en 4.500 meter. Ze houden van ruw terrein met steile rotswanden, kliffen en grote rotsen. Door hun korte voorpoten en lange achterpoten zijn ze in deze ruige omgeving zeer wendbaar

Ze kunnen niet brullen

niet brullen

Net als bij het jachtluipaard kunnen sneeuwluipaarden niet brullen. Het geluid dat ze maken klinkt meer als een doordringend gejank. Dit is overigens zeer luid en kan door soortgenoten op grote afstanden worden gehoord.

Genetisch lijken ze meer op tijgers dan op luipaarden

lijken meer op tijgers

Ondanks dat ze sneeuwluipaard heten zijn ze genetisch meer verwant aan de tijger dan aan een luipaard. Hier kwamen onderzoekers achter in 2010 na DNA onderzoek.

Ze hebben sneeuwschoentjes

poten sneeuwluipaard

Hoog in de bergen ligt vaak een pak sneeuw. Dankzij hun vacht die ook hun volledige poten bedekt hebben sneeuwluipaarden hier geen last van. Ze hebben een soort van sneeuwschoenen die ze beschermt tegen de kou. Ook helpen de ‘schoentjes’ om makkelijke door de zachte sneeuw te lopen.

Ze leggen bijna een marathon af in een nacht

sneeuwluipaard loopt veel 1

In één nacht leggen sneeuwluipaarden afstanden af van zo’n 40 kilometer!

Ze worden de ‘geesten van de bergen’ genoemd

geest van de begen

Sneeuwluipaarden staan bekend als de “geest van de bergen”. Ze worden bijna nooit door mensen gezien. Ze zijn afwachtend, maar ook de kleur van hun vacht zorgt voor zeer goede camouflage. Ze leven solitair en hebben een zeer groot territorium. Twee sneeuwluipaarden tegelijk zien is dan ook zeer zeldzaam.

Ze houden van grote hapjes

grote hapjes

Sneeuwluipaarden zijn in staat om prooien tot drie keer hun eigen lichaamsgewicht te doden. Ze eten blauwe schapen, wilde Argali-schapen, steenbokken, marmotten, pika’s, herten en andere kleine zoogdieren.

Ze kunnen ver springen

ver springen

Deze grote katten zijn zeer atletisch. Ze kunnen sprongen maken van zo’n 9 meter. Dit is 6x hun eigen lichaamslengte. Een sprong omhoog maken ze van zo’n 6 meter.

Ze gebruiken hun lange staart voor balans

lange staart sneeuwpanter

Ze hebben een zeer dikke ongeveer 1 meter lange staart, deze gebruiken ze om te balanceren op het moeilijke terrein. Maar ze kunnen de staart ook als een soort shawl om zich heen slaan om warm te blijven. En de staart is ook een plek waar vet wordt opgeslagen voor periodes met weinige eten.

Ze worden met uitsterven bedreigd

uitsterven bedreigd

Veel van onze lijstjes met weetjes over dieren moeten we afsluiten met dit hele verdrietige weetje en dat geldt ook voor de sneeuwluipaard, ze worden met uitsterven bedreigd. Naar schatting leven er nog maar 4.000 exemplaren in het wild. Vooral door ontbossing, klimaatverandering en de jacht vanwege hun vacht zorgt ervoor dat de populatie alleen maar kleiner wordt.