De 8 Verschillende Leeuwen Soorten

Leeuwen zijn indrukwekkende dieren en niet voor niets de koning van het dierenrijk. Maar wist je dat niet iedere leeuw hetzelfde is? Er zijn in totaal maar liefst acht verschillende soorten leeuwen, allemaal met een ander uiterlijk en leefgebied. Hier leer je meer over de acht verschillende leeuwsoorten.

Perzische leeuw

perzische leeuw
perziche leeuw vrouwtje
Deze leeuwensoort wordt ook wel de Indische of Aziatische leeuw genoemd, wat te danken is aan zijn leefgebied. De leeuwen leven voornamelijk in het Gir Forest National Park in India. De leeuwen hebben minder ontwikkelde manen en zijn bovendien aan de kleine kant. Zo wegen de mannetjes tussen de 160 tot 190 kilo, terwijl de vrouwtjes 110 tot 120 kilo wegen. Hun aantallen zijn flink bedreigd, want rond het jaar 1900 leefden er nog maar 15 Perzische leeuwen. Tegenwoordig zijn er ongeveer 400 van deze leeuwensoort te vinden.

Berberleeuw

berberleeuw 2

In de oudheid was de berberleeuw een van de meest voorkomende leeuwensoorten. Er wordt gedacht dat deze dieren voornamelijk in het Atlasgebergte in Noord-Afrika leefden. Daarom worden de dieren ook wel Atlasleeuwen genoemd. Het was de grootste leeuwensoort op aarde, met een maximale lengte van 2,7 meter. Vandaag de dag zijn deze dieren helaas uitgestorven in het wild. Er werd namelijk veel op de dieren gejaagd, waardoor ze in de jaren zestig uitstierven. In dierentuinen zie je soms nog afstammelingen van de berberleeuw.

West-Afrikaanse leeuw

west afrikaanse leeuw

Deze diersoort wordt soms ook de Senegalese leeuw genoemd en leeft in West-Afrika. Zijn formaat is vergelijkbaar met andere leeuwen die in Afrika wonen, al zijn ze iets kleiner dan de Zuid-Afrikaanse variant. Helaas worden ook deze leeuwen met uitsterven bedreigd. Er wordt gedacht dat er nog ongeveer duizend van deze dieren in het wild leven, wat het een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld maakt.

Congolese leeuw

congolese leeuw

Deze diersoort leeft niet alleen in Congo, maar ook in delen van Oeganda. Zo is het Kidepo Valley National Park een van de thuishavens van deze dieren, net als het Murchison Falls National Park. Deze dieren worden met uitsterven bedreigd, waardoor je ontzettend veel geluk moet hebben om er een in het wild te spotten. In sommige leefgebieden waar vroeger nog genoeg Congolese leeuwen te vinden waren, worden nu al sinds 2008 geen leeuwen meer gespot.

Oost-Afrikaanse leeuw

Oost Afrikaanse leeuw
oost afrikaanse leeuwin

De Oost-Afrikaanse leeuw komt van oorsprong uit een gebied dat Nubië genoemd werd, waar nu delen van Egypte en Soedan samenkomen. De dieren hebben langere poten en een grotere kromming in de rug. Ze zijn gemiddeld tussen de 2,4 en 3 meter hoog. Hun manen zien er altijd anders uit. Zo hebben sommige mannetjes een volle bos, terwijl andere Oost-Afrikaanse leeuwen manen hebben die meer naar achteren vallen. Gelukkig wordt deze leeuwensoort niet met uitsterven bedreigd.

Zuidwest-Afrikaanse leeuw

Deze leeuwensoort leeft voornamelijk in landen zoals Zimbabwe, Botswana, Zambia, Zaïre en Angola. Het is een van de grootste leeuwensoorten op aarde. Je herkent ze ook aan hun manen, die vaak lichter van kleur zijn dan bij andere leeuwen. De soort wordt ook wel de Katanga leeuw genoemd. Die naam heeft hij te danken aan de plaats Katanga, die in Zaïre ligt. Er wordt gedacht dat de leeuwen oorspronkelijk uit dit gebied komen.

Zuidoost-Afrikaanse leeuw

Zuidoost Afrikaanse leeuw
Je kent deze leeuwensoort misschien wel onder de naam Transvaal leeuw. Die naam heeft hij te danken aan de Transvaal regio in Zuid-Afrika. De mannetjes hebben mooie, volle manen, meestal met een zwarte kleur. Ze zijn aan de grote kant, want de mannetjes kunnen 150 tot 250 kilo wegen. De vrouwtjes wegen 110 tot 180 kilo. Je komt ze tegen wanneer je op pad gaat in het Kruger National Park, maar ze leven ook in de Kalahari regio.

Kaapse leeuw

kaapse leeuw

Deze leeuwensoort is helaas helemaal uitgestorven. Het was een van de zwaarste leeuwensoorten op aarde, met een gewicht dat kon oplopen tot maar liefst 225 kilo. Ze hadden een lengte van drie kilo en prachtige zwarte manen. Veel van de mannetjes hadden zelfs een pony voor hun ogen en zwartgekleurde oren. Uit onderzoek blijkt dat de dieren vooral op zebra’s, ezels, buffels en veedieren joegen. Sommige leeuwen hadden het ook op mensen voorzien, maar dat waren vaak oudere en zwakkere dieren.
Naar boven