Het dierenrijk blijft de mens verbazen. Vooral in de zeeën en oceanen blijven we dieren ontdekken, die onze verbeelding te boven gaan. Hieronder geven we een beschrijving van elf vissen die er nogal ‘vreemd’ uitzien, of een niet-alledaags lichaam hebben. Het zijn waarschijnlijk geen vissen die u in uw aquarium zou willen, en ze gaan beslist geen schoonheidsprijs winnen, maar het is interessant om te weten dat ze bestaan.
De blobvis: mooier onder water dan boven water
De blobvis (Psychosrutes marcidus) leeft op een diepte van 600 tot 1200 meter. Hij komt vooral voor in de diepten voor de kusten van Australië en Tasmanië. Zijn lichaam bestaat vooral uit gelatine. De vis heeft een vrij normale vorm onder water, omdat de druk op grote diepte veel hoger is dan de druk op zeeniveau. Als de blobvis echter uit de oceaan wordt opgevist, lijkt het alsof hij ‘opblaast’ en krijgt hij een monsterachtig uiterlijk. In september 2013 kreeg de blobvis de twijfelachtige eer om te worden uitgeroepen tot het lelijkste dier op aarde.
De Semicossyphus reticulatus: een vinvis met een heksenhoofd
De Semicossyphus reticulatus leeft in de westelijke Stille Oceaan en valt op door de grote bobbel op zijn kop en een vooruitstekende kin. Zijn kop doet daarom denken aan het hoofd van een heks. Biologen vermoeden dat de grote bobbel op de kop van een mannelijke vis een seksuele aantrekkingskracht uitoefent op de vrouwtjes: hoe groter de bobbel, hoe meer sexappeal!
De gele koffervis: een vis met een rechthoekig uiterlijk
De gele koffervis (Ostracion cubicus) komt voor in koraalriffen van de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. De vis is rechthoekig van vorm. Jonge vissen hebben een knalgele kleur, maar naarmate de vissen ouder worden vervaagt de kleur naar blauwgrijs met gele tinten. Autofabrikant Mercedes-Benz baseerde zijn automodel Bionic op de vorm van de gele koffervis, echter zonder veel commercieel succes…
De Histiophryne psychedelica: een oranjewitte lelijkerd
David Hall / seaphotos.com
De Histiophryne psychedelica werd pas in 2009 in de wateren rond Indonesië waargenomen. De vis valt op door het oranjewitte kleurpatroon op zijn lichaam. Het dier heeft een grote bek, blauwe ogen en een klein aanhangsel op zijn kop, dat lijkt op een wriemelende worm. Andere vissen die door deze ‘worm’ worden gelokt, zijn een gemakkelijke prooi voor deze vraatzuchtige lelijkerd.
De koningsvis: een vis met een warm hart
De koningsvis (Lampris guttatus) ziet er qua uiterlijk vrij normaal uit. Wat de koningsvis echter speciaal maakt, is zijn warmbloedigheid. Onderzoekers ontdekten in 2015 dat de koningsvis zijn lichaamstemperatuur gemiddeld vijf graden hoger kan houden dan zijn omgeving. Door deze warmbloedigheid is het dier in staat om heel grote afstanden af te leggen, soms zelfs duizenden kilometers.
De koboldhaai: een haai met een spitse snuit en scherpe tanden
Dianne Bray / Museum Victoria
Hij ziet er een beetje uit als een alien: de koboldhaai (Mitsukurina owstoni). Zijn lange snuit en scherpe opvallende tanden doen denken aan voorhistorische dieren. De koboldhaai blijkt dan ook de enige levende afstammeling van een familie van haaien uit de Krijtperiode, zo’n 125 miljoen jaar geleden. Eigenlijk is de koboldhaai dus een levend fossiel. Eerder kwamen we deze haai al tegen in het lijstje van grootste haaien
De zeewolf: vis met antivries
De zeewolf (Anarhicas lupus) valt op door krachtige kaken en scherpe tanden, die doen denken aan een wolf. Wat de zeewolf uitzonderlijk maakt, is zijn vermogen om in ijskoude wateren te leven. Zijn lichaam maakt ‘antivrieseiwitten’ aan, waardoor zijn bloed niet stolt bij temperaturen rond het vriespunt.
De Piaractus brachypomus: een vis met menselijke tanden
De Piaractus brachypomus behoort tot de familie van de piranha’s, maar heeft tanden die lijken op deze van een mens. De vis voedt zich dan ook vooral met zaden, vruchten en noten, en wordt daarom ook wel een ‘vegetarische piranha’ genoemd. Toch kan deze vis flink bijten. Een volwassen Piaractus brachypomus kan meer dan 50 centimeter lang worden, zodat hij een groot aquarium nodig heeft.
De Chionodraco rastrospinosus: een ijsvis met waterachtig bloed
Wie dacht dat bloed altijd rood ziet, heeft het mis. De Chionodraco rastrospinosus is een vis die leeft in de koude wateren van Antarctica. Het bloed van deze vis bevat geen hemoglobine om zuurstof op te nemen, en ziet er daarom transparent uit, zoals water. De vis moet genoegen nemen met de kleine hoeveelheid zuurstof die opgenomen wordt in het bloedplasma. Zijn lichaam beschikt over grote kieuwen en een groot bloedvolume, maar de vis moet zijn energie erg spaarzaam gebruiken.
De Candiru: de penis vis
De Candiru of Vandellia cirrhosa is een parasiet. De vis lijkt op een doorzichtige paling en heeft wel wat weg heeft van een tandenstoker, vandaar de Engelse benaming ‘Toothpick Fish’. Vrijwel heel zijn leven brengt de Candiru door in de kieuwen van grotere vissen, bijvoorbeeld de meerval. Het gerucht gaat dat de Candiru zich ook graag nestelt is de plasbuis van mensen, maar hiervan bestaat er gelukkig geen overtuigend bewijs.
De Sterrenkijker: starende ogen en een enorme bek
Canvasman21/wikicommons
Mooi is hij niet, de Sterrenkijker. Angstwekkend is de vis wel, met twee grote uitpuilende ogen bovenaan de kop en een naar boven gerichte enorme bek. Hij graaft zich in in de zeebodem en wacht daar op een prooi. Het dier heeft giftige stekels en sommige soorten leveren elektrische schokken. De Sterrenkijker wordt daarom ook wel ‘het gemeenste schepsel op aarde’ genoemd!