Bij dieren is het al vaak eens ‘hoe kleiner, hoe schattiger’. Vinden we immers een puppy niet schattiger dan een grote hond? Of een lammetje niet veel meer knuffelbaar dan een volwassen schaap? Als we deze lijn door trekken, dan zal onze lijst van tien kleinste kattensoorten er ongetwijfeld voor zorgen dat een paar keer het woordje ‘ooh’ over je lippen sijpelt.

10. Schotse vouwoorkat

Schotse vouwoorkat
Psihopat/wikicommons

Door zijn kleine gevouwde oortjes behoort de Schotse vouwoorkat niet alleen tot de kleinste kattenrassen maar ook tot een van de mooiste. Deze oren zorgen ervoor dat het gezicht van de kat erg rond overkomt. Een Schotse fokker creëerde voor het eerst dit ras in het jaar 1961 toen hij een van zijn katten met gevouwen oren kruiste met Britse kortharen en huiskatten.

9. Sphynx

Sphynx
M.Minderhoud/wikicommons

De Sphynx kat is vooral gekend omwille van zijn gebrek aan vacht. Ondanks de naam die verwijst naar Egypte is het ras ontstaan in Canada door middel van het fokken met gevonden haarloze katten. Toch is de Sphynx niet helemaal vachtloos. Hij is bedekt met korte donshaartjes.

8. Oosters korthaar

Oosters korthaar
Heikki Siltala/wikicommons

De Oosters korthaar kat komt overeen met de Siamese kat. Het enige verschil tussen beide rassen is het gebrek aan het albinisme gen. Hierdoor is de kleur en het patroon bij de Oosters korthaar wel verdeeld over het gehele lichaam. Hij deelt wel het erg actieve, extraverte, trotse en gevoelige karakter met de Siamees. Door hun erg sociale gedrag zitten ze niet graag alleen.

7. American Curl

American Curl
Nickolas Titkov/flickr

De naam van de American Curl verwijst naar zijn unieke naar achteren gekrulde oren. Ondanks het feit dat deze kattenras tot de kleinste soorten behoort, heeft het een erg gespierd lichaam. De American Curl is een perfect huisdier gezien het graag in menselijk gezelschap vertoeft en betrokken wordt bij het dagelijks gebeuren. Ze staan erg graag in het middelpunt van de belangstelling en worden ook graag geknuffeld.

6. Javanees

Javanees

Ondanks hoe zijn naam zou doen vermoeden is de Javanees niet afkomstig van Java of Indonesië. Het gaat wel om een Oosterse langhaarkat waarbij het traditie is dat de namen die worden gegeven afkomstig zijn van Zuidoost-Aziatische landen of eilanden. De Javanees komt in verschillende kleuren voor en is een langharige kattenras. Door de vele kleuren aparte kleuren waarin ze voorkomen is het een geliefde kattensoort bij mensen die kattenshows bijwonen.

5. Devon Rex

Devon Rex

Dit kattenras is ontstaan in het Engelse Devonshire. Zijn gekrulde vacht en uitzonderlijke uiterlijk zorgt ervoor dat hij makkelijk te herkennen is. De kat heeft een wigvormig hoofd en valt op door zijn grote laag geplaatste oren. Door het feit dat ze graag bij de mensen zitten, is het een erg geliefd klein kattenras om als huisdier te houden. Hun speelse en zachtaardige karakter zijn ook enorme troeven als het gaat over de omgang met andere katten, honden en zelfs kinderen.

4. Cornish Rex

Cornish Rex

Zoals je kunt vermoeden is deze kattensoort afkomstig uit het Engelse Cornwall. Nochtans gaat het hier om een Oosters type met een gekrulde vacht. Net als bij de Devon Rex zijn de grote opvallende oren een bijzonder kenmerk. Daarnaast heeft de Cornish Rex gekrulde wimpers en snorharen. Het is eveneens een erg geschikt huisdier door hun mensgerichte karakter dat als erg speels en aanhankelijk kan worden omschreven.

3. Munchkin

Munchkin
Nickolas Titkov/flickr

Dat de Munchkin tot de kleinste kattenrassen behoort is geen verrassing. Deze soort lijdt aan dwerggroei door mutatie, wat zich vooral uit in erg korte poten. Op de korte poten na, is de Munchkin qua uiterlijk en karakter erg gelijk aan de huiskat. De romp zelf heeft wel een normale grootte. De Munchkin kan zowel met kort als met lang haar worden gevonden. Ook hun vacht komt in alle kleuren en patronen voor. Door de mutatie en dwerggroei wordt deze kattensoort door heel wat kattenorganisaties in Europa niet erkend.

2. German Rex

German Rex
M.Gerver/wikicommons

De German Rex is afkomstig uit Duitsland waar op kleine schaal met deze soort werd gefokt. Op het einde van de twintigste eeuw was de German Rex zelfs bijna uitgestorven, maar een succesvol kweekprogramma deed de aantallen weer fors stijgen. Door het kleine aantal was het echter wel noodzakelijk om uit te kruisen zodat inteelt vermeden kon worden. Dit werd voornamelijk gedaan met de Europese korthaar. De vacht van de German Rex bestaat uit korte donsharen die gekruld zijn. Ook verhaart de German Rex nauwelijks. Dit door een recessief verervende genetische mutatie.

1. Singapura

Singapura
Squeezeweasel/wikicommons

De Singapura is een kattensoort dat ontstaan is in Singapore. Het wordt beschouwd als de kleinste kattenras ter wereld maar toch heeft het een erg gespierd lijf. Kenmerkend voor deze kat is zijn ronde kopje met grote oren die breed zijn aan de onderkant en erg puntig bovenaan. Zijn kleine formaat samen met de grote ogen zorgen voor een erg schattige uitstraling. Dit in combinatie met een erg lief en speels karakter zorgt voor een populair huisdier.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media