Veel mensen typeren zichzelf als kattenliefhebber. Als ze aan katten denken, zien ze echter een huiskat voor zich. Een beeld van een lieve rode kater of speelse lapjeskat. Katten bestaan er echter in alle soorten en maten. In dit artikel komen tien hele bijzondere viervoeters aan bod.

13. De Oekraïense levkoy


Alena Ivanchuk/wikicommons

Dit unieke ras is alleen in Rusland en de Oekraïne te vinden. Ondanks dat haar afkomst anders doet vermoeden, kan ze niet goed tegen koude temperaturen. Ze heeft namelijk geen vacht. Ook haar oren maken haar speciaal. Deze zijn naar binnen gevouwen.

12. De Sphynx (naaktkat)

Dit Canadese ras is uniek. Sphynx katten hebben geen haar, maar wel een heel dunne vacht. Hun vacht kent echter hetzelfde patroon als dat van behaarde katten. Zo heb je gestreepte Sphynx katten of Sphynx katten met verschillende kleuren vacht.

11. Donskoy (of Don Sphynx)

Alhoewel de naam anders doet vermoeden zijn deze Russische naaktkatten niet verwant aan de sphynx. De eerste Don sphynx werd gevonden door Helen Kovalyva in 1987, in Rostov aan de Don. In eerste instantie zag zij er normaal uit, pas na vier maanden begon zij haar vacht te verliezen. Het gen dat de haarloosheid bij de Don Sphynx veroorzaakt is dominant verervend.

10. Selkirk Rex

Dit bijzondere kattenras uit de Verenigde Staten heeft juist heel veel haar. Haar volle uiterlijk zorgt ervoor dat ze zeer geliefd is in kattenshows. Besluit je dit type kat in huis te halen, lees dan ook even het artikel: Kat nemen wat ben je nodig?

9. De Schotse vouwoorkat

Schotse vouwoorkat
Psihopat/wikicommons

Deze schattige kleine kat heeft oren die naar voren gevouwen zijn. Dit opmerkelijke kenmerk komt voort uit een genetische mutatie. Eigenaren die twee Schotse vouwoorkatten houden die zichzelf kunnen voortplanten, moeten oppassen. Zij kunnen jongen krijgen met meer genetische mutaties.

8. Munchkin

Munchkin
Nickolas Titkov/flickr

Deze kat heeft last van dwerggroei, waardoor haar pootjes korter zijn dan gebruikelijk. Het is een vrij jong ras. Eerder kwam deze mutatie wel voor bij andere rassen, maar waren fokkers niet op zoek om dit ras te creëren.

7. LaPerm

Dit kattenras ziet er uit alsof ze net een permanentje bij de kapper heeft gehad. Haar vacht bestaat uit kleine krulletjes, waardoor ze er schattig uitziet.

6. De Devon Rex

Devon Rex

Deze Britse katten hebben een gekrulde, gegolfde vacht met een dunnere vacht dan de meeste andere rassen.

5. Cornish Rex

Cornish Rex

Dit ras met Oosters uiterlijk komt uit het Britse Cornwall. Het heeft een gegolfde zachte vacht, die de meeste katten ook hebben, maar dan onder hun normale haren. Hierdoor heeft de Cornish Rex de allerzachtste vacht van alle katten.

4. De American Curl

American Curl
Nickolas Titkov/flickr

Dit ras dankt haar naam aan haar uitzonderlijke oren. Haar oorschelpen zijn namelijk naar achteren gekruld. Oorspronkelijk komt deze mooie soort uit de Verenigde Staten, waar ze ontstond door de voortplanting van huiskatten. Ze heeft wel veel aandacht nodig vanwege haar gevoelige oren, die makkelijk kunnen beschadigen.

3. Lykoi

Een kat die lijkt op een weerwolf, die moet in het lijstje van vreemde katten toch? Lykoi is Grieks voor wolf, en doordat ze geen vacht hebben op een deel van hun kop lijkt dit ras inderdaad wel een beetje op een weerwolf, maar dan wel een schattige!

2. Peterbald

Nog een kat zonder haar in het lijstje, maar je moet toegeven dat het er ook wel een beetje raar uitziet zonder vacht. De Peterbald is een kattenras uit Rusland. In 1994 is begonnen met het kruisen tussen een Sphynx en een Oosters Koorthaar om dit kattenras te onwikkelen.

1. Khao Manee


Janet Poulsen/wikicommons

Dit zeldzame Thaise ras heeft wel een heel speciale karakteristiek. Ze hebben vaak felblauwe of goudkleurige ogen en soms zelfs van ieder een. Ze wordt daarom ook wel de diamant oog kat genoemd. Verder heeft ze een witte vacht.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media