Hoe zou jouw droomhuis eruitzien? Misschien een grote villa, een sfeervol huisje in het bos of juist een penthouse in een grote stad. Als je wat inspiratie zoekt, kun je eens naar het dierenrijk kijken. Sommige dieren zijn namelijk in staat om indrukwekkende huizen te bouwen. Je leert er meer over in deze top 5 geweldige huizen van dieren.

Bevers

beverdam

Bevers staan bekend om de bouwwerken die ze met hout maken. Ze worden ook wel de houthakkers van de natuur genoemd, wat natuurlijk alles te maken heeft met hun krachtige voortanden. Ze kunnen hele bomen omhakken, waar ze vervolgens een burcht mee bouwen. De grootste beverburcht ter wereld is in Canada te vinden en is maar liefst 850 meter lang. Het bouwwerk is zo groot dat je hem zelfs vanuit de ruimte kunt zien. Bevers bouwen burchten om de stroming van het water te vertragen, zodat ze vervolgens veilige nestkamers kunnen bouwen om zich te verstoppen voor vijanden.

Republikeinwevers

Republikeinwevers

Deze vogelsoort leeft in Zuid-Afrika en is ook in staat om een indrukwekkend huis te bouwen. Ze bouwen niet alleen een nest voor zichzelf, maar ook voor andere vogels en zelfs voor andere diersoorten. De nesten zien eruit als een grote stapel hooi, maar binnenin lijkt het meer op een appartementencomplex. Er zijn allemaal verschillende ruimtes die door andere vogels en dieren bewoond worden. Deze bouwwerken kunnen in totaal tot wel 6 meter breed en 3 meter hoog worden.

Nasutitermes triodiae (termieten)

Nasutitermes triodiae

De nasutitermes triodiae is een termietensoort die enorm grote huizen bouwt. De heuvels waarin de termieten leven kunnen tot wel 5 meter hoog worden en gaan met gemak honderd jaar mee. In iedere heuvel zit één koningin, die de baas is over één tot twee miljoen termieten. Per jaar kan de kolonie tot wel 250 kilo grond verplaatsen om in modder te veranderen, waarmee de heuvel nog hoger wordt gebouwd. In een deel van de heuvel groeien ze schimmel dat weer als eten dient.

Papierwespen

papierwesp

Deze insecten kunnen nesten maken van papier dat ze ook nog eens helemaal zelf maken. Papierwespen verzamelen vezels van dode bomen en planten en kauwen hierop. Deze mix van vezels en speeksel creëert en soort pasta waarmee ze de muren van hun huis kunnen bouwen. Je zou zeggen dat een huis van papier niet bepaald sterk is, maar papierwespen leven in een waterproof huis dat ook nog eens andere insecten buiten de deur houdt.

Bayawever

Bayawever 2

Mensen kunnen met de juiste materialen manden weven, maar de bayawever gebruikt deze techniek om een huis te weven. Ze verzamelen gras en gebruiken vervolgens hun sterke snavels om knopen in het gras te weven. Met deze techniek kunnen ze een prachtig hangend nest maken. De mannetjes doen er ongeveer achttien dagen om een nest te bouwen, waarna ze klaar zijn om een vrouwtje te versieren. Als het vrouwtje onder de indruk is van het nest zal ze een paar klodders modder aan de binnenkant van het nest toevoegen.

Bekijk hier ons lijstje van de 12 indrukwekkende vogelnesten.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media