Vogels bouwen de meest verbluffende nesten om hun eieren in te leggen. In dit artikel zetten we 12 zeer indrukwekkende vogelnesten op een rij.

Hamerkop

Hamerkop 1 1
Hamerkop nest 1

De Hamerkop werkt ongeveer 8 weken aan zijn nest en gebruikt hiervoor meer dan 10.000 twijgjes. Om het nest te isoleren gebruikt de vogel een laag modder. Je kunt je voorstellen dat dit veel werk is, maar toch is één nest niet genoeg. Ze bouwen er 4 per jaar!

Robijnkeelkolibrie

Robijnkeelkolibrie 2 1
Robijnkeelkolibrie 1

Het nest van deze kolibriesoort is geïntegreerd met de boomtak. Ze gebruiken spinrag om het nest vast te maken. Voor het nest zelf gebruiken ze schors en bladeren, waardoor het sterk en rekbaar is. De buitenkant wordt bedekt met mos voor camouflage en aan de binnenkant worden veren gelegd voor isolatie.

Amerikaanse zeearend

Amerikaanse zeearend nest 1
Amerikaanse zeearend mes 1

Het nest van de Amerikaanse zeearend valt vooral op door de grootte. Ze gebruiken een enorme stapel stokken en twijgen die worden bekleed met bladeren. Hoe groter het nest, hoe veiliger. Ook wordt het nest zo hoog mogelijk gemaakt zodat de ouders gevaar van ver af zien aankomen.

Eetbaar-nestsalangaan

Eetbaar nestsalangaan 1

De eetbaar-nestsalangaan is een middelgrote gierzwalum die voorkomt in Zuid-China en Zuidoost-Azië. Zijn nest maakt deze vogel van uitsluitend zijn eigen speeksel. Opgebouwd in lagen en te vinden op uitstekende rotsen in donkere zeegrotten. De nesten worden door mensen geoogst om er een Chinese delicatesse van te maken, vogelnest soep.

Republikeinwever

Republikeinwever 2 1
Republikeinwever 1

In het Engels heet deze vogel de ‘social weaver’ en sociaal dat zijn ze zeker, ze broeden in zeer grote groepen. Ze bouwen een gigantisch nest, met daarin weer kleine nesten. In één samengesteld nest kunnen meer dan 100 broedparen huisvesten. Handig, zo is er voor elk taakje wel iemand, bouwen, onderhouden en op de uitkijk staan voor gevaar.

Bijeneter

Bijeneter 1

De Bijeneter maakt zijn nest in een eigen gegraven holletje in het zand bij een rivierbed. Hij boort een gat met zijn snavel en graaft uiteindelijk verder met zijn pootjes. Het kiezen van een lokatie voor zijn nest moet met de grootste zorg gebeuren. Het zand moet zacht genoeg zijn om te graven, maar sterk genoeg om niet in te storten.

Bayawever

Bayawever 1
Bayawever nest 1

Mannetjes Bayawevers maken een zo mooi mogelijk nest, hangend aan een boom met uitzicht op het water. Hij laat het aan de vrouwtjes zien en als ze het goedkeurt zal ze met hem paren.

Giervalk

giervalk nest 1

De giervalk bouwt geen eigen vogelnest, maar neemt een veralten ravennest over. De nesten worden jaar na jaar hergebruikt door generaties gyrfalcons. Een oude broedplaats op Groenland bleek 2500 jaar in gebruik te zijn geweest.

Dodaars

Dodaars 1

Het nest van een dodaar is een drijvend platform gemaakt van twijgen en waterplanten. Ze bouwen het nest in ondiep water, met hoge omliggende vegetatie voor camouflage. De eieren zijn bedekt met nat of droog plantmateriaal om ze te verbergen voor roofdieren en de temperatuur en vochtigheid te behouden.

Langstaartsnijdervogel

Langstaartsnijdervogel nest 1
Langstaartsnijdervogel 1

Het vogelnest van een langstaartsnijdervogel vergt flink wat ingenieuws handwerk. Met zijn snavel en een zijden draad doorboort hij de randen van een groot blad en hecht deze aan elkaar. Het nest wordt gebouwd in het omgebogen blad. De nesten zijn goed gecamoufleerd omdat ze tussen dik gebladerte zijn gebouwd.

Thermometervogel

Thermometervogel 1

Een zeer geschikte naam, de thermometervogel, deze vogels zijn namelijk perfect in staat om de temperatuur van hun nest op pijl te houden. Ze bouwen hun nest van rottende bladeren, bedekt met een laag zand. De warmte van de compost broedt de eieren uit. De vogel regelt de temperatuur door grond toe te voegen of te verwijderen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media