Vleermuizen zijn voor sommige mensen een nachtmerrie, terwijl anderen het prachtige dieren vinden. Wat je ook van ze vindt, ze kunnen indrukwekkend groot worden, er zijn vleerhonden die een spanwijdte hebben van meer dan 1.5 meter!

Vleermuizen zijn zoogdieren, en dat is bijzonder want ze kunnen vliegen. Het is het enige zoogdier dat kan vliegen. Er zijn overigens meer dan 1.200 verschillende vleermuissoorten waardoor 1 op de 5 zoogdiersoorten behoort tot de vleermuizen.

10. Vale Vleermuis – Grootste vleermuis van Nederland

vale vleermuis

De vale vleermuis is de grootste vleermuis die in Nederland voorkomt. De vale vleermuis heeft een kop-romplengte van 65 tot 89 millimeter en een gewicht van 28 tot 40 gram. Door Nederland loopt de noordgrens van zijn verspreidingsgebied. Ze komen in ieder geval voor in de Gelderse Poort en Zuid-Limburg. In Nederland zijn er verder weinig waarnemingen.

9. Wahlbergvleerhond

Wahlbergvleerhond

Deze vleermuis is een stuk groter dan zijn voorganger, want de wahlbergvleerhond kan maar liefst 130 gram wegen. De beestjes leven in het zuiden van Afrika en ze hebben een makkelijk te herkennen uiterlijk. Zo heeft deze vleermuizensoort witte plukjes vacht rondom zijn oren. Zijn grote ogen maken hem ook opvallend. De mannetjes zijn net wat donkerder dan de vrouwtjes en ze hebben opvallendere plukken haar op hun schouders.

8. Fiji-apenkopvleermuis

Fiji apenkopvleermuis

Het is natuurlijk duidelijk in welk deel van de wereld de Fiji-apenkopvleermuis leeft. De vleermuizen komen alleen voor op het eiland Fiji, waar ze helaas met uitsterven worden bedreigd. Ze hebben een gewicht van ongeveer 250 gram en hebben een wel heel opvallend uiterlijk. Hun vacht heeft namelijk een felle oranje kleur en hun ogen hebben dezelfde kleur. De vacht is ook nog lekker dik, soms zelfs zo dik dat je hun oren helemaal niet kunt zien.

7. Lyles vleerhond

Lyles flying fox

Deze mooie vleermuis heeft een iets groter leefgebied, want hij komt voor in delen van Cambodja, Vietnam, Thailand en China. Helaas zijn ook deze dieren langzaam maar zeker aan het uitsterven, deels omdat boeren ze doden voor eten. Het zijn prachtige dieren die enorm sociaal zijn. Ze leven in een grote kolonie en slapen overdag in een grote groep. In de nacht worden ze actief en gaan ze op zoek naar een lekker hapje. Deze vleermuizen kunnen een gewicht bereiken van 310 gram.

6. Palmvleerhond

Palmvleerhond

Deze vleermuis leeft voor een deel in de sub-Sahara in Afrika en bewoont delen van het Midden-Oosten. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn grote gele kraag, die eruitziet als een kleine palm. Ook dit zijn enorm sociale beestjes die met gemak in groepen van een miljoen vleermuizen kunnen leven. Ze verlaten de groep ook altijd in kleinere groepjes, zodat ze bijna nooit alleen zijn. De palmvleerhond leeft volledig van fruit, en toch weegt hij gemakkelijk 340 gram.

5. Pteropus mariannus

Pteropus mariannus

De pteropus mariannus is vernoemd naar de plek waar deze vleermuizen vooral leven: de Marianen. De bewoners van deze eilandengroep vinden het vlees van de vleermuis een echte delicatesse. Helaas wordt er daardoor veel op de dieren gejaagd, waardoor hun aantallen steeds verder afnemen. De pteropus mariannus kan een gewicht van 450 gram bereiken en heeft een kop die je aan een hond doet denken.

4. Tongavleerhond

Tongavleerhond

Op de eilanden in de Stille Oceaan leeft deze vleermuissoort. De tongavleerhond leeft het liefste in lagere gebieden, zoals bossen, regenwouden, wetlands en moerassen, maar komt af en toe ook voor in gebergtes. Sommige beestjes zijn net wat avontuurlijker en verblijven het liefste in de buurt van mensen. Dat heeft zijn voordelen, want hier vinden ze genoeg bloemen waar ze nectar uit kunnen halen. Het zijn flinke vleermuizen die met gemak een gewicht van 600 gram kunnen bereiken.

3. Acerodon celebensis

Acerodon celebensis

De acerodon celebensis heeft een mooie gouden kleur en leeft alleen maar van fruit. Ze snoepen het liefste van kokosnoten maar hebben het ook op de vruchten van de broodboom gemunt. Deze vleermuizen leven in een beperkt gebied, want ze zijn alleen in Indonesië te vinden. Ze leven vooral in rustige gebieden waar vrijwel geen mensen komen, zoals mangroves. Hun liefde voor fruit heeft een belangrijke functie, want zo verspreiden ze zaadjes. Ze bereiken een gemiddeld gewicht van 700 gram.

2. Comorenvleerhond

Comorenvleerhond

Ook deze vleermuis heeft zijn naam te danken aan de plek waar je hem voornamelijk vindt, namelijk op de eilanden van de Comoren. De beestjes wegen bijna 800 gram en zijn dus flinke vleermuizen. Hij heeft een opvallend uiterlijk, want zijn vacht is bijna helemaal zwart. De langere haren op zijn rug en borst hebben juist een gouden kleur. Helaas wordt de comorenvleerhond met uitsterven bedreigd, aangezien zijn leefgebied steeds kleiner wordt.

1. Filipijnse vliegende hond

Filipijnse vliegende hond

De Filipijnse vliegende hond is een stuk groter dan zijn voorgangers op deze lijst. De vleermuis kan namelijk 1,4 kilo wegen en zijn vleugels hebben een spanwijdte van zo’n 1.5 meter. Deze lange vleugels kan hij helemaal om zichzelf kan vouwen wanneer hij aan het rusten is. Ook deze vleermuis eet voornamelijk fruit, maar soms knabbelt hij aan blaadjes in de boom. Ze komen alleen voor op de Filipijnen, helaas zijn ze met uitsterven bedreigd door ontbossing en de jacht op deze dieren.

Filipijnse vliegende hond 2

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media