Kwallen, we hebben er eigenlijk allemaal een hekel aan, en dat heeft natuurlijk alles te maken met dat sommige giftig zijn en de mens flink pijn kunnen doen. Maar sommige kwallen zijn ook heel mooi om te zien, wij zetten 10 mooie kwallen voor je op een rij:

Aequorea Victoria


Sierra Blakely

De Aequorea victoria wordt ook wel kristalkwal genoemd en dat is vast omdat hij zo mooi glinstert. Deze kwal is namelijk bioluminescerend wat in dit geval betekent dat hij blauwe lichtflitsen kan veroorzaken.

Olindias formosa


Fred Hsu/wikimedia

De Olindias formosa wordt in het Engels ook wel de ‘flower hat jellyfish’ genoemd, wat zoveel betekent als bloemenhoed kwal. En ja, het heeft wel wat weg van een hoedje met bloemen.

Gele haarkwalderekkeats&Dan Hershman/flickr

De gele haarkwal is de grootste van alle kwallen. De grootste gele haarkwal spoelde aan in Massachusetts Bay in 1870 en had een hoed met een diameter van 2,3 meter en tentakels van 37 meter. Hiermee is ook een van de langste dieren op aarde. Voor mensen is zijn steek zeer pijnlijk, maar bijna nooit dodelijk (alleen als iemand in shock raakt in het water en verdrinkt). Maar dat neemt niet weg dat deze kwal er prachtig uitziet.

Phyllorhiza punctata


Papa Lima Whiskey /wikimedia

Orest/flickr

Ook wel de wit gevlekte kwal genoemd, en als je kijkt naar de foto’s is dat wel duidelijk waarom. De diameter van de hoed wordt zo’n halve meter.

Chrysaora achlyos


Jim G/flickr

De grote Chrysaora achlyos komt voor in de Stille Zuidzee. De hoed van deze kwal wordt meer dan 1 meter in diameter en de tentakels kunnen 6 meter lang worden.

Diplulmaris Antarctica

De Diplulmaris Antarctica die zoals de naam doet vermoeden in de zeeën rond Antarctica leeft wordt slechts 4 centimeter groot.

Atolla wyvillei

De Atolla wyvillei is een kwal die in de diepzee leeft. De kwal is bioluminescerend en wanneer hij wordt aangevallen laat hij lichtflitsen zien.

Porpita porpita

Net als het beroemde Portugese oorlogsschip is de Porpita porpita eigenlijk geen kwal maar een kolonie van poliepen. Maar aangezien dit type dieren (neteldieren) vaak wordt verward met kwallen en dit exemplaar er zo mooi uitziet hebben we hem toch in het lijstje opgenomen.

Crossota

Narcomedusae

Is het Darth Vader? Nee, het is toch echt een kwal, de Narcomedusae om precies te zijn.

Phacellophora camtschatica

Phacellophora camtschatica is de wetenscahppelijke naam, maar de Engelse naam “Fried Egg Jellyfish” (gebakken eikwal) is veel leuker en toepasselijker!

Kanonskogelkwal

Er zijn kwallen in alle soorten in maten, de stomolophus meleagris heeft de vorm van een kanonskogel. Het lijf heeft een diamter van ongeveer 25 centimeter.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media