Eerder al maakten we een lijstjes van de giftigste kwallen in de zee, hier bleek dat juist de kleine kwallen vaak erg gevaarlijk zijn. In dit lijstje kijken we naar de grootste kwallen, hebben we daar ook iets van te vrezen?

Gele haarkwal



derekkeats&Dan Hershman/flickr

Ons verhaal uit de inleiding klopt niet helemaal, de allergrootste kwal van allemaal, de gele haarkwal, is namelijk ook behoorlijk giftig! Voor mensen is zijn steek zeer pijnlijk, maar bijna nooit dodelijk (alleen als iemand in shock raakt in het water en verdrinkt). De grootste gele haarkwal spoelde aan in Massachusetts Bay in 1870 en had een hoed met een diameter van 2,3 meter en tentakels van 37 meter. Hiermee is ook een van de langste dieren op aarde.

Nemopilema nomurai



KENPEI/wikicommons

De Nemopilema nomurai, die voorkomt in de wateren bij Japan, Korea en China, legt het qua lengte zeker af tegen de gele haarkwal, ze worden zo’n 2 meter lang, maar in gewicht zeker niet. Deze kwallen kunnen tot 220 kg per stuk wegen.

Stygiomedusa gigantea


De Stygiomedusa gigantea zul je niet zo snel tegenkomen wanneer je aan het zwemmen bent in de zee, het is een diepwater kwal, en is maar 115 keer waargenomen in de laatste 110 jaar! Toch gaan wetenschappers er vanuit dat deze grote kwal bijna overal ter wereld voorkomt. Het wordt beschouwd als een van de grootste ongewervelde roofdieren in het diepzee-ecosysteem. Hoe groot is deze kwal dan? Het lijf kan ongeveer een diameter van 1 meter krijgen en de tentakels kunnen meer dan 10 meter lang worden!

Tiburonia granrojo


De Tiburonia granrojo is pas in 2003 ontdekt. De naam komt van het Spaanse woord voor haai, namelijk “Tiburon”, zo werd de kwal genoemd door de crew die hem ontdekte. Eigenlijk zou de kwal de naam “Big Ugly” (grote lelijkerd) krijgen, maar het werd uiteindelijk granrojo (of te wel “grote rode”). En die naam is toepasselijk, want rood is hij. En groot, ze kunnen een diameter van 76 centimeter hebben.

Bloemkoolkwal



Ales Kladnik&tato grasso /wikicommons

De bloemkoolkwal, ook wel zeepaddenstoel genoemd, is een schijfkwal die voorkomt in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee. De lichtblauwe kwal heeft meestal een diameter van 40 centimeter, maar er zijn exemplaren bekend van 90 centimeter. De bloemkoolkwal heeft geen tentakels en is dus niet irriterend. Het is een van de favoriete maaltjes van lederschildpadden.

Deepstaria enigmatica

De Deepstaria enigmatica kan ongeveer 60 centimeter breed worden. Ze worden echter zelden levend of intact waargenomen. In 2012 werd er een bijzonder filmpje geschoten van een exemplaar.

Portugees oorlogsschip

portugees-oorlogsschip
Scott Sonnenberg/wikicommons

Het Portugees oorlogsschip is eigenlijk geen echte kwal, maar een kolonie van poliepen, een neteldier. 16e-eeuwse ontdekkingsreizigers noemden de kwal een ‘Portugees oorlogsschip’, omdat zij bang waren voor de kwal zoals zij bang waren voor de Portugese schepen. Bovendien drijft de kwal op het water, net als een schip. Hij dobbert rond op alle oceanen in de wereld. Als het Portugees oorlogsschip je steekt, laat dit een flinke striem achter op je huid. Door het gif van de kwal kun je koorts, een shock en ademhalingsproblemen krijgen. Ook verlammingsverschijnselen komen voor, niet handig natuurlijk als je in de zee zwemt. Verdrinking is dan ook een gevaar. Eigenlijk is het lijf van het Portugees oorlogsschip ook helemaal niet zo groot, zo’n 9 tot 35 centimeter, het zijn echter de tentakels die ons besloten hebben deze ‘niet kwal’ toch in het lijstje van grote kwallen te plaatsen, deze zijn namelijk 15 tot 50 meter lang!

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media