De familie van zwemvogels met de naam “Anatidae”, ook wel bekend als de eendachtige (waar ook de ganzen en zwanen toe behoren), bestaat uit meer dan 170 soorten. De wilde eend die we in Nederland vaak zien heeft natuurlijk al prachtige kleuren (het mannetje dan), maar er zijn vreemdere eenden op de wereld. Een overzicht van 12 bijzondere eenden.

Kokardezaagbek

Kokardezaagbek

De kokardezaagbek valt op door het ‘kapje’ op zijn hoofd, vooral als hij deze recht overeind zet. Bij de mannetjes is het kapje zwart-wit gekleurd, net als zijn veren. De vrouwtjes zijn vrijwel geheel bruin van kleur. De kokardezaagbek komt voor in het Noorden van Amerika en het Zuiden van Canada, vooral in de moeras- en bosgebieden. In de zomer trekken ze naar het Zuiden van Amerika.

IJseend

IJseend

De IJseend valt op door zijn indrukwekkende lange staart die wel 12.5 centimeter lang kan worden. De ijseend is de meest voorkomende eendensoort op de toendra (arctische streken van Europa, Azië en Noord-Amerika). Heel soms zijn ze in de winter ook in Nederland te zien, langs de kust in Zeeland of in de Waddenzee heb je het meeste kans ze te spotten.

Siberische taling

Siberische taling

De Siberische taling broedt, zoals de naam al doet vermoeden, in Siberië. Overwinteren doet hij in China en Japan. De kop is opvallend door de combinatie van okergeel, groen, wit en zwart.

Mandarijneend

Mandarijneend

Zoals dat geldt bij de meeste kleurrijke eendsoorten is het mannetje de opvallendste. Ze hebben een donkerrode snavel, kastanjebruine bakkebaarden, een groene lange kuif en twee goudkleurige zeiltjes op de vleugels. Ze komen oorspronkelijk uit China, maar zijn als exoot ook plaatselijk te zien in Europa, waaronder ook Nederland.

Wilde Eend

Wilde Eend

De wilde eend zie je zo vaak in Nederland dat hij er op het eerste gezicht misschien niet zo spectaculair meer uit ziet. Maar zeker het mannetje valt op met zijn glanzende groene kop. In Europa is de wilde eend de meest voorkomende eendensoort.

Rosse stekelstaart

Rosse stekelstaart

Als je kijkt naar de foto van de Rosse stekelstaart is het gelijk duidelijk waarom deze in een lijstje van vreemde eenden wordt geplaatst. De blauwe snavel natuurlijk! Ze komen voornamelijk voor in Amerika, maar leven ook elders als exoot, waaronder Nederland.

Ringtaling

Ringtaling

Ook de ringtaling, die leeft in Zuid-Brazilië en Zuidoost-Bolivia tot Argentinië, valt op door zijn snavel, ook bij deze eend is deze blauw.

Geelsnaveleend

Geelsnaveleend

De Geelsnaveleend valt dan juist weer op door zijn felgele snavel. Ze komen voor in het Midden-Oosten en centraal- en zuidelijk Afrika

Koningseider

Koningseider

Het mannetje van de koningseiders ziet er in het broedseizoen bijzonder uit. Zijn kop heeft meerdere felle kleuren, maar ook het vergrote voorhoofd valt op. De koningseider leeft langs de kust van het uiterste noorden van Azië, Europa en Noord-Amerika. Samen met de ijseend is het de eend die het meest noordelijk leeft.

Carolina-eend

Carolina eend

Deze prachtige eend komt voor in rustige poelen en rivieren in Oostelijk Noord-Amerika. Ook in de Nederlandse natuur kun je ze (sporadisch) tegenkomen, ze zijn namelijk populair als sierwatervogel, en in het verleden zijn ze weleens ontsnapt.

Amerikaanse wintertaling

Amerikaanse wintertaling

Ook de Amerikaanse wintertaling leeft in Amerika, maar dan in het Noorden.

Brileider

Brileider

De Brileider houdt van koude wateren, ze komen voor in Alaska en het noordoosten van Siberië. De mannetjes hebben een groene kop, afgezien van een gele, zwartomrande oogvlek.

Nonnetje

nonnetje

Het is het mannetje van deze eendensoort die het meest op een nonnetje lijkt. Wit gekleurd met een zwarte rug en een zwarte streep op zijn achterkop en zijn flanken. Ze komen voor in het noorden van Europa en Azië.

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media