Orka’s – 14 Weetjes over de meest dodelijke roofdieren in de zee

We kennen orka’s allemaal als lieve dieren uit SeaWorld of de film Free Willy, maar wist je dat deze dieren eigenlijk helemaal geen lieverdjes zijn? Het zijn bijvoorbeeld de meest dodelijke roofdieren die in de zee leven. Dit is slechts één feitje over deze zwart-witte zeedieren. In dit lijstje vind je 14 extra weetjes over orka’s.

14. Orka’s zijn geen vissen

Je zou verwachten dat alle dieren die in de zee zwemmen vissen zijn. Toch valt de orka niet binnen deze categorie, aangezien dit dier officieel een zoogdier is. Andere bekende waterdieren zijn ook zoogdieren, zoals walvissen en dolfijnen. Sterker nog: orka’s zijn eigenlijk de grootste dolfijnsoort die er bestaat.

13. De grootste orka was bijna 10 meter lang

Orka’s zijn indrukwekkend grote dieren, maar meestal worden ze niet langer dan vijf tot negen meter. Het was dus ontzettend bijzonder toen wetenschappers een orka gevangen hadden met een lengte van bijna 10 meter. Ook zijn gewicht was niet niks: deze orka woog maar liefst elf ton.

12. Orka’s eten haaien

Dacht je dat haaien de meest gevaarlijke dieren in de oceaan waren? Dan heb je het mis, want orka’s zijn levensgevaarlijke vleeseters. De dieren hebben minder grote en scherpe tanden dan haaien, maar toch verslinden ze deze vissen met gemak.

11. Ze leven in troepen

Orka’s horen bij de meest sociale dieren die je in de zee zult vinden. De vrouwtjes leven namelijk altijd in een vaste troep. Deze vrouwtjes zijn allemaal familie van elkaar en staan onder leiding van het oudste dier in de groep. Sommige troepen bestaan uit slechts drie familieleden, maar je hebt ook troepen die uit meer dan honderd moeders, tantes, oma’s en dochters bestaan.

10. Orka’s kunnen niet ruiken

Er is geen reukorgaan te vinden in het lichaam van orka’s, dus er wordt gedacht dat deze dieren echt niet kunnen ruiken. Toch vinden ze hun prooien met gemak. Dit doen ze vooral door goed te luisteren en door gebruik te maken van echolocatie. Via de weerkaatsing van geluid kunnen de orka’s horen of er een smakelijk hapje in de buurt is.

9. De taal van orka’s

Alle dieren hebben een eigen taal. Orka’s hebben misschien wel de meest complexe taal die je in het dierenrijk kunt vinden. Deze dieren communiceren door te fluiten, piepjes te maken en lage tonen aan te houden. Iedere troep heeft ook een eigen roep die moeders aan hun dochters leren. Daarnaast speelt lichaamstaal ook een belangrijke rol. Zo slaan de dieren met hun vinnen en raken ze elkaar aan.

8. Vrouwtjes zijn 17 maanden zwanger

Dacht je dat negen maanden zwangerschap al lang was? Orkamoeders moeten het nog veel langer volhouden. Het duurt maar liefst 17 maanden voordat zij hun kleintje op de wereld kunnen zetten. Een kleine orka heet een kalf en wordt meteen door de moeder naar het wateroppervlak gebracht om te kunnen ademen. In tegenstelling tot veel andere zoogdieren krijgen orka’s slechts één kindje tegelijkertijd.

7. Slapen met één oog open

Het is voor orka’s niet eenvoudig om te slapen, aangezien ze net als dolfijnen regelmatig naar het wateroppervlak moeten om adem te halen. Daarom slapen deze dieren nooit echt helemaal. Er is altijd één hersenhelft wakker om ervoor te zorgen dat de orka adem blijft halen. Hierdoor hebben slapende orka’s ook altijd een geopend oog. Is het linkeroog open? Dan is de linkse hersenhelft nog wakker.

6. De rugvin kan slap worden

Er zijn een aantal zeedieren die bekend staan om hun rugvinnen, waaronder de orka. Deze vin bestaat niet uit botten maar uit stevig weefsel. Dankzij de vin kunnen orka’s snel door het water bewegen en prooien vangen. In het wild staat deze vin altijd overeind, maar orka’s in gevangenschap krijgen vaak te maken met een slappe rugvin. Dit kan met allerlei verschillende dingen te maken hebben. Stress, gebrek aan beweging en uitdroging spelen allemaal een rol.

5. Ze zijn overal ter wereld te vinden

Er is geen enkel zoogdier dat zo goed verspreid is over de wereld dan orka’s, op mensen na natuurlijk. Deze dieren zijn in werkelijk iedere oceaan te vinden. Orka’s kunnen prima overleven in warm en koud water. Ze zwemmen met gemak in de open zee, maar meestal blijven ze in de buurt van de kust.

4. De oudste orka werd 105 jaar oud


Leigh Calvez/wikicommons

De gemiddelde orka wordt ongeveer 90 jaar oud. Het zijn vooral de vrouwtjes die deze indrukwekkende leeftijd behalen, want de mannetjes gaan meestal iets eerder dood. Toch is een score van 105 jaar ontzettend indrukwekkend, ook voor een orka.

3. Wilde orka’s vallen geen mensen aan

https://www.youtube.com/watch?v=pYgkWerSstk

Orka’s zijn de gevaarlijkste roofdieren in de zee, maar niet voor mensen. Het is nog nooit voorgekomen dat een wilde orka een mens heeft aangevallen. Helaas zijn gevangen orka’s iets minder lief. Sommige dieren hebben zelfs meerdere verzorgers vermoord. Volgens onderzoekers komt dit vooral door alle stress die gevangen orka’s ervaren.

2. Er worden 52 orka’s in gevangenschap gehouden

Parken zoals SeaWorld proberen bezoekers te trekken met hun orkashows. Hiervoor moeten er natuurlijk wel orka’s in gevangenschap worden gehouden. Over de hele wereld zijn dit er 52 in totaal. En zoals je al bij meerdere punten in dit lijstje kunt lezen levert dit veel stress op voor de orka’s. Het grootste deel verblijft in Amerika: maar liefst 28. De meeste van deze orka’s zijn niet gevangen in de zee. Meer dan de helft is namelijk gewoon in gevangenschap geboren. Het is dan ook niet meer gebruikelijk om wilde orka’s te vangen. Gelukkig maar.

1. Orka’s zijn niet met uitsterven bedreigd

Orka’s hebben het goed voor elkaar. Doordat deze dieren over de hele wereld verspreid zijn, worden ze namelijk niet met uitsterven bedreigd. Wel zijn er een aantal gebieden waar deze dieren steeds minder vaak te zien zijn. Langs de kusten van de Verenigde Staten en Canada worden orka’s met uitsterven bedreigd. De toekomst van al deze dieren is in gevaar vanwege de vervuiling van de zee. Hierdoor kunnen de orka’s minder makkelijk prooien vinden.