Wanneer we denken aan zombies, stellen we ons vaak levenloze lichamen voor die rondzwerven, op zoek naar hun volgende slachtoffer om te verslinden. Dit beeld is natuurlijk grotendeels afkomstig uit films en tv-series. Maar wist je dat er in de natuur echte voorbeelden bestaan van ‘zombiegedrag’? Nee, niet door dode mensen die uit hun graf opstaan, maar door dieren die hun vrije wil volledig verliezen. En dit komt allemaal door parasieten die hun brein en gedrag overnemen. Klinkt als sciencefiction, toch? Maar het is allemaal waar.

1. Pissebedden onder controle van een parasiet

Detailed,Closeup,On,A,Grey,Armoured,Roughskinned,Woodlouse,,Porcellio,Scaber

Pissebedden – je kent ze wel, die kleine grijze beestjes die zich oprollen als je ze aanraakt. Deze insecten kunnen ten prooi vallen aan een parasiet genaamd Plagiorhynchus cylindraceus. Deze parasiet volgt een ingenieus plan: hij belandt eerst in de darmen van vogels zoals spreeuwen. De vogels doen hun behoefte, en pissebedden, die dol zijn op vogelpoep (lekker, toch?), eten dit op. Eenmaal in het lichaam van de pissebed, neemt de parasiet het brein over.

Vanaf dat moment is de pissebed niet langer zichzelf. Hij wordt gedwongen om zich meer zichtbaar te maken voor roofdieren zoals spreeuwen. Het arme beestje kruipt naar open plekken, waar hij makkelijk te vinden en op te eten is. Op deze manier komt de parasiet weer terecht in de vogel, en begint de cyclus opnieuw. De pissebed wordt dus letterlijk een speelbal van de parasiet, zonder enige controle over zijn eigen leven.

2. Kakkerlakken en de griezelige controle van wespen

Kakkerlakken hebben al niet bepaald de beste reputatie, maar hun leven wordt nog griezeliger wanneer ze in handen vallen van de smaragdgroene kakkerlakkenwesp (Ampulex compressa). Deze wesp heeft een bijzonder kwaadaardige methode ontwikkeld om een kakkerlak om te toveren tot een willoze slaaf.

De wesp prikt eerst in de hersenen van de kakkerlak met haar gif, wat de bewegingen van de kakkerlak compleet stillegt. Het slachtoffer is dan niet volledig verlamd, maar kan ook niet zelf beslissen wat het doet. De kakkerlak wordt vervolgens door de wesp naar haar nest gesleept, waar de wesp een eitje legt in het lichaam van de kakkerlak. Zodra de larve uitkomt, begint deze de kakkerlak levend van binnenuit op te eten. Na een maand verlaat de nieuwe wesp het uitgeholde karkas van de kakkerlak, alsof het allemaal heel normaal is.

3. Zombiemieren en dodelijke schimmels

Dit verhaal zou zo in een horrorfilm kunnen: de schimmel Ophiocordyceps unilateralis infecteert mieren en verandert hun gedrag op een angstaanjagende manier. Deze schimmel verspreidt zich onder mieren, vooral in tropische regenwouden, en neemt volledige controle over hun zenuwstelsel.

Ophiocordyceps unilateralis
David P. Hughes, Maj-Britt Pontoppidan/wikipedia/CC BY 2.5

Wanneer een mier besmet is, wordt hij gedwongen om zijn kolonie te verlaten en naar een hoge plek te klimmen, zoals een tak of een blad. Eenmaal daar aangekomen, bijt de mier zich vast in het blad en blijft hij onbeweeglijk hangen. De schimmel groeit vervolgens door het lichaam van de mier en uiteindelijk uit zijn hoofd, waaruit nieuwe sporen vrijkomen om andere mieren te besmetten. De mier is al lang dood, maar de schimmel leeft voort. Het resultaat? Een bos vol dode, hangende mieren met schimmel die uit hun hoofd groeit. Griezelig!

4. Krabben als oppas voor parasieten

krabbezakje
© Hans Hillewaert /wikipedia/CC BY-SA 4.0

Als je dacht dat krabben veilig waren voor dit soort bizarre controle, denk dan nog eens goed na. De parasitaire zeepok Sacculina carcini, ook wel bekend als het Krabbezakje,  is misschien wel een van de meest sinistere parasieten in de natuur. Deze zeepok kiest een krab uit als zijn gastheer. Het vrouwtje van de parasiet boort zich door het zachte weefsel van de krab en laat haar oude lichaam achter, terwijl ze zich volledig in de krab nestelt.

Eenmaal binnen, neemt de zeepok langzaam de controle over het lichaam van de krab. Ze maakt de krab onvruchtbaar en manipuleert het dier om al haar energie te steken in het verzorgen van de parasiet, alsof het haar eigen baby’s zijn. De krab wordt zelfs gedwongen om de eitjes van de zeepok te beschermen en van zuurstof te voorzien. Uiteindelijk is de krab slechts een levende incubator voor de parasiet.

5. Spinnen bouwen cocons voor hun moordenaars

In de regenwouden van Costa Rica hebben sommige spinnen ook geen schijn van kans. Een parasitaire wesp genaamd Hymenoepimecis argyraphaga heeft een speciale techniek ontwikkeld om de lokale spinnen over te nemen.

Deze wesp injecteert zijn eitje in de buik van een spin en wacht geduldig af. In plaats van zijn normale web te bouwen, wordt de spin gedwongen om een cocon van zijde te maken die precies is ontworpen om de wespenlarve te beschermen. Zodra de cocon klaar is, doodt de larve de spin en vestigt zich in zijn nieuwe thuis, veilig tegen roofdieren.

6. Cicaden in seksuele waanzin door schimmel

Cicada with extensive fungus on abdomen
G. Edward Johnson /wikipedia/CC BY 4.0

Cicaden, de insecten die we vaak associëren met hun oorverdovende geluiden in de zomer, hebben te maken met een bijzonder nare schimmel genaamd Massospora cicadina. Wanneer cicaden na jaren onder de grond eindelijk boven komen, worden ze soms direct aangevallen door deze schimmel. De schimmel eet het achterlijf van de cicade op en vervangt het door een klomp sporen. Vervolgens worden de cicaden in een seksuele overdrive gestuurd, waarbij ze continu proberen te paren en de schimmelsporen verspreiden naar andere cicaden.

7. Vis die naar de dood zwemt

Zelfs vissen worden niet gespaard. De parasitaire platworm Euhaplorchis californiensis infecteert de hersenen van de killivis en manipuleert hun gedrag. De vis wordt gedwongen om dicht bij het wateroppervlak te zwemmen, waar hij een makkelijk doelwit wordt voor vogels. Dit is precies wat de parasiet wil, omdat hij zijn levenscyclus in de vogel kan voortzetten.

 

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media