Er zijn in totaal meer dan 300 soorten octopussen te vinden op aarde, maar het blijven mysterieuze dieren. Ze zijn vaak moeilijk te observeren, waardoor wetenschappers lang niet alles over deze dieren weten, ook niet over hun lengte en gewicht. Met de kennis van nu is dit de top 8 grootste octopussen ter wereld.

8. Zuidelijke rode octopus (Enteroctopus megalocyathus)

Enteroctopus megalo cyathus
Deze octopus is lid van de familie van gigantische octopussen, maar een van de kleinere exemplaren uit zijn familie. Hij heeft een gemiddeld gewicht van 3,9 kilo en kan bijna een meter lang worden. Het dier valt op dankzij zijn indrukwekkende rode kleur en kan vooral gevonden worden langs de zuidoostelijke kust van Zuid-Amerika. De dieren kunnen tot vijf jaar oud worden, maar hun leeftijd is voor een groot deel afhankelijk van hun voortplanting. Meestal sterven ze niet lang nadat ze gepaard hebben.

7. Enteroctopus zealandicus

Enteroctopus zealandicus
Darren Stevens – NIWA/wikipedia

Wetenschappers weten niet veel over deze octopussen. Ze leven in het water rondom Nieuw-Zeeland en komen daar schijnbaar veel voor, maar onderzoekers hebben er niet meer dan vijftig kunnen vangen. Hierdoor kunnen wetenschappers niet goed inschatten hoe groot de soort kan worden. Tot nu toe is bekend dat ze een gewicht van ongeveer 5 kilo kunnen bereiken en 1,4 meter lang kunnen worden. Inmiddels doen onderzoekers meer pogingen om deze octopussen te onderzoeken. Ze hebben wel wat concurrentie, want er wordt gedacht dat zeeleeuwen ieder jaar maar liefst een miljoen van deze octopussen opeten.

6. Europese achtarm

Europese achtarm

Dit dier wordt ook wel de gewone octopus genoemd, maar zijn omvang is allesbehalve gewoon. Hun gewicht kan variëren van 3 kilo tot 10 kilo. Hun lengte valt dan weer mee, want de dieren worden meestal niet groter dan 90 centimeter. De Europese achtarm is niet alleen mooi om te zien, maar ook lekker om te eten. Het is een delicatesse in veel landen en kan makkelijk gevangen worden doordat hij vrijwel overal ter wereld leeft. Een bijzonder weetje over deze dieren is dat ze drie harten hebben.

5. Enteroctopus magnificus

Ook over de Enteroctopus magnificus is maar weinig bekend. Deze grote octopussen zijn voornamelijk te vinden is in wateren rondom Namibië en Zuid-Afrika. Hij is familie van andere grote octopussen, zoals de reuzenkraak. Net als andere leden van zijn familie is de enteroctopus magnificus relatief groot in vergelijking met andere octopussen. Hij kan een gewicht van 11,4 kilo bereiken en maar liefst 1,8 meter lang worden. De dieren worden niet vaak onderzocht, maar wel redelijk vaak gevangen als bijvangst wanneer er naar vissen of krabben gezocht wordt.

4. Macroctopus

Macroctopus
Sylke Rohrlach/flickr/CC BY-SA 2.0

Rondom Nieuw-Zeeland en Zuid-Australië is de macroctopus te vinden. De dieren zijn qua formaat vergelijkbaar met de enteroctopus magnificus. Ze wegen gemiddeld tussen de 10 en 12 kilo en worden één tot twee meter lang. Ze hebben een rode tot oranjebruine kleur en bovendien witte stippen. Ze hebben kleine, harde plekjes op hun huid waardoor ze er stekelig uitzien. Ze komen ontzettend veel voor in hun leefomgeving, waardoor ze vaak per ongeluk gevangen worden door vissers. Ze worden vervolgens opgegeten of als aas gebruikt. Het is een relatief agressieve octopussoort die het vaak op kreeften gemunt heeft.

3. Reuzenkraak met franjes

Deze octopus werd pas in 2018 ontdekt en is een soort reuzenkraak die zich onderscheidt dankzij kleine franjes op het lichaam. Dit zijn kleine bultjes die over zijn hele lichaam zitten en dezelfde oranjerode kleur hebben als de rest van zijn lichaam. Wetenschappers gingen er jarenlang vanuit dat de reuzenkraak en de reuzenkraak met franjes hetzelfde dier waren. Hierdoor hebben ze weinig informatie over de nieuwste octopussoort. Er wordt gedacht dat ze tot 49 kilo zwaar en 4,8 meter lang kunnen worden.

2. Haliphron atlanticus

Haliphron atlanticus

De haliphron atlanticus wordt ook wel de zevenarmige octopus genoemd, wat tegenstrijdig is. Het is dan ook een mysterieus dier en misschien wel de grootste octopus ter wereld, maar we weten net te weinig over deze dieren. Hij dankt zijn bijnaam aan de zevenarmige soortgenoot die rond de kust van Nieuw-Zeeland gevangen werd. Hij was een van zijn armen verloren, maar woog alsnog 61 kilo. Wetenschappers denken dat een compleet exemplaar tot wel 75 kilo kan wegen, met een lengte van 2,9 meter.

1. Reuzenkraak

reuzenkraak2

reuzenkraak

reuzenkraak3

Omdat we zo weinig weten over de haliphron atlanticus, is op dit moment de reuzenkraak de grootste octopus ter wereld. De dieren kunnen tot wel 50 kilo wegen en zijn ook vrij lang met een maximale lengte van ongeveer 4,9 meter. De grootste reuzenkraak die ooit gevangen is had zelfs een gewicht van 272 kilo en was 9 meter lang. In hun enorme lichaam zit ook een goed stel hersenen verstopt, want de reuzenkraak is ontzettend slim. De dieren kunnen puzzels oplossen, potjes openmaken en herkennen verzorgers wanneer ze in gevangenschap worden gehouden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media