12 Weetjes over de Ara: de grootste papegaaien ter wereld
Aras zijn grote, felgekleurde papegaaien uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze kraken noten waar wij een notenkraker voor nodig hebben, eten klei en blijven hun hele leven bij hun partner. Hier zijn 12 weetjes over de ara.
1. Er bestaan 17 soorten aras

Ara is geen naam van één soort, maar van een groep papegaaien. Er zijn 17 soorten aras, verdeeld over zes geslachten. Bekende soorten zijn de geelvleugelara, de blauwgele ara en de hyacintara.
2. De hyacintara is de grootste papegaai ter wereld

De hyacintara wordt tot 100 centimeter lang, gemeten van snavel tot staartpunt. Hij weegt 1,4 tot 1,7 kilo en heeft een spanwijdte van meer dan 1,25 meter. Daarmee is hij de grootste en zwaarste ara. Meer reuzen vind je bij de grootste papegaaiensoorten ter wereld.
3. De kleinste ara is maar 30 centimeter

Niet alle aras zijn groot. De roodschouderara is de kleinste soort: hij is zo’n 30 centimeter lang en weegt 129 tot 169 gram. Dat is nog geen achtste van het gewicht van een hyacintara.
4. Een ara kraakt een paranoot met zijn snavel

De snavel van een ara is enorm sterk. Volgens San Diego Zoo kraakt hij er zonder moeite een hele paranoot mee. Sommige soorten zijn gespecialiseerd in de keiharde noten van palmbomen.
5. Aras eten klei
In het Amazonegebied in Peru komen grote groepen aras samen bij steile rivieroevers om er klei te eten. Lang dachten wetenschappers dat de klei helpt tegen gif in onrijpe vruchten en zaden. Onderzoek bij het Tambopata Research Center zet daar vraagtekens bij. Een andere verklaring is dat ze er zout uit halen, dat in hun leefgebied schaars is.
6. Koeien helpen de hyacintara
Hyacintaras eten graag palmnoten met een harde schil. Grazende koeien eten die noten ook en poepen ze uit zonder hun buitenkant. Daardoor zijn de noten voor de aras makkelijker open te krijgen.
7. Aras blijven hun hele leven bij elkaar

Aras leven in paren, in familiegroepen of in zwermen van 10 tot 30 vogels. Een paar blijft meestal samen tot een van de twee doodgaat. Ze horen daarmee bij de monogame dieren.
8. Ze vliegen 24 kilometer per dag voor hun eten
Aras vliegen elke dag tot zo’n 24 kilometer om bij hun eetplekken te komen. Ze vliegen snel: de roodvoorhoofdara haalt zo’n 60 kilometer per uur.
9. Vaak overleeft maar één jong
Een ara legt 1 tot 4 eieren, die 23 tot 30 dagen worden uitgebroed. Na zo’n tien weken hebben de jongen veren, en na drie maanden vliegen ze. Vaak concurreren de jongen met elkaar, en meestal overleeft alleen het oudste en sterkste jong.
10. Een ara kan heel oud worden

Aras worden oud voor een vogel. Hyacintaras in dierentuinen worden gemiddeld zo’n 25 jaar oud, en sommige aras worden een stuk ouder.
11. De handel in aras is een groot probleem

Veel arasoorten worden bedreigd. Ze worden gevangen voor de handel in huisdieren, waarbij een jong duizenden dollars kan opbrengen. Ook houtkap, landbouw en bouw maken hun leefgebied kleiner.
12. De Spix-ara keerde terug in het wild
De laatste wilde Spix-ara verdween in 2000. De soort overleefde alleen in gevangenschap. In juni 2022 vlogen de eerste Spix-aras weer vrij rond in het noordoosten van Brazilië, bij het plaatsje Curaçá, na een fokprogramma in gevangenschap. Dat meldde onder andere BirdGuides.
