Van alle soorten apen zijn de gorilla`s zonder meer het meest filmgeniek. Denk maar eens aan films als King Kong, Planet of the Apes of Tarzan. De reden waarom filmmakers een voorliefde hebben voor de stoere gorilla is vrij duidelijk, ze zijn namelijk zo menselijk. Het is daarom maar al te verleidelijk om een film te maken zoals `Rise of the Planet of the Apes`, waarin apen door middel van een genetisch experiment ineens zo slim worden dat ze de strijd aan gaan met mensen en die uiteraard nog weten te winnen ook. In de praktijk houdt een gorilla zich natuurlijk met heel andere dingen bezig die meestal te maken hebben met het zoeken van eten en het veroveren van vrouwtjes.

Er zijn twee soorten gorilla`s die voorkomen in het wild, de Westelijke Gorilla en de Oostelijke Gorilla. Deze twee hoofdsoorten hebben ieder twee ondersoorten. In totaal zes dus. Het probleem van veel soorten gorilla`s is dat hun leefgebied, vooral in Afrika, ernstig wordt bedreigd en dat hun aantal de laatste tientallen jaren sterk aan het afnemen is. Hoe lang deze zes soorten dus nog blijven bestaan is dus maar zeer de vraag. In dit overzicht vind je in ieder geval een overzicht van alle zes.

De Westelijke gorilla

Westelijke gorilla
Raul654 /wikicommons

De westelijke gorilla is de hoofdsoort die voor de meeste mensen het meest bekend is. Vrijwel alle gorilla`s die je ziet in de dierentuin zijn namelijk westelijke gorilla`s. In het wild komen ze voor in het westen van Afrika. De meeste gorilla`s leven in groepen van twee tot twintig gorilla`s. Deze groepen worden vrijwel altijd aangevoerd door het alfamannetje, ook wel de zilverrug. De zilverrug is de leider van de groep, die zijn gezag puur vestigt door middel van zijn dominante gedrag en fysieke kracht. Komt er een ander mannetje die sterker is dan hij, dan kan deze rol worden overgenomen. Westelijke gorilla`s zijn vooral planteneters die leven van takken, bloemen en fruit. Vooral dat laatste vinden ze erg lekker.

De westelijke laaglandgorilla
westerlijke laagland gorilla
Greg Hume/wikicommons

Op Hemelvaartsdag, 18 mei 2007 werd de westelijke laaglandgorilla Bokito ineens wereldnieuws. Hij slaagde erin uit zijn verblijf te ontsnappen en viel vervolgens een vrouwelijke bezoeker aan. De reden: de vrouw bezocht Bokito al maanden in de dierentuin en was helemaal gek op het dier. Helaas voor de vrouw was Bokito niet zomaar een gorilla, hij was de zilverrug van de groep. Het eerder genoemde alfamannetje. En die houden er niet van als ze recht in de ogen worden gekeken. Een paar dagen van te voren was de vrouw al gewaarschuwd door één van de medewerkers van Blijdorp, waar Bokito woonde. Toen hij ontsnapte uit zijn verblijf bracht hij de vrouw zware verwondingen toe en moest de hele dierentuin worden ontruimd. Nee, met Bokito (en met gorilla`s in het algemeen) moet je geen grappen uithalen.

De westelijke laaglandgorilla is de grootste ondersoort van de westelijke gorilla. Hij komt voor in het Kongogebied. In de westelijke Kongobekken en van het zuiden van Nigeria tot aan de Kongo. Ze leven in de warme laagland regenwouden. Het gewicht van een volwassen zilverrug zit tussen de 135–175 kg. Het vrouwtje is een stuk lichter en zit op een gewicht van 53–104 kg.

De Cross River gorilla
Cross River gorilla
Julielangford /wikicommons

De Cross River gorilla is de andere ondersoort van de westelijke gorilla. Hij wijkt vooral af vanwege zijn schedelafmetingen. De Cross River heeft een smallere kaak en een smallere en kortere schedel dan de westelijke laaglandgorilla. Van alle ondersoorten zijn deze gorilla`s het meest bedreigd. Naar schatting zijn er nog maar tussen de 250 en 300 Cross River gorilla`s over in het wild. Als ze rechtop staan kan het mannetje maar liefst 1,7 meter lang worden en zo`n 140 tot 200 kilo wegen. De vrouwtjes zijn een heel stuk minder imposant. Zij worden niet langer dan 1,4 meter met een gewicht van circa 70 kilo.

De oostelijke gorilla

oostelijke gorilla
oostelijke gorilla 2
Fiver Löcker/flickr

Waar de westelijke gorilla vooral in het westen van Afrika voorkomt, komt de oostelijke gorilla voor in het oosten van Afrika. Tussen de beide hoofdsoorten zijn een aantal verschillen. De oostelijke gorilla heeft donkere, zwarte vacht, een groot hoofd, een brede borstkas en lange ledematen. Op de borstkas, zijn handen, voeten en voorkant van zijn hoofd heeft hij vervolgens geen vacht en is hij kaal. Ook de oostelijke gorilla zie je niet makkelijk over het hoofd. Ook deze gorillasoort kan tot wel 200 kilo zwaar worden. Helaas is de populatie tussen 1996 en 2016 met maar liefst 70% afgenomen, waardoor hij inmiddels op de lijst van bedreigde diersoorten staat. De voornaamste redenen zijn jacht, en het innemen van leefgebied voor bijvoorbeeld landbouw.

De Berggorilla
Berggorilla

Berggorilla`s zijn de op één na grootste gorillasoort. De mannetjes kunnen een gewicht bereiken tot wel 220 kilo. Zoals de naam al zegt leven ze vooral in het bergachtige gebied rondom Oeganda, Congo en Rwanda. Omdat het in de bergen wat kouder is, hebben ze een lange en dikke vacht. Interessant is dat in de groep van de berggorilla het niet ongebruikelijk is dat er meerdere mannetjes leven. Vaak familieleden van elkaar. De berggorilla heeft verder een zeer vezelrijk dieet. Samen met al hun vegetarische eten, werken ze per dag namelijk ongemerkt ook zo`n duizend kleine dieren en insecten naar binnen.

De Grauer Gorilla
grauer gorilla

Dit is zonder meer de koning onder de gorilla`s. Mannetjes kunnen tot wel 240 kilo zwaar worden met een lengte van 1,80 meter. Dat is net zo lang als een volwassen mens. Genetisch zijn ze voor 95 tot 99 procent identiek aan mensen, maar dat kleine beetje verschil valt in het wild toch wel erg op. De Grauer gorilla, ook wel oostelijke laaglandgorilla genoemd, leeft van een vegetarisch dieet van onder meer bamboe, stengels, boomschors en bladeren. Onderling heerst een strikte hiërarchie. De kans is erg klein dat je er ooit één te zien krijgt. Naar schatting zijn er nog maar zo`n 3800 over in het wild.

Lees ook de 10 weetjes over Gorilla’s

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media