Koolmezen en pimpelmezen zijn beide veel geziene tuinvogels in Nederland. Hoewel ze veel gemeenschappelijke kenmerken hebben, zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen deze twee soorten. Hieronder gaan we uitgebreid voor je op een rij zetten we de verschillen zijn tussen een koolmees en een pimpelmees. Maar wil je gewoon snel weten met welke van de twee vogeltjes je te maken hebt? Gebruik dan deze tip.

Een koolmees heeft een kopje zwart als kool. Het pimpelmeesjes is daarentegen blauw

O ja, er is ook nog de zwarte mees, maar die is dan weer niet zo geel, en lijkt dus niet op de pimpelmees. Het volledige overzicht van mezen in Nederland kun je hier terugvinden.

Verschil in uiterlijk Koolmees en Pimpelmees

Het meest voor de hand liggende verschil tussen koolmezen en pimpelmezen is hun uiterlijk.

Koolmees

Koolmees
Koolmees

Koolmezen zijn iets groter dan pimpelmezen. Ze hebben een kenmerkend felgeel lichaam met een blauw-grijze bovenkant en een opvallende zwarte streep midden over hun borst en buik. Ze hebben ook een zwarte halsband, zwarte vleugels met witte strepen en een zwarte kroon op hun hoofd. Je kunt dus onthouden, de koolmees heeft een petje zwart als kool!

Pimpelmees

pimpelmees
pimpelmees

Pimpelmezen zijn iets kleiner en hebben een lichtblauwe kroon, vleugels en staart, een gele borst en buik, en witte wangen met een dunne zwarte oogstreep. Hun kleuren zijn over het algemeen minder uitgesproken dan die van de koolmees.

Verschil in gedrag Koolmees en Pimpelmees

Zowel koolmezen als pimpelmezen zijn holenbroeders en ze gebruiken vaak door mensen gemaakte nestkasten. Beide soorten zijn ook bekend om hun gezang en kunnen vaak worden gehoord in het voorjaar.

Er zijn echter enkele subtiele verschillen in hun gedrag. Koolmezen hebben de neiging om dominanter te zijn en kunnen vaak andere vogels van voeders wegjagen. Pimpelmezen daarentegen zijn vaak wat schuchter en zullen zich eerder terugtrekken bij confrontaties.

Verschil in dieet Koolmees en Pimpelmees

Koolmezen en pimpelmezen hebben vergelijkbare diëten, bestaande uit een mix van insecten, zaden, noten en fruit. Ze zijn beide regelmatige bezoekers van tuinvogelvoeders. Echter, koolmezen hebben een lichte voorkeur voor grotere zaden, terwijl pimpelmezen vaak kiezen voor kleinere zaden en noten.

Verspreiding

Het verschil in verspreiding is er eigenlijk niet. Beide soorten komen algemeen voor in Nederland en zijn wijdverspreid door heel Europa. Ze kunnen worden gevonden in bossen, tuinen, parken, en stedelijke gebieden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media