In Nederland zijn we gezegend met de aanwezigheid van negen prachtige soorten mezen. Deze levendige vogels voegen een vleugje kleur toe aan onze tuinen en bossen en hun vrolijke gezang is een kenmerkend geluid van de Nederlandse natuur. Hieronder een overzicht van de negen soorten mezen die je in Nederland kunt tegenkomen, met foto’s.

Koolmees (Parus major)

Koolmees
Koolmees

De koolmees is waarschijnlijk de bekendste mees in Nederland. Ze zijn vrij groot voor mezen en herkenbaar aan hun gele buik en zwarte streep over de borst. Ze zijn algemeen in bossen, parken en tuinen.

Lees hier ook het artikel hoe je nooit meer het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees zal vergeten.

Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)

pimpelmees
pimpelmees

Pimpelmezen zijn kleiner dan koolmezen en hebben een blauw-grijze bovenkant en gele onderkant. Ze zijn vooral te vinden in loof- en gemengde bossen, maar komen ook in tuinen voor.

Glanskop (Poecile palustris)

Glanskop
Glanskop

De glanskop is een kleine, compacte mees met een glanzend zwart kopkapje. Ze komen voornamelijk voor in oude bossen met veel ondergroei.

Matkop (Poecile montanus)

Matkop
Matkop

Matkoppen zijn zeer vergelijkbaar met glanskoppen, maar hebben een mattere, minder glanzende kopkap. Ze prefereren naaldbossen en komen minder vaak in tuinen voor.

Kuifmees (Lophophanes cristatus)

Kuifmees
Kuifmees

De kuifmees is gemakkelijk te herkennen aan zijn opvallende kuif. Ze komen voornamelijk voor in naaldbossen.

Zwarte Mees (Periparus ater)

zwarte mees
zwarte mees

Zwarte mezen hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een grotendeels zwarte kleur. Ze hebben echter ook een witte buik en wangen. Ze zijn meestal te vinden in naaldbossen.

Staartmees (Aegithalos caudatus)

Staartmees
Staartmees

Staartmezen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun lange staarten. Ze hebben een roze-achtige kleur en een witte kop met een zwarte streep door de ogen. Ze zijn groepsdieren en worden vaak gezien in kleine zwermen.

Baardman (Panurus biarmicus)

baardman
baardman

De baardman is een unieke vogel die je niet gemakkelijk over het hoofd ziet. Ze hebben een opvallend uiterlijk met hun lange staart en ‘baardstrepen’ aan weerszijden van hun kop. Mannetjes hebben een grijze kop en zwarte ‘baard’, terwijl vrouwtjes een bruine kop hebben zonder de zwarte ‘baard’. Ze komen het meest voor in uitgestrekte rietvelden.

Buidelmees (Remiz pendulinus)

Buidelmees
Buidelmees

De buidelmees is een kleine vogel met een kenmerkende grijze rug, witte buik, en een zwart-wit masker. Wat deze vogel bijzonder maakt, is hun bekwaamheid in het bouwen van hangende, buidelvormige nesten in bomen aan de waterkant. Buidelmezen zijn vrij zeldzaam in Nederland en komen voornamelijk voor in grote rietvelden en aan waterrijke bosranden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media