Vogels zijn op vele manieren prachtige dieren. Sommige hebben een bijzonder snavel, er zijn vogels die sneller vliegen dan de snelste auto’s, andere vogels maken de meest geweldige bouwwerken van hun nest en er zijn vogels met een prachtige staart. Naar die laatste kijken we in dit lijstje.

Roodstaartbuizerd

Roodstaartbuizerd

Deze prachtige roofvogel komt voor in Noord-Amerika en Canada. Ze hebben een korte, maar brede staart. Zoals de naam van de vogel wel doet vermoeden heeft de staart een prachtige rode baksteenachtige kleur.

Motmots

Motmots

Motmots leven in de tropische regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Ze hebben een lange staart met een opvallend uiteinde. Ze eten kleine insecten en reptielen, maar ook fruit. In Costa Rica zijn ze waargenomen terwijl ze pijlstaartkikkers aten, de giftigste kikkers op aarde!

Zwaluwstaartkoningstiran

Zwaluwstaartkoningstiran

De Zwaluwstaartkoningstiran leeft in Noord- en Midden-Amerika en valt op door zijn zeer lange groenzwarte staart.

Staartmees

Staartmees

Deze kleine zangvogels, die niet behoren tot de familie van de echte mezen maar een eigen familie vormen, vallen ook op door de zeer lange staart (in verhouding tot zijn kleine lijfje). De staartmees komt voor in Europa en Azië in bosrijke omgevingen, in struikgewas, op bouwland en soms in parken en tuinen.

Hanenstaartwidavink

Hanenstaartwidavink

Je hebt lange staarten bij vogels, en dan heb je nog de staart van de Hanenstaartwidavink. De staart is langer dan zijn lijf. Deze vogel leeft in Centraal-Afrika.

Goudfazant

Goudfazant

Deze fazantensoort komt voor in China en wordt ongeveer 1 meter lang. De goudgele kam en goudgele tot gele onderrug bij het mannetje maken deze vogel zo opvallend en een populaire volièrevogel. Het vrouwtje is overigens veel minder opvallend, die lijkt op een gewone fazant.

Liervogel

liervogel

De liervogel heeft een prachtige staartpluim gevormd door zestien gemodificeerde veren – twee lange slanke in het midden, twee brede gebogen aan de zijkanten en twaalf kleinere daartussenin. De liervogel is natuurlijk beroemd door zijn vermogen om allerlei verschillende geluiden uit zijn omgeving na te bootsen, van zangkunsten van andere vogels tot het geluid van een kettingzaag.

Blauwe pauw

Blauwe pauw

In een lijstjes van vogels met een prachtige staart kan de pauw natuurlijk niet ontbreken. De blauwe pauw komt oorspronkelijk uit India en Sri Lanka, maar wordt ondertussen bijna over de hele wereld gehouden gefokt.

Wilsons paradijsvogel

Wilsons paradijsvogel

Wilsons paradijsvogel is een kleine paradijsvogel van ongeveer 20 centimeter lang. Het vogeltje komt alleen voor op de eilanden Waigeo en Batanta voor de kust van noordelijk West-Papoea. Door ontbossing op de eilanden gaat het niet goed met de vogels en worden ze als “gevoelig” aangeduid door IUCN.

Lintstaartastrapia

Lintstaartastrapia
markaharper1/wikipedia/CC BY-SA 2.0

De Lintstaartastrapia is een paradijsvogel die een lengte krijgt van ongeveer 32 centimeter. Maar dit is exclusief de extreem lange staart. Ze bezitten langste staartveren in verhouding tot hun lichaamslengte. De staart kan wel drie keer zo lang zijn als hun lichaam!De lintstaartastrapia komt alleen voor in Papoea-Nieuw-Guinea, hier leven ze op grote hoogtes rond Mount Hagen.

Grote Paradijsvogel

Grote paradijsvogel

Ook de Grote Paradijsvogel is endemisch uit Nieuw-Guinea. Zij leven juist in laaglandbos en bossen in de heuvels (tot 900 m boven de zeespiegel).

Wimpelstaartkolibrie

Wimpelstaartkolibrie

De Wimpelstaartkolibrie is het nationale dier van Jamaica. Ook deze vogel is endemisch op Jamaica. De dunne staart van de mannetjes is net zo lang als het lichaam, ongeveer 12 centimeter.

Vlagkolibrie

vlagkolibrie

De vlagkolibrie heeft zijn naam te danken aan zijn staart. Het is net of er aan het einde van de twee donkerpaarse verlengde staartveren een vlaggetje hangt. De vogels komen voor in het Andes gebergte. Ze hebben echter maar een beperkt verspreidingsgebied en zijn hierdoor momenteel met uitsterven bedreigd. Ze staan op de Rode Lijst van de IUCN.

Ladyamherstfazant

Ladyamherstfazant

Het oorspronkelijke leefgebied van deze kleurrijke fazant is Zuidwest-China en Birma. Maar het is net als de goudfazant een populaire volièrevogel (ze worden zelfs vaak gekruist) en dus over de hele wereld aanwezig.

Quetzal

Quetzal

De Quetzal behoort tot de familie van de trogons, en volgens velen de mooiste van de soort. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een glanzende groene kop, rug en vleugels, een donker rode borst en witte onderstaartveren. De Quetzal leeft in Midden-Amerika. Ze maken hier deel uit van vele oude legendes, zo stonden de vogels zowel bij de Azteken als de Maya’s hoog in aanzien.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media