Al sinds 3.000 jaar voor de jaartelling wordt het paard door de mens getemd en als nauwe bondgenoot gebruikt tijdens werk, oorlog, reizen en vertier. Sinds dat de mens zij aan zij leeft met paardachtigen, zijn er heel wat bijzondere paarden geweest die de boeken hebben gehaald met hun kracht, snelheid, loyaliteit of de ‘looks’. Deze paardenverhalen zijn populair geworden en al die tijd gebleven. Hier lees je tien van zulke pracht verhalen.
1. Figure – Stamvader van het Morgan ras
Figure is de stamvader van het bekende Amerikaanse Morgan ras. Morgan was een muziekleraar en componist en nam Figure over van een klant in ruil voor de schuld die de klant bij de leraar had. Figure had erg opvallend kenmerken. Figure was een stevig, compact en klein. Figure had een bijzondere manier van bewegen en bleek bijzonder geschikt om te werken en te rennen. Onder de zorg van Morgan werd Figure steeds populairder en versloeg bekende renpaarden op de baan. Figure wisselde nog een aantal keren van eigenaar tot hij in 1821 overleed. In de tussentijd heeft Figure zijn bijzondere sterke genen doorgeven aan drie hengsten, en zij weer aan hun nakomelingen.
2. Copenhagen – Paard van de slag bij Waterloo
Copenhagen was het paard van Hertog van Wellington dat bekend staat om zijn ongeëvenaarde prestatie op de dag van de slag bij Waterloo. Copenhagen rende die dag vijftien uren aan een stuk. Deze Engelse volbloed met Arabische kenmerken met een vurig temperament was blijkbaar onuitputbaar. Toen de Hertog van Wellington het paard een klop op zijn flanken gaf na de slag bij Waterloo, reageerde hij met een flinke trap die de Hertog bijna zijn hoofd kostte. Copenhagen werd geboren in 1808 en in 1836 met militaire eer begraven.
3. Marengo – Paard van Napoleon Bonaparte
Marengo was het paard van de tegenstander, niemand minder dan Napoleon Bonaparte. Het vreemde is echter dat de naam Marengo nergens in de boeken van Napoleon terugkomt. Het is goed mogelijk dat de naam Marengo eigenlijk een koosnaam was. Het paard van Wellington, Copenhagen, mocht mee naar huis na de geslagen slag bij Waterloo. Marengo daarentegen werd verhandeld na de ondergang van Napoleon en werd zonder succes gebruikt als fokpaard. Marengo stierf in 1831, op 38 jarige leeftijd. Het skelet van deze grijze Arabier is vandaag de dag nog te zien in het National Army Museum in Londen.
4. Comanche – Paradepaardje van de Amerikaanse Militie
Comanche werd na vele veldslagen en verwondingen in de oorlog het militaire paradepaardje van de Amerikaanse militaire parades. Het Amerikaanse leger kocht deze hengst met Morgan- en Mustangbloed in 1868 voor $90, toen nog onder de naam Paddy. In een veldslag werd Paddy geraakt door een van de pijlen van de Comanche-indianen en zodoende veranderde de naam in Comanche. Na deze verwondingen volgden er nog meer, maar telkens krabbelde Comanche weer op en vocht weer mee in nieuwe veldslagen. Comanche mocht na de een verloren slag in 1876 in de vallei van Little Big Horn eindelijk met pensioen.
5. Godolphin Arabian – Stamvaders van de Engelse volbloed
Goldolhin Arabian is een van de stamvaders van de Engelse volbloed. Vermoedelijk is hij geboren in Tunesië en als diplomatieke schenking aan de Franse Koning gegeven in 1729. De Britse Edward Coke importeerde het paard en bracht het onder op zijn landgoed Longford Hall, waar Godolhpin Arabian voor nakomelingen zorgde. Na een aantal verhandelingen kwam het paard, toen nog onder de naam Ye Arabian, bij Graaf van Godolphin terecht en kreeg deze nieuwe naam. De zonen van Godolphin Arabian hebben veel bereikt op de renbanen en werden ingezet op de fokkerij. Godolphin Arabian stierf op 29 jarige leeftijd in 1753.
6. Seabiscuit – Beroemd racepaard
Seabiscuit is een van de latere afstammelingen van Godolphin Arabian en dankt zijn naam aan vader Hard Tack. Hardtack is een Amerikaans koekje. Seabiscuit leek geen bijzondere toekomst te wachten te staan: met zijn korte, kromme benen, imperfecte lichaam en luie karakter, ondanks zijn succesvolle voorvaderen. Totdat jockey Red Pollar en trainer Tom Smith hem begonnen te trainen met schijnbare onorthodoxe trainingsmethodes. In de jaren erna begonnen Pollar en Seabiscuit steeds meer te winnen tot zijn pensioen in 1940. Hij overleed zeven jaar later op veertien jarige leeftijd.
7. Bucephalus – Paard van Alexander de Grote
Veel verder terug in de tijd vinden we het verhaal van Bucephalus, het paard van Alexander de Grote. De legende gaat dat het paard ontembaar was, totdat Alexander de Grote hem met zijn hoofd naar de zon draaide, zodat zijn schaduw achter hem viel. Sindsdien waren Alexander en Bucephalus onafscheidelijk. Alexander stichtte de stad Budephala, nadat Becuphalus stierf bij de slag bij de Hydaspes.
8. Sergeant Reckless – Vele militaire onderscheidingen
Deze keer een merrie in de hoofdrol, Sergeant Reckless, die in 1952 bij de Amerikaanse mariniers kwam. Ze werd het pakdier in de Koreaanse oorlog en droeg munitie, voorraad en wapens van de mariniers. Tijdens de strijd bij “Outpost Vegas” liep de merrie 51 keer de heuvel op en af, waarbij ze munitie naar boven droeg en gewonde soldaten mee terug nam. Dit alles deed zij zonder begeleiding, terwijl de kogels om haar oren vlogen. De mariniers bouwden een bijzondere band met haar op. Het geliefde paard mocht mee terug naar Amerika en ging in 1960 met pensioen. Acht jaar later overleed ze op twintig jarige leeftijd. Ze ontving diverse militaire onderscheidingen.
9. Beautiful Jim Key – Slimste paard ter wereld
Het slimste paard ter wereld werd Beautiful Jim Key genoemd, omdat hij kon spellen, tellen, Bijbelse verzen aanwijzen, wisselgeld terugtellen en nog veel meer. Samen met zijn trainer en compagnon William Key deed het paard optredens eind negentiende en begin twintigste eeuw. Zijn trainer was een voormalige slaaf en zelfbenoemde dierenarts die er op stond om met de zachte hand te trainen, zonder zweep. Dit verhaal had veel impact in het dierenactivisme en zorgde voor een diervriendelijkere mindset over de hele wereld.
10. Trigger – Hollywood paard
Een bekend paardenhoofd op de televisie was Trigger, die vele rollen aan de zijde van Roy Rogers vertolkte. In twintig jaar tijd verscheen Trigger in 81 films en 100 episodes van de Roy Rogers Show. Het paard kon onder andere dood neervallen als er een schot klonk en weer opstaan na het fluitsignaal van cowboy Roy. Trigger, geboren in 1932, verliet de wereld op een mooie leeftijd van 33 jaar.