Als mensen zijn we gewend om gemakkelijk met elkaar te communiceren. Spreken we niet dezelfde taal? Dan komen we altijd nog ver met lichaamstaal.
Maar hoe zit dat in het dierenrijk?
Ook dieren moeten manieren vinden om met elkaar te communiceren. Daar hebben ze een aantal handige trucjes voor. Je ontdekt ze in deze top 10 indrukwekkende manieren waarop dieren communiceren.
Prairiehonden kunnen mensen beschrijven
Prairiehonden zijn kleine knaagdieren die in de woestijn leven. Het zijn kwetsbare beestjes die voor een smakelijk hapje worden aangezien door talloze roofdieren. Daarom is het belangrijk dat ze elkaar kunnen waarschuwen wanneer een vijand in de buurt komt.
Hier hebben ze een complexe taal voor, die vooral bestaat uit piepen en blaffen. Ze hebben een uniek woord voor iedere diersoort en dus ook een speciaal woord voor mensen. Sterker nog: ze hebben zelfs een uniek woord voor verschillende soorten mensen. Zo kunnen ze je uiterlijk beschrijven of benoemen hoe snel je beweegt.
Bochelcicaden communiceren met trillingen
Voor het grootste deel van hun leven zijn bochelcicaden op takjes en bloemstelen te vinden. Het is dus niet gek dat ze deze takjes onderdeel hebben gemaakt van hun communicatievorm.
De insecten geven elkaar signalen door, door kleine trillingen te maken. Zo kunnen ze laten weten dat ze lekker eten hebben gevonden, maar ook waarschuwen wanneer er een vijand aankomt. Volwassen bochelcicaden maken deze trillingen om hun partner te versieren. De trillingen zijn enorm klein, waardoor wij ze niet kunnen zien met het blote oog.
Caribische rif inktvissen maken patronen op hun lichaam
Caribische rif inktvissen nemen de term lichaamstaal wel heel letterlijk. Deze bijzondere dieren hebben namelijk unieke pigmentcellen die van kleur kunnen veranderen. Dat is handig wanneer je je wilt verstoppen, maar ook voor communicatie. De inktvissen kunnen van kleur veranderen wanneer hun stemming verandert. Deze techniek gebruiken ze ook om meer ingewikkelde gedachtes uit te wisselen. Soms veranderen ze van kleur om een partner te lokken, maar agressie uiten ze ook via hun kleur.
Olifanten kunnen op lange afstand communiceren
De olifant bewijst dat je geen mobiel abonnement nodig hebt om op lange afstand met elkaar te kunnen praten. Deze dieren kunnen namelijk met elkaar communiceren terwijl ze niet bij elkaar in de buurt zijn. Wetenschappers vroegen zich lange tijd af hoe dat kan, totdat ze ontdekten dat olifanten ontzettend lage geluiden kunnen maken. Deze geluiden hebben zo’n lage frequentie dat wij ze niet kunnen horen, maar ze kunnen wel een lange afstand afleggen. Maakt een olifant echt veel herrie? Dan voel je misschien een beetje druk op je lichaam door deze lage trillingen.
Bultruggen zijn poëten
Wanneer mannelijke bultruggen een vrouwtje willen versieren, doen ze dat door te zingen. Dat is al indrukwekkend, maar deze dieren gaan nog een stapje verder. Ze zijn namelijk in staat om liedjes te maken waarin rijm voorkomt. Het tempo van de liedjes is ook constant. Wanneer wij met onze oren naar het lied luisteren klinkt het alsof je maag van streek is, maar wanneer je een geluidsopname 15 keer sneller afspeelt klinkt de bultrug net als een fluitend vogeltje.
Mollen headbangen
Het is algemeen bekend dat de mol in donkere tunnels leeft waar weinig licht komt. De dieren hoeven dan ook niet goed te zien en gebruiken geen visuele tekens om met elkaar te communiceren. Ze hebben een ander trucje gevonden om hun familieleden op de hoogte te brengen van nieuws. Sommige molsoorten kiezen ervoor om tegen de wand van hun tunnel te headbangen. De trillingen verspreiden zich dan door het hele gangenstelsel, waardoor er een boodschap wordt doorgegeven. Ze hebben zelfs speciale patronen, waardoor hun buurmannen ze kunnen herkennen.
Bonobo’s klinken als baby’s
Apen en mensen lijken in veel aspecten op elkaar, maar bonobo’s maken het wel heel bont. Ze communiceren namelijk zoals pasgeboren baby’s dat doen. Ze maken kleine binnensmondse geluiden die allerlei verschillende betekenissen kunnen hebben.
De hoogte, lengte en luidheid van de geluiden bepalen de betekenis. Zo kunnen ze positieve emoties delen met de dieren in hun familie, maar ook woede en verdriet uiten. Je kunt dus zeggen dat bonobo’s zich als echte baby’s gedragen.
Vleermuizen praten tegen elkaar
Wanneer je een vleermuis ziet rondvliegen, hoor je alleen maar zijn vleugels flapperen. Dat betekent niet dat deze dieren stil zijn. Sterker nog: ze communiceren constant met elkaar en met de wereld om hen heen.
Ze gebruiken ultrahoge geluiden die wij niet kunnen horen, maar waarmee ze hun positie tegenover andere vleermuizen, bomen en prooien kunnen bepalen. Wanneer de dieren met elkaar willen communiceren, maken ze hoge piep- en krijsgeluiden die wij ook niet kunnen horen. Mannetjes creëren lange en geruststellende geluiden wanneer ze een vrouwtje willen versieren, terwijl ze agressieve geluiden maken om andere mannetjes weg te jagen.
Raven gebruiken lichaamstaal
Wanneer mensen met elkaar praten, gebruiken ze vaak hun hun lichaam om beelden te verduidelijken en de boodschap goed over te brengen. Raven zijn slimme dieren die dezelfde techniek gebruiken om te communiceren. Ze zijn ze in staat om naar spullen te wijzen met behulp van hun snavel, precies zoals wij onze wijsvinger zouden gebruiken. Ze kunnen takjes en steentjes ook vasthouden en bewegen met behulp van hun snavel. Het lijkt simpel, maar deze geavanceerde techniek is dé manier waarop een raaf zijn partner versiert.
Gorilla’s hebben een uitgebreid vocabulaire
En gorilla kan maar liefst twintig verschillende geluiden maken om met een ander te communiceren. Soms is het een zacht fluistergeluid, terwijl de dieren ook hard kunnen brullen.
De geluiden hebben allemaal een andere betekenis, zoals waarschuwen voor gevaar en het versieren van een partner. Daarnaast zijn gorilla’s ook bekend met het gebruiken van lichaamstaal. Zo geven ze bepaalde feromonen af waarbij ze informatie delen over hun gezondheid en vruchtbaarheid.
Enkele soorten gorilla’s kunnen bovendien een nare geur afgeven wanneer ze vijanden op afstand houden. Tel daar talloze gezichtsuitdrukkingen bij op en het is duidelijk dat deze dieren een rijk vocabulaire hebben.