Hagedissen leven van nature liever in warmere delen van de wereld, maar ook in Nederland zijn deze beestjes te vinden. In totaal wonen er vier verschillende hagedissensoorten in ons land. Hier ontdek je welke vier dat zijn en wat iedere soort uniek maakt.

Muurhagedis

muurhagedis

De muurhagedis is een van de meest voorkomende hagedissen in Europa. Toch is het zeldzaam om deze diertjes in Nederland te zien, want ze komen vrijwel alleen in Limburg voor. Sterker nog: ze leven vrijwel exclusief in Maastricht, waar ze de stadswallen tot hun thuis hebben gemaakt. Deze hagedissen hebben een bruine kleur en een lang, plat lichaam. Ze danken hun naam aan de plek waar ze het liefste wonen: in of op muren. Verder zijn ze ook fan van steenhopen, waar ze zich goed kunnen verstoppen voor hun natuurlijke vijanden.

Zandhagedis

zandhagedis

Waar de muurhagedis vooral op muren leeft, heeft de zandhagedis een voorkeur voor zanderige gebieden. In Nederland vind je deze dieren dus vooral aan de kust, maar ook in de Veluwe. Helaas wordt het leefgebied van de hagedis steeds kleiner, doordat zandgebieden steeds vaker bebost worden. De kleur van de zandhagedis maakt hem opvallend, want de mannetjes hebben een felgroene kleur. Dit in tegenstelling tot veel andere hagedissen, die voornamelijk een bruine kleur hebben. De kop van deze hagedis is ook relatief groot.

Hazelworm

hazelworm

Wanneer je de hazelworm ziet, denk je waarschijnlijk niet dat je met een hagedis te maken hebt. Deze beestjes zien er namelijk uit als slangen, met een lang lichaam zonder poten. Toch hoort de hazelworm officieel bij de hagedissen. De dieren eten voornamelijk regenwormen en naaktslakken en vinden het fijn om in goed beschutte plekken te leven. De hazelworm staat namelijk bekend om zijn schrikachtige natuur, waarbij hij zo snel mogelijk vlucht wanneer iets hem afschrikt. De vrouwtjes hebben een simpele bruine kleur, terwijl de mannetjes blauwe vlekken hebben.

Levendbarende hagedis

Levendbarende hagedis

In grote delen van Europa en Azië komt de levendbarende hagedis voor, dus ook in Nederland. In tegenstelling tot veel andere hagedissen is dit diertje helemaal gewend aan het koudere en nattere klimaat van Noord-Europa. Dat maakt de overlevingskansen van de hagedis groter. Zo leggen deze hagedissen geen eieren, maar houden ze hun eieren in hun eigen lichaam. Zo kunnen ze veilig en warm worden uitgebroed, wat de kans vergroot dat de nakomelingen van de levendbarende hagedis veilig geboren worden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media