Bij giftige dieren denk je waarschijnlijk niet aan vogels. Er zijn dan ook maar een paar vogels op aarde die giftig zijn. En ze spelen ook nog een beetje vals, ze zijn niet giftig uit zichzelf, maar doordat ze giftige dieren of planten opeten. Een overzicht van alle giftige vogels op aarde.

Bergpitohui

Bergpitohui

De Bergpitohui leeft in Nieuw Guinea. De plaatselijke bevolking was al vele jaren op de hoogte dat de veren en huid van deze vogels giftig zijn. Onderzoekers kwamen hier pas in 1989 achter. De vogel bezit batrachotoxine, een gifstof die bekend is van pijlgifkikkers.
Ze maken het gif niet zelf, maar krijgen het binnen doordat ze giftige kevers (Choresine pulchra) eten. Dit is dezelfde manier waarop de pijlstaartkikkers giftig worden.

De Blauwkapifrit, de bonte pitohui, roestpitohui, ook alle drie vogels endemisch in Niuew Guinea hebben ook alle drie als afweer batrachotoxine.

Arafuralijsterdikkop

Arafuralijsterdikkop

Ook de Arafuralijsterdikkop is endemisch in Nieuw Guinea, en ook deze vogels hebben giftige veren doordat ze smullen van giftige kevers.

Spoorwiekgans

Spoorwiekgans

Ook de Spoorwiekgans is niet giftig van zichzelf, maar wordt giftig door zijn dieet. Deze gans leeft op de draslanden van Sub-Sahara-Afrika. Ook deze vogels snoepen van giftige kevers waardoor hun vlees giftig wordt. Het eten van deze ganzen overleeft een mens niet! Ook leuk om te vermelden dat de Arafuralijsterdikkop behoren tot de snelste vogels ter wereld, ze behalen snelheden van 140 km/uur.

Kwartel

kwartel

De meest bekende vogel van deze lijst is de kwartel. Deze kleine en schuwe vogel, die ook in Nederland broedt, zijn voornamelijk in Frankrijk en Italië een populair maaltje. Ook de kwarteleitjes zijn populair.
Het meeste vlees komt van kwekerijen, maar met wilde kwartels is het oppassen geblazen, ze kunnen namelijk giftig zijn door het eten van bepaalde giftige planten. Dit kan bij mensen leiden tot coturnism dat wordt gekenmerkt door spierpijn en dat kan leiden tot nierfalen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media