Dacht je dat mensen de enigen waren die af en toe van iets te veel alcohol genieten? Dan heb je het mis, want er zijn ook verschillende dieren die dronken kunnen worden. Welke dieren dat zijn en hoe ze aan hun alcohol komen? Dat lees je in deze top vijf dieren die dronken worden.

Vederstaarttoepaja

Vederstaarttoepaja

Dit bijzondere beestje woont in de regenwouden van Maleisië. Het is een knaagdier dat net iets groter is dan een gemiddelde rat. De diertjes worden actief in de avond, wanneer ze in hoge palmbomen klimmen en het liefste gefermenteerde palmnectar drinken. Deze nectar lijkt qua samenstelling veel op bier, dus het is niet gek dat het drankje ook invloed heeft op de vederstaarttoepaja.

Het beestje drinkt meestal twee uur lang van de palmnectar, wat klinkt als een ernstig drankprobleem. De dieren zijn alleen zo gewend aan deze grote hoeveelheden alcohol, dat ze nauwelijks de effecten voelen. Wetenschappers hebben bovendien ontdekt dat hun lichaam alcohol beter verwerkt, waardoor ze minder risico hebben op gezondheidsproblemen.

Vleermuizen

Vleermuizen dronken
cherry-hai / Shutterstock.com

Er zijn verschillende vleermuissoorten die in het wild van gefermenteerd fruit en nectar genieten. De vleermuizen in Midden- en Zuid-Amerika zijn gewend aan het eten van grote hoeveelheden rottend fruit, waardoor ze minder last hebben van de alcohol. Sterker nog, ze kunnen nog altijd recht vliegen en prooien vinden met behulp van echolocatie, zelfs wanneer ze meer alcohol in hun bloed hebben dan is toegestaan voor chauffeurs in Nederland. Wetenschappers hebben ook vleermuizen in Egypte onderzocht. Deze diertjes zijn minder gewend aan alcohol. Zij vlogen al snel tegen obstakels aan zodra ze alcohol in hun bloed hadden zitten.

Pestvogels

pestvogel

Pestvogels staan erom bekend dat ze graag lijsterbessen eten. Dat doen ze zo lang als het kan, zelfs wanneer de besjes een beetje beginnen te rotten. Er komt alcohol vrij in rottend fruit, waardoor pestvogels dronken kunnen worden van hun lekkere maaltijd.

De meeste dieren kunnen maat houden en eten niet te veel, maar er zijn pestvogels die ontzettend dronken worden. Hierdoor kunnen ze niet meer veilig vliegen, dus het komt soms voor dat een pestvogel overlijdt doordat hij met zijn dronken kop tegen een gebouw aanvliegt. Er zijn zelfs pestvogels opgenomen door de dierenambulance, zodat ze hun dronken bui in veiligheid uit konden zitten.

Bijen

Het is gevaarlijk om te rijden onder invloed, maar wat dacht je van vliegen onder invloed? Bijen maken zich vaak schuldig aan dit misdrijf. De insecten leven voornamelijk van nectar, een zoet goedje dat soms kan fermenteren. Gefermenteerde nectar zit vol met alcohol en zorgt ervoor dat bijen dronken worden. Het resultaat? Bijen die helemaal de weg kwijt zijn en niet meer terug kunnen keren naar hun nest. Sommige beestjes zijn zo dronken dat ze niet meer recht kunnen vliegen. Lukt het de bij toch om de weg naar zijn nest terug te vinden? Dan wordt hij door de andere bijen buiten de deur gezet. Hij mag pas naar binnen als hij weer nuchter is.

Vervetten

De vervet is een apensoort die op het Caraïbische eiland Saint Kitts te vinden is. Net zoals alle andere apensoorten is ook de vervet dol op het stelen van menseneten. Vroeger stalen de apen voornamelijk gefermenteerde stukken suikerriet die gebruikt werden om rum mee te maken. Vandaag de dag hebben ze andere slachtoffers, namelijk de toeristen op het eiland. Terwijl toeristen met een cocktail liggen te relaxen op het strand, houden de apen altijd een oogje in het zeil. Staat er ergens een verlaten cocktail? Dan wordt deze meteen gestolen en opgedronken door de dieren. De meeste apen vinden het vooral leuk om een beetje aangeschoten te worden, maar er zijn dieren in hun groep die echte alcoholisten genoemd mogen worden. Uit onderzoek blijkt ook dat de jongere apen vaak meer drinken dan de ouderen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media