Als mensen hebben we altijd iets met het onbereikbare. We willen de hoogste bergtoppen beklimmen om de aarde vanuit een ander standpunt te zien. We willen kunnen vliegen als vogels en dus hebben we maar het vliegtuig uitgevonden. Deze vijf vogels, echter, hoeven niets uit te vinden of te beklimmen om de wereld van hoog te aanschouwen. Dit zijn de vijf vogels die het hoogste vliegen.

5. De Alpenkauw

Alpenkauw
Jim Higham/flickr/CC BY 2.0

We hoeven niet uit te leggen hoe moeilijk het voor de mens is om op eigen kracht een hoogte van 8.000 meter te bereiken. De Alpenkauw heeft iets minder moeite om op deze hoogte acrobatische stunts uit te halen. Ze maken duizelingwekkende duikvluchten waarna ze opnieuw een heel stuk zweven. Vervolgens storten ze loodrecht naar beneden om dan vlak voor de grond te raken terug erg steil op te trekken. Hiervoor maken ze gebruik van de wervelende luchtstromen die rond de bergtoppen hangen.

4. Wilde zwaan

wilde zwaan
Sciadopitys/flickr

Je zou het niet meteen verwachten, maar ook de wilde zwaan haalt erg hoge hoogtes. Zo werd er ooit een groep wilde zwanen opgemerkt boven Noord-Ierland die een hoogte hadden bereikt van maar liefst 8.200 meter. Deze vogelsoort met een spanwijdte van 205 tot 275 cm komt voor in Eurazië en trekt tijdens de wintermaanden naar India en het zuidoosten van China.

3. De Indische gans

Indische gans
Diliff/wikicommons

Gelukkig vliegt de Indische gans op een hoogte van maar liefst 8.800 meter, want tijdens hun migratietrek van Centraal-Azië naar de draslanden van India moeten ze immers de Himalaya oversteken. Voor deze oversteek zijn ze aangepast aan de lage luchtdruk en de koude temperaturen op deze hoogte. Dit door hun iets groter vleugeloppervlak in vergelijking met andere ganzen van hetzelfde gewicht. Eens op hogere hoogte nemen ze efficiënter zuurstof op om zich aan te passen aan de lage zuurstofgehaltes.

2. De Kraanvogel

Kraanvogel
Arturo de Frias Marques/wikicommons

Het leefgebied van de kraanvogel is erg uitgestrekt en loopt van West-Europa tot Oost-Azië. De kraanvogel kan hoogtes tot 10.000 meter bereiken. Op die manier ontlopen ze de arend die zich rond de bergpassen van de Himalaya bevindt. Met een grootte tot 120 centimeter lang, net iets groter dan de ooievaar, is het een erg majestueuze vogelsoort. Met een spanwijdte van 2 tot 2,3 meter en een verenkleed dat overwegend licht blauwgrijs is met op de rug roestkleurige vlekken doet het wat aan een reiger denken. Ook in ons land wordt de kraanvogel vaak als trekvogel waargenomen.

1. Rüppells gier

Rüppells gier
RPS (Rob Schoenmaker)/wikicommons

Geen vogel bereikt hogere hoogtes dan de Rüppells gier. Ze gebruiken hun uitstekende zicht om het landschap onder hen te scannen op mogelijke prooien. In de plaats van heel wat afstand te leggen, gebruiken ze de hoogte om een groter gezichtsveld te verkrijgen. Hoogtes tot 11.300 meter zijn hierbij niet ongewoon. Als ze hierdoor een prooi in het zicht krijgen, is de klim het uiteraard waard geweest. De giersoort komt voornamelijk voor in Afrika en heeft een spanwijdte van 230 tot 250 cm.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media