Steeds meer dieren worden met uitsterven bedreigd. Toch blijven de dieren zich aanpassen om de overlevingskansen zoveel mogelijk te vergroten. Hoeveel wegen en bedrijventerreinen er ook in hun leefgebied worden gebouwd. Ze vinden altijd wel weer een nieuw onderkomen. De overlevingskansen van dieren hangen voor een deel ook van geluk af. Net als dat het winnen op slots in het casino van geluk afhangt. Het enige wat je kan doen is zitten en toekijken. Dit zijn de overlevingskansen van dieren in Nederland.
Processen die de overlevingskans verlagen
In het geval van een klein aantal individuen van een bepaalde soort zijn er vier processen die de overlevingskansen verlagen. Als het weer een jaar slechter is dan normaal kan het zijn dat een aantal individuen het niet overleefd. Hierdoor kan het dat de populatie uitsterft. Daarnaast planten niet alle dieren zich bij elke mogelijkheden voor. Als de populatie hierdoor niet genoeg wordt uitgebreid is de kans op uitsterven weer heel groot.
Er kunnen ook onvoorspelbare catastrofes plaatsvinden. Overstromingen, bosbranden en orkanen kunnen een populatie volledig van de kaart vegen. Zo’n catastrofe kan alle dieren van de populatie ombrengen. Als laatst zijn er nog genetische processen die het de populatie moeilijk maken. Een te kleine genenpool zorgt uiteindelijk altijd voor problemen. Hier gaan we wat verder op in.
Genetische erosie
Hoe kleiner de populatie, hoe groter de effecten van genetische drift zijn. Uiteindelijk zullen er genetische varianten uit de populatie verloren gaan. Deze genen komen niet meer in de populatie voor en zullen de dieren belangrijke eigenschappen verliezen.
Daarnaast is er niet genoeg keuze in een kleine populatie. Inteelt neemt al snel de hele populatie over en hierdoor komen erfelijke afwijkingen erg snel omhoog. Als mensen zich gaan bemoeien met het kruisen van goede individuen lopen vaak tegen problemen aan door inteelt. In dit geval gaan de ingeteelde individuen snel slecht presteren.
In Nederland zien we ook genetische drift, inteelt en dus genetische erosie in individuen terug. Dit kan de overlevingskansen van een hele populatie verlagen en daardoor de dieren in gevaar brengen.
Oplossing voor deze problemen
Het is duidelijk dat de genetische verarming van populaties een echt probleem is, maar nu moet er worden begrepen wat de meest vatbare populaties zijn. Begrijpen welke planten en dieren last hebben van de inteelt is een van de eerste stappen. Planten zelfbestuiving altijd al en dit is een van de beste voorbeelden van inteelt. De planten lijken hier echter geen last van te hebben.
De Nederlands overheid probeert dieren zoveel mogelijk vrijheid te geven in de beweging. Dit doen ze door het bouwen van wildviaducten over de snelwegen of het aanleggen van dassentunnels. Zo worden populaties niet geïsoleerd. De andere mogelijkheid is om de planten en dieren zelf te helpen. Wij als mens kunnen de planten en dieren namelijk verplaatsen naar gebieden om de ” rel=”noopener” target=”_blank”>genenpool van populaties te vergroten. Bij bevers en otters is dit al het geval, maar er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.