De kever is de grootste dierenorde ter wereld, met meer dan 350.000 verschillende keversoorten verdeeld over alle gebieden op aarde. Het is dus niet gek dat sommige kevers een opvallend groot formaat hebben. Wil je meer te weten komen over de grootste kevers ter wereld? Lees dan verder, want je ontdekt ze in deze top tien.

10. Cotinis mutabilis

Cotinis mutabilis

De cotinis mutabilis is prachtig om te zien dankzij zijn groene kleur. De kever heeft een mooie lengte van gemiddeld 4 centimeter. Hij leeft voornamelijk in het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico. Hier leven de larven voornamelijk van planten die in woestijngebieden groeien, zoals cactussen. Volwassen kevers hebben het voornamelijk op fruit voorzien, zoals vijgen.

9. Dennen-geelschildboktor

Dennen geelschildboktor

De naam van deze kever is gebaseerd op de plek waar hij voornamelijk te vinden is, namelijk in hoge dennenbomen. De dennen-geelschildboktor leeft in bepaalde delen van Noord-Amerika, voornamelijk in het zuid- en noordwesten. De beestjes kunnen vliegen en hebben een gemiddelde lengte tussen 4 en 6 centimeter. Naast hun indrukkwekkende lengte hebben ze ook extra lange antennes. Dat zorgt ervoor dat deze kevers nog meer opvallen.

8. Heldenbok

heldenbok

Veel van de grootste kevers ter wereld zijn niet in Europa te vinden, maar de heldenbok wel. Deze kever heeft een gemiddelde lengte van 5 centimeter. Dat is niet de enige reden waardoor dit beestje opvalt. De heldenbok heeft namelijk enorm lange antennes. Bij de mannetjes zijn deze antennes vaak langer dan hun hele lichaam. Ondanks dat de heldenbok in Europa voorkomt, leeft hij niet in Nederlandse natuurgebieden.

7. Atlaskever

atlaskever

Deze kever is vernoemd naar Atlas, een reus uit de Griekse mythologie. De indrukwekkende beestjes leven voornamelijk in Indonesië, maar zijn ook in andere Aziatische landen te vinden. De kevers zijn zwart en hebben drie indrukwekkende hoorns. Ze zijn natuurlijk ook relatief groot, met een gemiddelde lengte van 7 centimeter. Het zijn felle beestjes, want zelfs de larven van de atlaskever kunnen bijten wanneer ze worden lastiggevallen.

6. Vliegend hert

vliegend hert

Het vliegend hert is de grootste kever van Europa. Dit beestje heeft zijn naam te danken aan de vorm van zijn kaken. De mannetjes hebben namelijk enorme kaken die op het gewei van een hert lijken. Ze gebruiken deze kaken voornamelijk om indruk te maken op vrouwtjes. De gemiddelde lengte van een vliegend hert ligt rond de 9 centimeter. Je kunt deze gigantische kever gewoon in het bos tegenkomen, maar de kans is vrij klein.

5. Goliathkever

goliathkever

Deze kever is niet voor niets vernoemd naar de beroemde reus uit de bijbel. De lengte van deze kevers kan sterk verschillen, variërend van 6 tot 11 centimeter. Ze hebben daardoor een flink gewicht, gemiddeld rond de 85 gram. Je herkent de goliathkever niet alleen aan zijn enorme omvang, maar ook aan zijn kleur. De kevers zijn namelijk zwart met witte strepen rondom hun kop. Ze leven voornamelijk in de warmste gebieden van Afrika.

4. Olifantkever

olifantkever

Het is natuurlijk duidelijk waar deze kever zijn naam aan te danken heeft. Het zijn grote en brede kevers die daardoor ook wel de olifant van het insectenrijk genoemd worden. Hun gemiddelde lengte ligt tussen 7 en 12 centimeter. De dieren hebben een zwarte kleur, maar lijken soms bruin of geel. Dat heeft te maken met de piepkleine haartjes die het lichaam van dit insect bedekken. Je vindt ze voornamelijk in Zuid- en Midden-Amerika, maar de olifantkever leeft ook in Australië.

3. Herculeskever

herculeskever

De herculeskever heeft zijn naam te danken aan een mythologisch figuur met een ongekende kracht. Dat is niet voor niets, want deze insecten kunnen 850 keer hun eigen gewicht dragen. Dat betekent dat het het op een na sterkste levende wezen op aarde is. Ze kunnen een lengte tussen de 14,5 en 17 centimeter bereiken. Hun vleugels hebben een prachtige groene kleur, terwijl hun kop en poten zwart zijn. De kever leeft voornamelijk in Midden-Amerika.

2. Macrodontia cervicornis

Macrodontia cervicornis

De macrodontia cervicornis heeft geen lang lijf, maar toch heeft deze kever een gemiddelde lengte van 17 centimeter. Dat heeft voor een groot deel te maken met de enorme onderkaken van deze kever. Deze kaken zijn goed voor de helft van zijn indrukwekkende lengte. Het beestje heeft een bruin met gele kleur en leeft voornamelijk in de regenwouden van Zuid-Amerika.

1. Titanus giganteus

Titanus giganteus

Ook deze kever heeft een naam die iets verklapt over zijn grootte. Het is de langste kever ter wereld, met een lengte tussen de 16 en 18 centimeter. Hun enorme grootte maakt deze kevers ook enorm sterk. Er wordt gedacht dat hun kaken sterk genoeg zijn om een potlood te breken. De kans dat je deze kevers in het wild tegenkomt is klein. Ze leven voornamelijk in regenwouden in Zuid-Amerika, bijvoorbeeld in Venezuela, Colombia en Ecuador.

Titanus giganteus grootste kever inde hand
Margus Vilbas / Shutterstock.com
Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media