Je zou verwachten dat de grootste dieren op aarde meteen het sterkste zijn, toch? Toch staat de olifant niet op nummer 1 van dit lijstje. Hoe dat kan? Wanneer je wilt weten hoe sterk een dier is moet je natuurlijk wel kijken naar de verhoudingen tussen kracht en gewicht. Daardoor staan er nogal wat verrassende dieren op dit lijstje met de 10 sterkste dieren.

10. Arend

Steenarend2
Tony Hisgett/flickr

Arenden zijn echte roofdieren, wat betekent dat ze heel wat kracht nodig hebben om hun prooi te kunnen vangen. Met hun scherpe nagels en bek doen ze het vuile werk, maar wanneer ze eenmaal een vos of een klein hert te pakken hebben moeten ze deze ook kunnen optillen. Een arend kan maar liefst vier keer zijn eigen gewicht tillen, wat hem meteen de sterkste vogel ter wereld maakt.

9. Anaconda

Veel slangen zijn voorzien van gif om zo hun prooi snel en gemakkelijk uit te schakelen. De Anaconda heeft deze luxe niet, en moet zijn maaltijden vangen met niets anders dan zijn kracht. De slang staat bekend als de sterkste wurgslang op aarde. Wanneer hij een prooi eenmaal te pakken heeft, kan hij zo lang en zo hard knijpen met zijn lichaam dat zijn tegenstander geen schijn van kans heeft.

8. Grizzlybeer

Bruine beer
Carl Chapman/wikicommons

De Grizzly beer ziet er zo lief en aaibaar uit maar in werkelijkheid is deze beer echt geen lieverdje. Ze kunnen maar liefst 2,5 meter lang worden en met gemak meer dan 350 kilo wegen. Tel daarbij op dat ze snel rennen, scherpe tanden en klauwen hebben en ook ontzettend prikkelbaar zijn en je hebt een dier dat door geen enkel ander beest te verslaan is.

7. Os

Os

De os is misschien geen indrukwekkend roofdier, maar hij is wel ongelofelijk sterk. Het is niet voor niks dat deze dieren vroeger werden gebruikt in de landbouw als een soort dierlijke machines. Ossen zijn namelijk in staat om tot wel 800 kilo aan gewicht te dragen. Boeren gebruikten de beesten vroeger dus voor het omspitten van het land, maar ook om zware wagens vol met de oogst te vervoeren.

6. Tijger

siberische tijger 3

Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders. Voeg daar hun sterke kaken vol scherpe tanden aan toe en je hebt een dier dat onverslaanbaar lijkt te zijn.

5. Gorilla

Mensen en gorilla’s stammen van dezelfde voorouders, maar gorilla’s hebben het op het gebied van spieren wel beter bekeken. Wanneer je de armen van deze apen ziet weet je dat je met echte krachtpatsers te maken hebt. Omdat deze dieren zoveel klimmen en door bomen slingeren worden hun armen alleen maar sterker. Een gemiddelde gorilla is zelfs vijftien tot twintig keer zo sterk als een mens.

4. Afrikaanse Olifant

Savanneolifant

Het zijn de grootste dieren die je op het land kunt vinden, waardoor je misschien zou verwachten dat het ook de sterkste beesten op aarde zouden zijn. Toch staat de Afrikaanse olifant niet bovenaan dit lijstje, maar wel op een indrukwekkende vierde plaats. De dieren wegen zelf al duizenden kilo’s en zijn ook in staat om gewicht te houden tot wel 9000 kilo. De kracht van hun slurf is ook niet mis, want hiermee kunnen ze iets van 300 kilo optillen.

3. Bladsnijdersmier

Bladsnijdersmier
Norbert Potensky/wikimedia

Van het grootste dier op aarde naar een van de kleinsten. Mieren staan over het algemeen wel bekend om hun kracht, maar zijn ze echt sterker dan een olifant? In verhouding wel, want de bladsnijdersmier is in staat om dingen te dragen met een gewicht van 50 keer zijn eigen lichaamsgewicht. Ter vergelijking: dat is alsof een mens van 80 kilo een olifant op kan tillen.

2. Neushoornkever

Neushoornkever
Bartosz_Kowalewicz/wikimedia

Was je al onder de indruk van de bladsnijdersmier? De neushoornkever maakt het nog gekker. Deze kleine kever kan namelijk 850 keer zijn eigen lichaamsgewicht tillen. Voor deze kleine kevers betekent het dat ze steentjes kunnen vervoeren, maar dat is dus een echte prestatie voor een dier dat maar een paar gram weegt. Hij heeft zijn naam te danken aan de hoorns op zijn kop, waarmee hij kan vechten met andere kevers.

1. Mestkever

Mestkever
Rafael Brix/wikimedia

De nummer 1 van dit lijstje is weer een kever, maar dan de mestkever. Ja, deze dieren die mest in balletjes rollen zijn in verhouding sterker dan een olifant, een tijger en een beer. Ze zijn in staat om dingen met een gewicht van 1141 keer hun eigen lichaamsgewicht te tillen en dus de absolute koning van de dierenwereld wanneer het op kracht aankomt.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media