De primaten of opperdieren vormen een orde van de zoogdieren, waartoe alle halfapen en apen (waaronder de mens) worden gerekend. De wetenschappelijke naam “Primates” betekent “eersten”. Welke zijn nu de allergrootste primaten? We beschrijven de top 5. Het gaat over gemiddelden. Zouden we de zwaarste mens ooit meerekenen (600+ kilogram) dan zouden we op nummer één staan!

5. Baviaan


Charles J Sharp/wikimedia

Deze apensoort leeft op de grond en komt voor ten zuiden van de Sahara en in het zuidelijke gedeelte van het Arabisch schiereiland. Bavianen zijn erg herkenbaar door hun diep gelegen ogen, grote wenkbrauwen en vaak opgezwollen achterste. Ze worden tot 110 centimeter groot en zijn gekend als omnivoren. Dit wel zeggen dat ze naast planten ook dierlijk voedsel eten zoals sprinkhanen, slakken, schorpioenen, hagedissen, vissen en kikkers. Bavianen hebben veel vijanden waaronder de luipaard en de leeuw, maar evenzeer worden ze aangevallen door een chimpansee of python. Ze trekken echter wel rond in grote groepen bestaande uit dominante mannetjes en vrouwtjes met jongen.

4. Chimpansee


Ikiwaner/wikimedia

De chimpansee is de nauwste variant van de mens en komt enkel in Afrika voor. Hun lage aantal zorgt ervoor dat ze op de lijst van bedreigde diersoorten staan. Volgens sommige wetenschappers zouden er nog nauwelijks 100.000 exemplaren zijn. De chimpansee is vooral vroeg in de ochtend en in de namiddag actief. Op het heetste moment van de dag rust hij in de bomen of op de grond. Chimpansees leven vooral van fruit maar soms wordt dit aangevuld met bladeren, noten en boomschors. Soms zouden ze ook insecten en vogeleieren op hun dieet zetten. Ze leven in kleine groepen van maximaal 10 apen maar verdedigen een erg groot territorium.

3. Orang-oetan


Eleifert/wikimedia

De Orang-oetan kent twee verschillende soorten. De soort die leeft op Sumatra en die op Borneo. De Orang-oetan is een van de makkelijkst te herkennen aapsoorten door hun rode vacht. Ze leven het vaakst in de bomen en voeden zich met vruchten, schors en insecten. Iedere dag maken ze een nieuw nest. Een onderneming die slechts vijf tot zes minuten duurt. Een volwassen orang-oetan weegt al snel 80 kilogram. Ook de orang-oetan is een bedreigde diersoort.

2. Mens


D Sharon Pruitt/wikimedia

De mens is de tweede grootste primaat die er rondloopt en komt overal ter wereld voor. Wat de mens onderscheidt van andere primaten is dat ze bijzonder gedreven zijn in het communiceren. Mensen leven in complexe sociale structuren waarin er weinig tot geen hiërarchie is. Dit zorgt ervoor dat de mens vaak samen leeft in een groep, ook al zijn ze geen familie of niet verwant.

1. Gorilla

De gorilla is de grootste levende primaat en is in tegenstelling van wat je zou verwachten een herbivoor. Een mannetje wordt tot 1,90 meter groot en weegt dan al snel 210 kilogram. De gorilla komt voor in West- en Centraal Afrika maar hun populatie is serieus gedaald waardoor het een bedreigde diersoort is geworden. Dit is vooral te wijten door de vele stropers die van het dier een doel hebben gemaakt. Lees hier over de verschillende soorten gorilla’s.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media