Wanneer je in je eigen achtertuin een vlinder rond ziet fladderen, is het al een prachtig gezicht. Ze hebben niet alleen allerlei verschillende kleuren, maar kunnen ook de meest uiteenlopende formaten hebben. Dat maakt sommige vlindersoorten nog indrukwekkender om te zien. Wil je weten welke vlindersoorten het grootste formaat hebben? Lees dan verder, want dit is de top tien grootste vlindersoorten.

10. Papilio homerus

Papilio homerus ulster
Robert Nash/wikimedia/CC BY 2.5

Deze vlinder heeft een spanwijdte van 15 centimeter. Hij heeft een prachtige kleurencombinatie van zwart en geel en komt alleen voor op Jamaica. Helaas zijn hun aantallen door de jaren heen flink afgenomen, waardoor er vandaag de dag nog maar twee groepen van deze vlinders op het eiland te vinden zijn. Het is bovendien lastig om de papilio homerus in het wild te spotten, want ze leven het liefste in dichtbegroeide regenwouden.

9. Troides miranda

Troidesmiranda
Robert Nash/wikimedia/CC BY 2.5

De troides miranda is weer net iets groter, met een gemiddelde spanwijdte rond de 17 centimeter. Het is een beschermde vlindersoort die gelukkig nog niet met uitsterven wordt bedreigd, maar de aantallen nemen langzaam maar zeker toch af. Ook deze vlinders hebben een bijzonder patroon van zwart en geel. Ze komen van nature voornamelijk voor op eilanden zoals Borneo en Sumatra. De beestjes zijn ontdekt door Arthur Gardiner Butler.

8. Troides magellanus

Troides magellanus

Met een spanwijdte van 18 centimeter is de troides magellanus indrukwekkend om te zien. Dit insect heeft zijn naam te danken aan Ferdinand Magellan, een ontdekkingsreiziger die in de Filipijnen gestorven is. De diertjes leven dan ook voornamelijk in de Filipijnen, maar komen ook voor in Thailand. Niet alleen hun grootte zorgt ervoor dat ze bewonderd worden, want ze hebben ook ontzettend felle kleuren.

7. Ornithoptera chimaera

Ornithoptera chimaera
Anaxibia/wikimedia/CC BY-SA 3.0

Deze vlinder is weer een slag groter met een spanwijdte van 19 centimeter. Ze hebben een bijzonder klein leefgebied, want ze leven alleen in een heel specifiek gedeelte van Papoea-Nieuw-Guinea. De vlinders overleven het beste in regenwouden. Daar zijn hun kleuren ook helemaal op afgestemd, want de ornithoptera chimaera heeft vleugels in de kleuren geel, groen en zwart. Hierdoor vallen ze minder op.

6. Ornithoptera croesus

Ornithoptera croesus

Met een spanwijdte van 20 centimeter heeft ook de ornithoptera croesus een plek op dit lijstje verdiend. Hij heeft een prachtige kleur, wat een mengeling is van oranje, bruin en geel. De beestjes leven alleen in Indonesië, waar hun voortbestaan helaas wordt bedreigd. Hun leefgebied wordt namelijk steeds kleiner door de kap van grote natuurgebieden.

5. Troides hypolitus

Troides hypolitus

Ook deze vlindersoort heeft een spanwijdte van gemiddeld 20 centimeter. De troides hypolitus heeft niet alleen bijzondere kleuren die de vlinder op laten vallen, want op zijn vleugels ontdek je ook een paar patronen. Zo heeft hij een combinatie van strepen en stippen op zijn lichaam. De combinatie van zwart en geel zorgt ervoor dat de vlinder op een wesp lijkt, waardoor hij vijanden af kan schrikken.

4. Troides prattorum

Troides prattorum

De troides prattorum is indrukwekkend groot met een spanwijdte van 20 centimeter. Dit beestje leeft alleen op het Indonesische eiland Buru, waar hij vooral in hoge gebieden te vinden is. De vleugels van deze soort hebben wat weg van de troides hypolitus, maar hebben een iets ander patroon. Ook deze vlinder wordt met uitsterven bedreigd. Dat komt niet door zijn kleine leefgebied, maar doordat verzamelaars allemaal een exemplaar van deze vlinder in hun collectie willen hebben.

3. Papilio antimachus

Papilio antimachus

Deze vlinder is een stuk groter dan zijn voorgangers, met een spanwijdte van 23 centimeter. Hij heeft een uniek patroon op zijn vleugels, in de kleuren zwart, bruin en oranje. De papilio antimachus kan goed overleven doordat hij enorm giftig is. Zo krijgt een roofdier dat hem opeet meteen zijn verdiende loon. Je vindt deze vlinder voornamelijk in het midden van Afrika, waar hij vooral leeft in vochtige gebieden die dichtbegroeid zijn.

2. Ornithoptera goliath

Ornithoptera goliath

De ornithoptera goliath heeft niet voor niets Goliath in zijn naam, want deze vlinder heeft een spanwijdte van 27 centimeter. Ze leven exclusief in Nieuw-Guinea, waar ze het niet altijd even makkelijk hebben. De planten waar ze in leven zijn namelijk erg zeldzaam. Hierdoor is het een uitzondering wanneer je deze vlindersoort in het wild spot. De mannetjes van deze soort hebben veel fellere kleuren dan de vrouwtjes, met een combinatie van groen, geel en zwart.

1. Alexandra’s vogelvlinder

Alexandras vogelvlinder

De grootste vlinder op aarde is Alexandra’s vogelvlinder, met een spanwijdte van 28 centimeter. De vlinder heeft zijn naam te danken aan koningin Alexandra van Denemarken, die koningin van Engeland was toen deze vlindersoort ontdekt werd. De vlinder heeft ook nog eens unieke kleuren, met prachtige groenblauwe strepen. Helaas wordt deze vlindersoort met uitsterven bedreigd. De vlinders wonen namelijk alleen in een bepaalde regio in Papoea-Nieuw-Guinea, waar in 1951 een vulkaan uitbarstte.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media