Er zijn talloze paardensoorten te vinden op deze aarde, maar er zijn een aantal soorten die echt populair zijn. Deze paarden hebben een uiterlijk of andere kenmerken waar paardenliefhebbers echt gek op zijn. Misschien zijn ze goed in springen, kunnen ze juist ontzettend goed rennen of is hun uithoudingsvermogen perfect. Je kunt hier alles lezen over de 10 populairste paardensoorten ter wereld.

10. Arabier

Deze paardensoort heeft zijn naam overduidelijk te danken aan zijn afkomst. Arabieren komen oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland. Er wordt gedacht dat dit mogelijk de oudste paardensoort ter wereld is. Je herkent arabieren aan hun kleine hoofd en de holle knik bij hun neus. Dankzij hun afkomst hebben ze een ontzettend goed uithoudingsvermogen, aangezien ze zelfs in de hoogste temperaturen moesten kunnen leven en lopen.

9. Quarter Horse

Quarter Horses staan bekend als de snelste paarden op korte afstanden. Deze paarden zijn dus ontzettend geliefd binnen de paardensport. De soort komt oorspronkelijk uit Amerika en is vandaag de dag een van de populairste rassen die je daar tegenkomt. Ze worden vooral veel gebruikt voor western activiteiten. Je kunt dus wel zeggen dat dit paard door en door Amerikaans is.

8. Engelse Volbloed

Deze Britse paarden zijn gefokt met het doel om de beste wedpaarden te creëren. Dit gebeurde een paar honderd jaar geleden, toen de Britten verschillende paardensoorten met elkaar gingen kruisen. Hiervoor zochten ze de sterkste en de snelste paarden uit. Sindsdien is het fokken van de paardensoort helemaal gereguleerd, waardoor de volbloed echt nog steeds een volbloed is. Je vindt deze paarden niet alleen terug in een race, maar ook tijdens jaagevenementen.

7. Tennessee Walking Horse

Weer een Amerikaans paard in dit lijstje. De Tennessee Walking Horse is oorspronkelijk gefokt als echt boerderijpaard. Dit betekent dat ze kleine klusjes moesten klaren en heel de dag bereden moesten worden. Deze paardensoort was ook populair tijdens de burgeroorlog in Amerika. De Tennessee Walking Horse heeft namelijk een heel gelijkmatige stap, waardoor je er gemakkelijk lange afstanden mee af kunt leggen zonder je oncomfortabel te voelen.

6. Morgan

Deze paardensoort heeft zijn naam te danken aan de oorspronkelijke fokker van het ras: Justin Morgan. De paarden zijn populair, aangezien ze ontzettend veelzijdig zijn. Ze zijn goede sporters, maar je kunt ze ook prima als familiepaard houden. Hun karakter is zachtaardig, maar ze zijn ook niet bang om af en toe een risico te nemen. Je herkent de paarden vooral aan hun formaat, aangezien het relatief kleine paarden zijn.

5. Paint

Als je de vacht van deze paarden ziet, weet je meteen dat het om een paint gaat. Deze paarden hebben namelijk een gevlekte vacht. Meestal zijn ze bruin met wit, maar er zijn ook exemplaren die zwarte vlekken hebben. Ook deze paarden zijn ontzettend zachtaardig. Het is bovendien een echt westernras. De dieren worden dan ook het meeste gebruikt voor de westernsport in Amerika, maar je kunt ze ook prima als gezelschapsdier houden.

4. Appaloosa

Ook deze paarden hebben opvallende vlekjes op hun vacht, al zijn ze veel kleiner dan de vlekken van de paint. Hun grote wendbaarheid en goede uithoudingsvermogen zorgen ervoor dat ze populair zijn voor allerlei soorten paardensporten. Hun grote en sterke lichaam zorgt ervoor dat ze ook perfect zijn als veedrijverspaarden. Het is dus niet gek dat deze veelzijdige soort zo populair is.

3. Miniature Horse

De naam zegt het natuurlijk al: deze paardensoort is absoluut niet groot te noemen. Oorspronkelijk komt de miniature horse uit Europa, maar er is ook een Amerikaanse variant. De meeste paarden binnen deze soort worden niet hoger dan 86 centimeter. Ondanks hun kleine formaat worden ze op allerlei verschillende plekken ingezet. Zo werd deze paardensoort vroeger in kolenmijnen gebruikt en zijn ze tegenwoordig vaak als rijtuigpaarden. Dankzij hun zachtaardige karakter worden de kleine paarden ook af en toe als hulpdieren gebruikt.

2. Warmbloedras

Eigenlijk is dit niet slechts één paardensoort, want een warmbloedras is een mix tussen een volbloed en koudbloed paard. Zo kunnen de goede eigenschappen van twee paardensoorten met elkaar worden gecombineerd om een extra sterk, snel, zachtaardig en mooi paard te creëren. Deze paarden zijn dan ook ontzettend populair binnen de paardensport, aangezien ze alle eigenschappen hebben die een renpaard of dressuurpaard nodig heeft.

1. Andalusiër

Op de eerste plek van dit lijstje staat weer een paardensoort die vernoemd is naar een streek. Deze soort komt uiteraard uit Andalusië, een streek in Spanje. De soort stamt al uit de vijftiende eeuw en ziet er indrukwekkend uit dankzij hun dikke manen en stevige postuur. De dieren zijn ontzettend trots en niet bang voor een uitdaging. Daarom werden ze vroeger veel in oorlogen gebruikt. Tegenwoordig vind je ze vooral terug in de dressuur of in circussen.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media