De snelste menselijke hardlopers halen op het ogenblik een snelheid van ongeveer 38 kilometer per uur. Vele dieren laten de mens op het gebied van snelheid ver achter zich. Het snelste zoogdier is meer dan vier keer sneller dan onze beste hardlopers. Bedenk daarbij dat dit snelste zoogdier een beestje is met een lengte van slechts… 10 centimeter! Maar laten we eerst beginnen met de nummer tien van de snelste zoogdieren.

10. Zwartstaarthaas

Zwartstaarthaas
Jim Harper/wikicommons

Als de zwartstaarthaas vlucht voor een roofdier, kan hij sprongen maken van drie tot zes meter. Door een combinatie van springen en zigzaggen, slaagt hij er dikwijls in om aan zijn achtervolger te ontsnappen. De zwartstaarthaas leeft in het zuiden van de Verenigde Staten en in Noord-Mexico. Deze hazensoort heeft een lengte van zo’n 45 tot 65 centimeter, en heeft opvallend grote oren. De zwartstaarthaas voelt zich het meest thuis in gebieden met kort gras, bijvoorbeeld prairies, weilanden en akkers. Het dier voedt zich met allerlei planten en kruiden. Zijn topsnelheid bedraagt zo’n 72 kilometer per uur.

9. Greyhound: de snelste hond

Greyhound
AngMoKio/wikicommons

In de top tien van de snelste zoogdieren neemt de greyhound de negende plaats in. De greyhound behoort tot de windhonden. Het dier heeft een kortharige vacht en komt meestal voor in vaalzwarte, blauwige, rode of beige kleur, soms met een witte tekening. Het is een trouw en aanhankelijk dier dat zich tegenover vreemdelingen niet agressief gedraagt. De greyhound is een uitstekende jachthond. Adellijke families waarvan de jacht vroeger het favoriete tijdverdrijf was, maakten dankbaar gebruik van het jachtinstinct van de greyhound. De greyhound bereikt snelheden tot 74 kilometer per uur.

8. De echte haas: een langeafstandsrenner bij uitstek

echte haas
Ancheta Wis/wikicommons

Het geslacht van de zogenaamde echte hazen behoort tot de grote familie van de haasachtigen. De echte haas heeft een camouflagekleur, vaak grijsbruin of roodbruin. Als een roofdier nadert, blijft de echte haas vaak plat tegen de grond liggen om dan plots weg te vluchten. Daarbij haalt de echte haas topsnelheden tot 80 kilometer per uur over een afstand van twintig meter. Het dier neemt de achtste plaats in van onze top tien. Hazen zijn planteneters en leven meestal solitair. ’s Nachts rusten ze uit in een ‘leger’.

7. De Indische antilope: de snelste antilope op de Indische vlakten

Indische antilope
Chinmayisk /wikicommons

De zevende plaats van onze top tien gaat naar de Indische antilope. Het dier komt voor in de vlakten van India en Pakistan. Net zoals de zwartstaarthaas kan deze antilopesoort grote sprongen maken en zeer snel rennen. De snelheidsmeter geeft bij de Indische antilope 80 kilometer per uur aan. Het dier kan dit tempo volhouden over een afstand van meer dan 1,5 kilometer!

6. De leeuw: de tweede snelste katachtige

leeuw

De koning der dieren mag in onze top tien natuurlijk niet ontbreken. Toch komt de leeuw qua snelheid slechts op de zesde plaats onder de zoogdieren. Onder de katachtigen is de leeuw de tweede snelste. Zijn topsnelheid loopt op tot 80,5 kilometer per uur. De leeuw kan dit echter niet lang volhouden. Daarom zal hij zijn eindsprint op volle snelheid pas inzetten als hij voldoende dicht tot zijn prooi genaderd is.

5. De gnoe: volhardende langeafstandsloper

Blauwe Gnoe
Muhammad Mahdi Karim/wikicommons

De gnoe of wildebeest komt voor op de grasvlakten in het oosten en zuiden van Afrika. Als de droge tijd aanbreekt, trekken de gnoes in grote kudden naar gebieden waar er meer voedsel te vinden is. Zo leggen ze per jaar soms duizenden kilometers af. Gnoes zijn uitstekende renners. Hun topsnelheid bedraagt net als bij de leeuw 80,5 kilometer per uur, maar gnoes kunnen dit tempo gedurende langere tijd volhouden. De gnoe prijkt daarom op de vijfde plaats in onze top tien.

4. De springbok: hardloper en hoogspringer

Springbok
Yathin S Krishnappa /wikicommons

De springbok heeft zijn naam niet gestolen. Het nationale dier van Zuid-Afrika staat erom bekend dat hij met zijn vier poten recht omhoog kan springen. Als het dier moet vluchten voor een belager, kan hij snelle bochten en hoge sprongen maken. Onderzoekers hebben een topsnelheid van 88 kilometer per uur gemeten. De springbok kan dit echter niet lang volhouden en is dus geen goede langeafstandsloper. Toch levert zijn snelheid hem een verdiende vierde plaats op.

3. De gaffelbok: het snelste hoefdier op de wereld

Gaffelbok

Onder de hoefdieren is de gaffelbok de snelste renner. Bovendien kan dit dier zijn topsnelheid over een afstand van 800 meter volhouden. Snelheidsmeters van natuuronderzoekers gaven voor de gaffelbok 88,5 kilometer per uur aan. Het dier komt daarmee op de derde plaats in onze lijst van snelste zoogdieren. De gaffelbok staat echter op de eerste plaats van diersoorten die snel kunnen rennen over een lange afstand. Men heeft vastgesteld dat hij een snelheid van 56 kilometer per uur kan volhouden over een afstand van meer dan 6 kilometer! De soort komt voor in Noord-Amerika in open gebieden met wilde bloemen, waarmee de gaffelbok zich voedt.

2. De jachtluipaard: het snelste landdier

Jachtluipaard
Malene Thyssen/wikicommons

Iedereen kent de spectaculaire beelden van de jachtluipaard of cheeta die in volle sprint zijn prooi achtervolgt. De cheeta staat bekend als het snelste landzoogdier, en neemt de tweede plaats in op onze lijst. Zijn acceleratievermogen is fenomenaal: het dier slaagt erin om vanuit stilstand in minder dan drie seconden een tempo van ongeveer 100 kilometer per uur te halen. Topsnelheden tot 120 kilometer per uur werden gemeten. De jachtluipaard kan dit echter niet lang volhouden: meestal duurt zijn sprint slechts één minuut.

1. De onbetwiste winnaar: de guanovleermuis

guanovleermuis
guanovleermuis2

Het allersnelste zoogdier ter wereld is de guanovleermuis (ja hoor, een vleermuis is een zoogdier). Het diertje is slechts zo’n 10 cm lang, maar in snelheid is hij onklopbaar. In een tempo tot 160 kilometer per uur schiet hij door de nachtelijke lucht, op zoek naar insecten. De soort komt voor vanaf het midden van de Verenigde Staten tot in Zuid-Amerika. De guanovleermuis is niet alleen het snelste zoogdier, maar verslaat in snelheid ook de meeste vogels. Een welverdiende eerste plaats voor dit kleine diertje!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media