10 Aapjes met een vreemd uiterlijk

Apen kunnen ontzettend veel op mensen lijken, maar soms zijn er exemplaren die er een stuk vreemder uitzien. In het apenrijk kom je namelijk veel unieke soorten tegen die een apart uiterlijk hebben. Je leest hier over tien aapjes met een wel erg vreemd uiterlijk.

10. Keizertamarin


Kevin Barret/Flickr

Wanneer je een indrukwekkende snor in het wild wilt zien, ben je bij de Keizertamarin aan het goede adres. Dit kleine grijze aapje heeft namelijk een ontzettend grote en statige snor. Deze aapjes leven maar in een klein gebied. Ze komen namelijk alleen voor in een regenwoudgebied dat deels in Peru, Bolivia en Brazilië ligt.

9. Gouden langoer


Doniv79/wikicommons

Aapjes met wilde kapsels komen regelmatig voor in de natuur. De gouden langoer is een van de meest bedreigde apensoorten die in India leeft en komt dus in steeds kleinere aantallen voor. Je kunt hem herkennen aan zijn goudkleurige vacht en zwarte kop. Wat deze aap het meeste laat opvallen is natuurlijk zijn wilde haar dat aan alle kanten uit zijn kop steekt.

8. Gewone Oeakari

Het is net alsof deze aap met zijn gezicht een emmer vol verf is gevallen. De typische rode of roze kleur van de gewone oeakari is vanuit de verste verte al te zien. Dit aapje is dus niet bepaald goed gecamoufleerd in zijn de Zuid-Amerikaanse bossen. Daar leeft hij vooral in gebieden waar veel water te vinden is, zoals onder water gelopen bossen of in het groen langs een van de vele rivieren.

7. Witgezichtsaki


© Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0

Bij de witgezichtsaki is het heel makkelijk om te zien of je een mannetje of een vrouwtje voor je hebt. Het zijn namelijk de mannetjes die de opvallende combinatie van een zwarte vacht met een witte kop hebben. De vrouwtjes hebben een grijs gezicht dat een stuk minder opvalt. Wanneer een mannetje en vrouwtje elkaar eenmaal gevonden hebben, blijven ze de rest van hun leven bij elkaar. Dit aapje met zijn witte gezicht is dus best wel romantisch.

6. Gouden stompneusaap


Jack Hynes/flickr

De naam van dit aapje is ook weer ontzettend toepasselijk. De gouden stompneusaap heeft namelijk een opvallend gezicht doordat zijn neus ingevallen is. Zijn ogen, neus en mond zijn allemaal wit of grijs en vallen ook nog eens ontzettend op tussen zijn felle oranje vacht. Ze komen vooral voor in Zuid-Azië.

5. Douc


Bjørn Christian Tørrissen/wikicommons

De vacht van deze aap ziet er zo uniek uit dat het lijkt alsof hij kleding aanheeft. Overal op zijn lichaam kun je verschillende kleuren vinden, zoals de roodgekleurde poten van deze aap. De rest van zijn lichaam is dan weer een combinatie van wit, grijs of zwart. Voeg daar zijn gele gezicht en unieke witte baard aan toe en je hebt een aapje met een wel heel bijzonder uiterlijk.

4. Gelada

Altijd al een combinatie van een aap en een leeuw willen zien? De gelada komt aardig in de buurt. Deze aap heeft ontzettend scherpe tanden en manen die misschien nog wel indrukwekkender zijn dan die van een leeuw. Het roze stukje huid op het midden van hun borst is dan weer helemaal kaal en valt flink op tussen de woeste haren van de mannetjesapen.

3. Brazzameerkat


© Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0/

Wanneer je een aap zoekt met het uiterlijk van een oude wijze tovenaar dan moet je eens naar de brazzameerkat kijken. Deze aap staat vooral bekend om zijn lange witte baard. Voeg daar wat borstelige wenkbrauwen aan toe en je hebt een aap die eruitziet alsof hij alles weet.

2. Spookdiertjes

Sommige mensen vinden ze super schattig terwijl anderen ze juist ontzettend eng vinden. De grote ogen van spookdiertjes helpen ze met het zien in het donker, en ook hun grote oren helpen met het vinden van de weg. Dit grote kopje op een klein lichaam maakt het spookdiertje schattig maar ook erg apart.

1. Neusaap


Charlesjsharp/wikicommons

Deze aap doet zijn naam eer aan. De neus van de neusaap is ontzettend lang en lijkt bijna van zijn gezicht af te bungelen. Een leuk feitje is dat de bevolking in Maleisië deze aap ook wel een Nederlander noemt, aangezien hun uiterlijk ze doet denken aan Nederlandse schippers die vaak in het gebied kwamen.