Wie zijn wij om een lijstje te maken over lelijke dieren? Misschien lacht het gehele dierenrijk de mens wel uit om zijn rare uiterlijk!

Maar de mens heeft nou eenmaal een bepaald beeld van wat we mooi vinden bij dieren en wat lelijk. De volgende 15 dieren komen er in de ogen van mensen slecht af.

15. Antennarius striatus

Antennarius striatus
Antennarius striatus2

De Engelse naam van de Antennarius striatus is ‘hairy frogfish’. En zo ziet deze vreemde vis er inderdaad uit, als een harige kikkervis. Het zijn overigens geen haren maar een soort van stekels die zijn lijf bedekken. Bijzonder is ook dat het lijf, dat zo’n 22 centimeter lang is, van kleur kan veranderen om zich zo aan zijn omgeving aan te passen. Dit aanpassen duurt slechts een paar weken.

14. Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad

Nieuw Guinese tweeklauwschildpad2
Nieuw Guinese tweeklauwschildpad

Ook de Nieuw-Guinese tweeklauwschildpad heeft in het Engels een toepasselijkere naam, de “pig noses turtle”, of te wel het schildpad met een varkensneus. Deze verlengde neus met grote gaten heeft trouwens wel een handige functie, hiermee kan hij ademhalen zonder zijn hele kop uit het water te steken.

13. Kaalkopibis

kaakopibis2
kaakopibis
Geronticus eremita

De kaalkopibis heeft een naakte huid op zijn kop, dit geeft hem een bijzonder uiterlijk. Het ging zeer slecht met de kaalkopibis in het wild, alleen in Marokko waren er nog een paar honderd te vinden. De laatste jaren is er hard gewerkt aan het aangroeien van de populatie, met succes. De kaalkopibis is nog wel bedreigd, maar niet meer ernstig!

12. Babiroessa

Babiroessa

Op andere lijstjes van het lelijkste dier vonden we vaak het knobbelzwijn terug. Wij vonden echter een nog lelijker zwijntje, namelijk de babiroessa. Eerder al zetten we dit dier in onze lijst van dieren met vreemde tanden. Bij deze hoefdieren, die veel weg hebben van een varken, groeien de bovenste hoektanden door de huid van de snuit! Alleen de mannetjes hebben deze vreemde tanden. Waarom de tanden door hun huid groeien weet niemand, ze zijn namelijk te broos om bij gevechten te gebruiken.

11. Zeeolifant

zee olifant 2
zee olifant

Het zijn vooral de mannelijke zeeolifant die er ‘lelijk’ uit zien, zij beschikken namelijk over de zeer grote neus. Deze gebruiken ze om een luid gebrul te maken. Ook helpt het hen om water op te slaan wat ze gebruiken om vochtverlies te voorkomen tijdens het paarseizoen of wanneer ze de stranden verlaten op zoek naar voedsel. Handig, maar het maakt ze niet mooier.

10. Schoenbekooievaar

Schoenbekooievaar2
Schoenbekooievaar

De schoenbekooievaar heeft een hele bijzonder snavel, deze heeft de vorm van een schoen! Aan bovenstaande foto’s te zien vind hij het overigens niet fijn om beledigd te worden. Hij kijkt behoorlijk boos! Terecht ook eigenlijk als wij hem lelijk noemen.

Bekijk hier meer vreemde vogels.

9. Californische Condor

Californische condor2
Californische condor

Dan ben je de grootste roofvogel ter wereld en dan word je door een website zomaar in het lijstje van lelijke dieren gezet. Respectloos! Maar hij moet toch zelf ook toegeven dat zo’n kale kop nou niet echt mooi is om te zien?

8. Stermol

stermol2
stermol 2

De stermol heeft een hele vreemde neus, deze bestaat uit 22 tentakels die samen een ster vormen. Deze gebruikt hij voor het vinden van wormen en insecten in het donker. Heel handig, maar aantrekkelijk om te zien? Neh!

7. Gewone Oeakari

Gewone Oeakari2
Gewone Oeakari

Het is net alsof deze aap met zijn gezicht een emmer vol verf is gevallen. De typische rode of roze kleur van de gewone oeakari is vanuit de verste verte al te zien. Dit aapje is dus niet bepaald goed gecamoufleerd in zijn de Zuid-Amerikaanse bossen. Daar leeft hij vooral in gebieden waar veel water te vinden is, zoals onder water gelopen bossen of in het groen langs een van de vele rivieren.

Bekijk hier ons lijstjes van vreemde apen.

6. Schildpadkikker

schildpadkikker
schildpadkikker2
Stephen Zozaya/wikimediacommons/CC BY 2.5

De schildpadkikker is geschapen met korte poten en een klein hoofd, en lijkt sterk op een schildpad zonder schild. De dikkere exemplaren zijn bijna helemaal rond. Veel bewegen of springen doet het beestje niet, daarvoor zijn de korte pootjes niet geschikt. Het liefst graaft de schildpadkikker zich in in het zand. Alleen bij een stevige regenbui laat hij zich zien. Je treft hem aan in West-Australië.

Bekijk hier meer vreemde kikkers

5. Vogelbekdier

vogelbekdier
vogelbekdier

Het vogelbekdier is een van de vreemdste dieren op aarde. Toen wetenschappers het dier voor het eerst zagen beschreven ze het als een mengeling van een eend, een bever en een otter. Het thuisfront geloofde er niks van.
Niet alleen het uiterlijk is vreemd. Het vogelbekdier is het enige zoogdier dat eieren legt. Ook het drinken van melk gaat anders, ze hebben geen tepels, maar de moeder zweet als het ware de melk dat de kleintjes dan kunnen oplikken. O ja, ze hebben ook geen maag, zijn giftig en gebruiken elektroreceptie. Het is misschien beter om ons lijstjes over het vogelbekdier te lezen als je meer wilt weten over dit bijzondere dier!

4. Naakte Molrat


De naakte molrat is misschien niet moeders mooiste, het is wel een dier met superkrachten. Het is een zoogdier, maar gedraagt zich als een koudbloedig dier, als enige zoogdier zijn ze eusociaal, ze kunnen 20 minuten zonder zuurstof door zich als een plant te gedragen en ze kunnen ons misschien helpen bij een oplossing tegen kanker. Een beetje respect dus als je weer eens dit ‘lelijke diertje’ ziet!

3. Vingerdier (Aye Aye)

aye aye
vingerdier

Geloof jij dat het vingerdier familie is van de schattige maki? Waar de maki er schattig en donzig uitziet jaagt een vingerdier je de stuipen op het lijf met zijn lelijke uiterlijk. Bijzonder is zijn zeer lange middelvinger. Deze gebruikt hij om te trommelen op bomen om zo prooien te lokken en te vangen.
Door zijn vreemde uiterlijk waren de lokale bewoners van Madagaskar geen fan van het vingerdier. Wijst hij met zijn vinger naar je, dan staat de dood op je te wachten, aldus de legende. Helaas heeft dit er voor gezorgd dat er veel vingerdieren zijn vermoord en ze ondertussen met uitsterven zijn bedreigd.

2. Neusaap

neusaap
neusaap

Drie keer raden waarom deze aap de neusaap wordt genoemd!? De neus van deze aap kan wel 15 centimeter lang worden. Bij sommige mannetjes hangt de neus zelfs over de mond heen. Vinden ze het erg om zo’n grote neus te hebben? Nee hoor, bij de neusaap geldt, hoe groter hoe beter! De vrouwtjes zijn er gek op.

In Maleisië werd de neusaap trouwens ook wel “Nederlander” genoemd. Het uiterlijk van deze bijzondere aap deed ze denken aan die vervelende Nederlanders schippers die vaak in het gebied kwamen!

1. Blobvis

blobvis
lelijkste dier op aarde

De blobvis heeft op internet een ware cultstatus. In 2003 ging bovenstaande foto van “Mr Blobby” viral op internet. Hij kwam al snel bekend te staan als het lelijkste dier op aarde. Begrijpelijk is het wel, het lijkt meer op een grote berg gelei dan op een dier, maar helemaal eerlijk is het niet. De blobvis ziet er in het water namelijk anders uit dan op land. Blobvissen zijn diepzeevissen en leven op een diepte van zo’n 3.000 meter in de zeeën rond Australië. De druk is hier zeer hoog. Om te overleven moet een dier hier wel ‘blubberig’ zijn, spieren en botten zouden worden fijngedrukt. De blobvis is afhankelijk van de waterdruk om in vorm te blijven. Zet het beestje in zijn natuurlijke habitat en hij ziet eruit als in onderstaand filmpje, een beste mooie vis!

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media