Tijdens een wandeling door een Nederland natuurgebied hoor je vast wel eens een kikker kwaken. Je zou verwachten dat er talloze kikkersoorten in ons land te vinden zijn. Nederland wordt niet voor niets een kikkerlandje genoemd, toch? In werkelijkheid leven er slechts twaalf verschillende soorten in Nederland. Welke dat zijn? Je leest het in de top 12 kikkers die in Nederland voorkomen.

Boomkikker

boomkikker

Terwijl de meeste Nederlandse kikkers gewoon in sloten en vijvers leven, zoekt de boomkikker het hogerop. Deze kikkersoort leeft het liefste tussen de bladeren van een boom, wat een mooi beschut plekje is. Het is dan ook zeldzaam om een boomkikker in het wild te zien. Je herkent deze kikkersoort aan zijn egale groene kleur. Het lichaam van de boomkikker is ook uitzonderlijk glad.

Bruine Kikker

Bruine Kikker

Het spreekt voor zich wat voor kleur de bruine kikker heeft. Deze kikkersoort komt veel voor in de Nederlandse natuur en is daarom ook een van de meest bekende soorten die je in ons land zult vinden. De dieren voelen zich thuis in allerlei soorten natuurgebieden. Zo leven ze in bossen, duinen, heides en graslanden. Alleen tijdens hun broedperiode zijn ze in het water te vinden.

Geelbuikvuurpad

Geelbuikvuurpad

Van nature leeft de geelbuikvuurpad het liefste in warmere klimaten, bijvoorbeeld in Midden- en Zuid-Europa. Toch is het beestje ook in ons land te vinden, al is de kans groot dat je de kikker steeds minder vaak ziet. Zijn uiterlijk valt wel op, want de buik van de kikker heeft een felgele kleur. Dat zou je niet zeggen wanneer je hem van boven ziet, want verder heeft hij een simpele bruine kleur.

Gewone pad

Gewone pad

Naast de bruine kikker is de gewone pad de meest voorkomende kikkersoort in Nederland en omstreken. De dieren zijn het liefste actief in de schemering, waardoor je ze overdag niet of nauwelijks tegenkomt. Ze leven bovendien door heel Nederland en weten ieder natuurgebied hun thuis te maken. Hun wrattige huid is een van hun belangrijkste kenmerk, net als hun typisch bruine kleur.

Amerikaanse stierkikker

amerikaanse stierkikker

De naam zegt het al: deze kikker komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Het is een exoot die oorspronkelijk vooral in het zuidoosten van Noord-Amerika leefde. Toch is hij door de jaren heen over de wereld gereisd, waardoor de soort ook in Nederland voorkwam. Veel Nederlanders importeerden de kikkervisjes van de Amerikaanse stierkikker, omdat deze een mooie decoratie voor de vijver waren. Inmiddels is de kikkersoort nauwelijks meer terug te vinden in de Nederlandse natuur.

Heikikker

Heikikker

Vooral in het oosten en zuiden van Nederland kan je de heikikker tegenkomen. Deze kikkersoort is relatief kwetsbaar en staat in Nederland op de rode lijst. Tegelijkertijd komt de heikikker door heel Europa in grote getale voor. Heikikkers voelen zich het beste in lage gebieden, dichtbij de zeespiegel. Hier leeft hij in vennen en poeltjes. Je herkent hem aan zijn bruine kleur en vlekken.

Knoflookpad

Knoflookpad

De knoflookpad heeft zijn naam te danken aan een speciaal stofje dat zijn huid uitscheidt. Dit stofje ruikt als knoflook en wordt alleen vrijgegeven wanneer de kikker zich in een gevaarlijke situatie bevindt. De knoflookpad heeft ook typische uitpuilende ogen die een bijzondere oranje kleur hebben. De dieren leven vooral op het land en bezoeken alleen ondiepe vennen en sloten wanneer ze eieren moeten leggen. In de winter genieten ze van een winterslaap.

Meerkikker

Meerkikker

De grootste kikkersoort van Europa is de meerkikker. Het zijn beestjes van tien tot veertien centimeter lang, die in allerlei kleurpatronen voorkomen. De meeste meerkikkers hebben een donkergroene kleur, maar er zijn ook grijze en olijfbruine soorten te vinden. De meeste kikkers in Nederland hebben een donkerdere kleur en hebben een huid vol vlekken. Ze komen vooral voor in het westen en noorden van het land.

Middelste groene kikker

Middelste groene kikker

Je kent de middelste groene kikker misschien ook wel onder de naam bastaardkikker. Het zijn echte zonaanbidders die het liefste in watergebieden wonen waar de zon volop schijnt. In tegenstelling tot veel andere kikkersoorten leeft de middelste groene kikker dus niet op beschutte plekken. De kikker heeft een lichtgroene kleur, een lichte streep op zijn rug en donkere vlekken op zijn rug en poten.

Poelkikker

Poelkikker

De poelkikker wordt ook wel de kleine groene kikker genoemd en komt relatief veel voor in Nederland. Ze leven voornamelijk in het noorden en oosten van het land, vlakbij het grensgebied. Af en toe wordt het beestje ook in duingebieden gevonden, maar dat is erg zeldzaam. De poelkikker leeft vooral van ongewervelde dieren, maar soms wil de kikker ook nog een kleine soortgenoot opeten. Net als de middelste groene kikker leeft het diertje het liefste op zonovergoten plekken.

Rugstreeppad

Rugstreeppad

Wanneer je een rugstreeppad in het wild ziet, valt zijn bijzondere uiterlijk je meteen op. De dieren hebben een donkerbruine kleur, maar een lichte streep die over het midden van hun rug loopt. Verder hebben ze rode en bruine vlekken die over hun lichaam verspreid zijn. Tel daar de typische wratten van een pad bij op en je hebt een bijzonder dier. De pad leeft het liefste in zanderige gebieden. Dat zorgt soms voor onrust tijdens bouwprojecten, want de dieren voelen zich helemaal thuis op opgespoten terrein. De rugstreeppad is beschermd, dus mag niet zomaar weggejaagd worden.

Vroedmeesterpad

Vroedmeesterpad

Waar de meeste kikkers echt van het water houden, blijft de vroedmeesterpad het liefste aan land. Ze leven voornamelijk in kale gebieden en bezoeken slechts af en toe een poel of vijver. Jarenlang was het dier alleen maar in Limburg te vinden, maar inmiddels kan je de vroedmeesterpad ook op andere plekken in Nederland tegenkomen. De kikker dankt zijn naam aan de manier waarop de mannetjes de eitjes verzorgen. De meeste kikkers leggen hun eitjes in het water en laten ze daar, maar de vroedmeesterpad draagt ze zo lang mogelijk bij zich. Pas wanneer de eitjes verder ontwikkeld zijn, legt hij ze in het water.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media