Wanneer we denken aan de mysteries die de diepe oceanen herbergen, komt de Japanse reuzenkrab vaak naar boven als een van de meest fascinerende schepsels. Deze gigantische krab, die lijkt alsof hij rechtstreeks uit een sciencefictionfilm is gekropen, is in werkelijkheid een zachtaardige reus.

Legendarische ledematen

japanse reuzenkrab

De Japanse reuzenkrab staat bekend om zijn enorme spanwijdte, de grootste van alle geleedpotigen. Met ledematen die langer zijn dan twee volwassen mannen bij elkaar, draagt deze krab zijn bijnaam met eer. Deze lange, stekelige poten kunnen wel tot 3,7 meter uitstrekken.

Mannelijke dominantie

In de wereld van de Japanse reuzenkrabben zijn de mannetjes de onbetwiste kampioenen wat betreft grootte. Hun grotere scharen, ook wel chelipeds genoemd, stellen hen in staat om roofdieren en rivalen af te weren. Vrouwtjes daarentegen hebben bredere en rondere lichamen, ontworpen om hun eieren veilig te bewaren.

Aaseters van de zeebodem

Deze reuzenkrabben zijn meesters in het opruimen; ze zijn aaseters die de zeebodem afzoeken naar dode dieren en planten. Actieve jacht laten ze aan andere zeedieren over.

Een culinaire traktatie

In Japan wordt het vlees van de Japanse reuzenkrab gezien als een ware delicatesse. Vooral de lange poten zijn zeer gewild. Tijdens het broedseizoen is vissen op deze krabben verboden om te zorgen voor een gezonde populatie.

Regeneratie van ledematen

Mocht een Japanse reuzenkrab een ledemaat verliezen, bijvoorbeeld door verstrikt te raken in vissersnetten, dan is dat geen ramp. Deze krabben zijn namelijk in staat hun poten te regenereren tijdens hun vervellingscyclus, een indrukwekkend staaltje natuurlijke geneeskunst.

Een zee aan eieren

Een vrouwelijke Japanse reuzenkrab kan tot 1,5 miljoen eieren leggen in één broedseizoen. Hoewel slechts een klein deel hiervan overleeft tot het uitkomen, speelt deze enorme productie een cruciale rol in het in stand houden van de soort.

Larvale levensfase

Na het uitkomen doorlopen de jonge krabben een larvale fase, waarin ze totaal niet lijken op hun volwassen vorm. Ze zijn transparant en missen de karakteristieke lange poten, een fase die essentieel is voor hun ontwikkeling tot volwassen krabben.

Groei beperkingen

Hoewel de poten van de Japanse reuzenkrab blijven groeien en langer worden gedurende hun leven, is er een limiet aan hoe groot hun harde bovenschaal, kan worden. Eenmaal volwassen, stopt de groei van de schaal , maar de poten blijven zich uitstrekken, waardoor deze krabben hun kenmerkende, langbenige uiterlijk behouden.

Vervellen om te groeien

Net als andere kreeftachtigen, moeten Japanse reuzenkrabben hun exoskelet afwerpen om te groeien. Dit proces, bekend als vervellen, is zowel een fascinerend als een kwetsbaar moment in hun leven. Na het vervellen is de krab zacht en vatbaar voor predatie, en het duurt ongeveer een week voordat hun nieuwe schaal hard wordt.

De rol van vrouwtjes

Vrouwelijke Japanse reuzenkrabben hebben een unieke anatomische eigenschap die bekend staat als “schorten”. Dit gedeelte van hun abdomen dient als een veilige plaats voor het dragen van bevruchte eieren. De bevruchting bij deze soort is intern, waarbij mannetjes een spermatofoor overbrengen naar het vrouwtje tijdens een nauwe ontmoeting.

Paren in ondiep water

Hoewel volwassen Japanse reuzenkrabben het grootste deel van hun leven op grote diepten doorbrengen, migreren ze naar ondieper water om te paren. Deze migratie vindt plaats tussen januari en april, wat de paarseizoen van de krabben markeert. Dit gedrag zorgt ervoor dat de jonge krabben een veiliger start in het leven hebben, weg van de diepe en donkere wateren.

Zachte reuzen

Ondanks hun indrukwekkende en soms intimiderende uiterlijk, staan Japanse reuzenkrabben bekend als zachte reuzen. Ze zijn kalm van aard en brengen hun tijd voornamelijk door met het kruipen op de zeebodem, op zoek naar hun volgende maaltijd. Ze vormen geen bedreiging voor mensen en hebben een vreedzaam bestaan onder de golven.

Een naam die past

De Japanse benaming voor deze reuzenkrab, ‘taka-ashi-gani‘, betekent letterlijk “langbenige krab”. Deze naam vat perfect samen wat zo uniek is aan deze dieren – hun opmerkelijke ledematen die hen onderscheiden van andere krabsoorten en hen een iconische status geven in de mariene wereld.

Langlevende krabben

Misschien wel het meest verbazingwekkende feit over de Japanse reuzenkrab is hun levensduur. Met een levensverwachting die kan oplopen tot 100 jaar, behoren ze tot de langstlevende krabsoorten ter wereld. Ter vergelijking: veel bekende krabsoorten, zoals de koningskrab, leven slechts enkele decennia.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media