Het lijkt uit science fiction te komen, maar het is toch echt waar: sommige dieren zijn in staat om bepaalde delen van hun lichaam terug te laten groeien. Het is een superkracht waar mensen alleen maar van kunnen dromen. Wil je weten welke dieren deze speciale gave hebben? Je leest het in de top 5 dieren die lichaamsdelen terug kunnen laten groeien.

Zeesterren

zeester 3

Je herkent zeesterren uit duizenden dankzij hun bijzondere stervormige lichaam. Ze leven over de hele wereld op de bodem van de oceaan. Hier worden ze helaas soms aangevallen door vijanden. Wanneer een roofdier een van de armen van de zeester heeft afgebeten, hoeven ze niet te treuren. Ze zijn namelijk in staat om iedere arm terug te laten groeien. Sterker nog: soms kiezen zeesterren ervoor om een arm van hun lichaam los te koppelen. Dat doen ze bijvoorbeeld om een vijand af te leiden.

Herten

hert gewei

Bijna alle soorten mannelijke herten hebben grote geweien op hun kop. Dit gewei begint meestal met groeien wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn. Eerst zijn het kleine stekeltjes op hun kop, maar na jaren wordt het een indrukwekkend kunstwerk. Door de jaren heen kunnen de dieren een deel van hun gewei verliezen, bijvoorbeeld tijdens een gevecht. Dat is geen probleem, want hun gewei blijft groeien en maakt zo altijd een indrukwekkende comeback.

Axolotl

axoltl

De axolotl is een Mexicaanse salamander die tot 30 centimeter lang kan worden. De bijzondere beestjes zijn in staat om hun poten, staart, onderkaak, hersenen en hart terug te laten groeien of te herstellen. Deze bijzondere kwaliteit maakt de dieren ontzettend interessant voor wetenschappers. Zij willen natuurlijk achterhalen hoe de beestjes dit kunnen doen en onderzoeken of de techniek achter deze bijzondere gave in de toekomst gebruikt kan worden door mensen.

Hagedissen

hagedis staart eraf

Ontzettend veel soorten hagedissen zijn in staat om hun staart achter te laten wanneer ze in gevaar zijn. Dat is handig om een vijand af te leiden, maar zorgt er ook voor dat de dieren kunnen ontsnappen wanneer een roofdier hun staart tussen zijn tanden heeft. Sommige hagedissen keren later terug om te kijken of hun staart er nog ligt, zodat ze het zelf op kunnen eten voor extra voedingsstoffen. Of ze de staart nu terugvinden of niet: binnen een paar maanden hebben ze alweer een gloednieuw exemplaar.

Spinnen

spin

De poten van een spin zijn kwetsbaar, dus het is belangrijk dat deze dieren hun poten weer kunnen aangroeien. Iedere spinnensoort kan dit en doet dit door de huid van hun exoskelet los te maken. Dit wordt ook wel vervellen genoemd. Dit proces vindt ook plaats wanneer de spin aan het groeien is. Tijdens het vervellen hebben de spinnen meteen de kans om een extra poot aan te laten groeien. Het verschil tussen de nieuwe en oude poten is wel zichtbaar, want nieuwe poten zijn over het algemeen net iets kleiner. Geen wonder natuurlijk, want deze poten moeten in een mum van tijd aangroeien.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media