Een nucleaire ramp kan enorm verwoestend zijn. De natuur gaat kapot, mensen kunnen ernstig ziek worden en de gevolgen voor het milieu zijn enorm. Toch zijn er een aantal dieren die zich niet laten afschrikken door een ramp met atoombommen of door een ontploffende kernreactor. Dit zijn de zeven dieren die een nucleaire ramp kunnen overleven.

Fruitvliegjes

fruitvlieg

Wanneer je fruitvliegjes in huis hebt, weet je dat deze insecten enorm irritant kunnen zijn. Dat niet alleen, ze zijn ook nog eens lastig te verwoesten. Ze hebben namelijk enorm kleine lichamen, wat een groot voordeel is wanneer er radioactieve deeltjes in de lucht zweven. Ze nemen daardoor de deeltjes niet op zoals grotere dieren dat doen. Sterker nog: ze kunnen straling van 64.000 rad overleven. Helaas hebben fruitvliegjes altijd maar een korte levensduur van maximaal dertig dagen, maar deze dertig dagen kunnen ze gemakkelijk uitzitten tijdens een kernramp.

Schorpioen

schorpioen 2

Er is geen uitgebreid onderzoek gedaan naar schorpioenen en hoeveel radiatie ze kunnen verdragen, maar er wordt gedacht dat deze dieren goed bestand zijn tegen een nucleaire ramp. Ze zijn namelijk gewend aan grote hoeveelheden uv-straling, aangezien ze vooral in woestijnen leven. Sommige schorpioenen geven bovendien licht in het donker, dus zijn zelf lichtelijk radioactief. Het zijn ook volhardende beestjes, want je kunt ze gerust invriezen en ze na een tijdje weer ontdooien. Ze leven vervolgens verder alsof er niets gebeurd is.

Schildwespen

Schildwespen

Je bent misschien geen fan van wespen, maar deze specifieke wespensoort is bikkelhard. Ze kunnen namelijk driehonderd keer meer radiatie verdragen dan mensen. Daardoor overleven ze gemakkelijk wanneer er een straling van 180.000 rad is. Ter vergelijking, de atoombom op Hiroshima had een straling van 10.000 rad. Wat nog specialer is, is dat deze wespen getraind kunnen worden om explosieven en schadelijke stoffen op te sporen. Ze hebben namelijk enorm goede reukorganen en kunnen zo ingezet worden door de politie.

Kakkerlakken

kakkerlak

Het is geen pretje om een kakkerlak in je huis te zien, maar wist je dat dit eigenlijk enorm sterke dieren zijn? Ze kunnen een maand zonder voedsel of water overleven en blijven gemakkelijk twee weken in leven wanneer ze hun kop verliezen. Je kunt ze wel uitroeien met gif, maar een nucleaire ramp is geen enkel probleem. Bijna alle kakkerlakken kunnen een lage hoeveelheid radiatie overleven. Maar liefst 20% van deze beestjes vindt zelfs een grote hoeveelheid geen enkel probleem. Daardoor zullen nooit alle kakkerlakken uitsterven bij een kernramp.

Fundulus heteroclitus heteroclitus

Fundulus heteroclitus heteroclitus

Ook onderwater zijn er verschillende diersoorten die geen probleem hebben met een nucleaire ramp. De Fundulus heteroclitus heteroclitus is een vis die bij de groep killivisjes hoort. Ze zien er niet speciaal uit, maar dat zijn ze wel. Ze kunnen namelijk in de meest vieze en bevuilde delen van de oceaan leven. Het is ook geen probleem wanneer er radioactieve delen in het water zitten. De visjes zijn namelijk in staat om delen van hun lichaam genetisch te veranderen. Zo kunnen ze zich moeiteloos aanpassen aan iedere omstandigheid.

Beerdiertjes

beerdiertje

Je ziet ze niet, maar beerdiertjes zijn enorm indrukwekkende wezens. Ze kunnen namelijk in de meest extreme omstandigheden overleven, van enorm hoge tot enorm lage temperaturen en in plekken zonder zuurstof. Ze zijn zelfs naar de ruimte gestuurd en waren nog allemaal in leven bij terugkomst op aarde. Wanneer je ze doodmaakt door ze te koken of te knijpen, staan ze tien jaar later weer op uit de dood. Ook radiatie is geen probleem voor deze microscopische wezentjes. Ze absorberen aanzienlijk minder radiatie en kunnen bovendien grote hoeveelheden overleven.

Deinococcus radiodurans

Deinococcus radiodurans

Deze bacterie staat met stip op nummer één wanneer we het hebben over “dieren” die tegen radioactiviteit kunnen. Wetenschappers denken namelijk dat deze bacterie een onbeperkte hoeveelheid radiatie kan verdragen. Dat is maar goed ook, want het is wel eens voorgekomen dat de deinococcus radiodurans in kernreactoren gevonden werd. Hij overleeft dus moeiteloos in extreem grote hoeveelheden straling. De bacterie kan zichzelf namelijk direct herstellen wanneer zijn DNA beschadigd wordt door radiatie. Wetenschappers onderzoeken deze bacterie nu om te kijken hoe stralingsziekte het beste behandeld kan worden.

Dierenfun

Over

Op dierenfun.com schrijven we weetjes lijstjes over de leukste en meest bijzondere dieren die op aarde rondlopen. 

Dierenfun.com is onderdeel van: MV Affiliate Marketing / groei.media/ kvk: 30256107

© 2024 groei.media